Удар по политическия модел на Путин – нанасят го арменците

Подалият оставка Серж Саркисян беше предан довереник на Путин
24 апр 2018 22:15, Елка Василева
296
Удар по политическия модел на Путин – нанасят го арменците
Снимка: Reuters

Серж Саркисян, който управляваше Армения като президент от 2008 г. до този месец, беше предан довереник на Владимир Путин. През 2013 г. след среща с руския президент той внезапно прекъсна преговорите с Европейския съюз и вместо това се присъедини към оглавявани от Москва организации в икономиката и сигурността, пише в редакционна статия в. "Вашингтон пост".

При посещение във Вашингтон няколко години по-късно той откровено ни каза, че неговата малка кавказка страна с близо 3-милионно население не е имала особен избор, тъй като арменците, работещи в Русия, осигуряват една пета от нейния брутен вътрешен продукт, а руски компании са монополизирали енергийните й ресурси. "Арменският коняк всъщност не може да бъде продаван в Париж", обясни той.

Саркисян обаче подцени собствените си граждани, когато се опита да подражава на Путин, извършвайки класически ход в негов стил. Тъй като беше ограничен от конституцията до два президентски мандата, той прокара конституционна поправка, прехвърляща повечето изпълнителни правомощия към министър-председателя, а после беше избран от парламента на поста, въпреки че години наред отхвърляше подобна възможност. В резултат се стигна до 11-дневни разрастващи се масови демонстрации, които вчера принудиха Саркисян да напусне поста. "Сгреших", каза той в изявление.

Още по темата

Не е ясно дали оттеглянето на Саркисян ще доведе до истинска промяна в управлението на Армения или в раболепната й позиция към Кремъл. Благодарение на манипулирани избори управляващата партия има доминиращо мнозинство в парламента, а водачът на протестите от миналата седмица - дългогодишният дисидент Никол Пашинян, контролира само девет от 105-те места.

Въпреки това народният бунт е удар върху насърчавания от Путин авторитарен политически модел, който се разпространява не само в други бивши държави от съветския блок, намиращи се в орбитата на Русия, но и в Турция, където управникът Реджеп Тайип Ердоган се надява да завърши през юни прехода от министър-председател към всесилен президент.

Няма съмнение, че Путин погрешно ще изтълкува неочакваното отхвърляне. Обхванати от цинизъм, руският управник и неговата клика са неспособни да приемат, че са възможни спонтанни политически въстания на разгневени общества. Според тях те трябва да са резултат от държавно направлявани заговори, подобно на намесите на самата Русия в демократични избори на Запад. Путин обвини ЦРУ и други разузнавателни служби за бунтовете, които свалиха подкрепящите Москва правителства в Украйна и Грузия, а когато хиляди руснаци протестираха срещу изборните измами и собствения му преход от министър-председател към президент през 2012 г., определи Хилари Клинтън за лично отговорна.

Наистина е вярно да се каже, че правителството на Тръмп нямаше нищо общо със събитията в Армения. Единствената американска реакция на демонстрациите беше меко изявление на посолството в Ереван, призоваващо правителството към "сдържаност" и същевременно приканващо протестиращите да "предотвратят изостряне на напрежението".

Това, което изкара арменците по улиците, не бяха чуждестранни провокации, а фактът, че надеждите, които Саркисян възлагаше на Русия, не се оправдаха. През неговото десетгодишно управление икономиката изпадна я застой. Около 10 процента от населението напусна страната, а 30 процента от тези, които останаха, са под официалния праг на бедността.

Може да се очаква, че Путин ще окаже натиск върху приемника на Саркисян на министър-председателския пост, който и да е той; освен икономическите лостове, които притежава, Русия поддържа военна база в Армения. Това обаче няма да подобри живота на арменците. По-вероятно е то да засили съпротивата им срещу бандитския, проникнат от корупция и икономически провален модел, какъвто е путинизмът.

/БТА/
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


296
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
96
15
 
15
 
! Отговори
опа преди 6 години
долар майната в действие-----света върви към война--няма връщане--сащ ще я започнат първи...за да оцелеят,както те си мислят им трябва война--но война от типа 2 световна,което няма как да се случи....
95
28
 
25
 
! Отговори
Proroka Oleg преди 6 години
Западната аналционистка и анти християнска политика има за цел да унищожи русия и после цялото православие. Не се заблуждавайте 4е всичко било за ресурси. Войната е идеологическа , на верска основа. Нищо не е за пари а за умовете и душите на хората.
94
32
 
35
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
МАЙДАНА В АРМЕНИЯ НЯМА ДА УСПЕЕ ! ПРЕМИЕРА ГО СВАЛИХА 30 000 ЧОВЕКА ПЛАТЕНИ И ЗАЛЪГАНИ ОТ ФАЩ. НА ИЗБОРИТЕ ВСИЧКО ЩЕ СИ ДОЙДЕ НА МЯСТОТО
93
3
 
14
 
! Отговори
Това ни чака преди 6 години
Същото е и тук с този с двата университета - хитро селянче крадец, което поради далавери е станало зависимо от Русия и Турция
92
5
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
90% от проститутките в провинцията са туркини.Защо в провинцията ли?Нямат визия за столицата.
91
24
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Свобода за всички изстрадали народи окупирани от руските диваци.45 години плюс стигат.
90
10
 
22
 
! Отговори
Българин преди 6 години
"Благодарение на манипулирани избори управляващата партия има доминиращо мнозинство в парламента..."Това от къде го преписахте?
89
0
 
0
 
! Отговори
Рони преди 6 години
До АнонименБиологическо оръжие на великата
88
21
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До 156 Паника в Кремъл заради Армения!!!!Ха,ха,хаа,напротив Русия нищо не губи, 3милионта държава/л от които ,най-способните работят в Русия/във военно отношение е нищо!Русия има база там ,но тези военни са по-нужни на арменците,както и военния съюз!Паника ще настъпи ,но не в Кремъл ,а Ереван когато Р.А.се изтегли от Армения и държавата бъде вън от митническия съюз с Русия и някой други републики!
87
24
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Арменците го нахлузиха без вазелин на големия геополитик Путин. Хайде сега да го видим руския тарикат вожд как му обръщат хастара без да може да гъкне, щото ай е гъкнал ай са закрили Русия с нови санкции, този път срещу последното печелившо руско производство нефто-газовата промишленост.
86
13
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Най-масовата и най-евтината стока на пристанищата в Хамбург, Амстердам и Антверпен е българката, всичките са българки евроатлантички.
85
26
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Поредната осколка от СССР се откъсна от мечешката кървава прегръдка и скъсва за винаги с Русия. Паниката в Кремъл е огромна, но поради руските дивотии в Украйна и Сирия Путин няма полезен ход без да си навлече нови още по болезнени санкции които ще предизвикат без никакво съмнение цветна революция и на Червения площад. Позицията на Кремъл е мълчаливо приемане на фактите с пяна на уста от гняв че Русия в случая е безпомощна да направи каквото и да е срещу арменския народ.
84
11
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Българките избраха да проcтитуират в Германия защото германците са богати, немеца дава на българката 50 евра за блазен унд фикен 25 минути! Българската пpocтитутка е най-масовата стока в ЕС, членката на ЕС България предлага конкурентоспособен износ.
83
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До 137 Да прав си освен горепосочените окупациони зони в Русия е имало и Германска такава,нали те подпомагаха комунистите от червената армия ,да победят царската армия!Лесно може да провериш в интернет ,за окупацията на Турция след ПСВ!Както и съществуването на независима Арменска държава,болшевиките по време на турско-арменския конфликт си имат други проблеми ,а не да се занимават с арменските мечти!Впрочем ,точно Москва ,която подържа добри отношения с Ататюрк издейства ,да се спре турското
82
12
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Ако не са руснаците да идват в България да им чистите стаите в хотелите и да им сменяте мpъcните чаршафи щяхте да виете от глад.
81
9
 
6
 
! Отговори
ЛеБи преди 6 години
ПоЗДРАВ са всички евроатлантици. Нека евротлантическите ценности всъщност омазани с кафяво и миришещи лошо не ви притесняват да се отдадете на любимите си джендърски занимания. Ние нормалните българи сме Солидарни с вас ! Бъркайте си по дупките но тайно и не размахвайте евроатлантическите си кафяви ценности явно! Защото миризмата е нетърпима от зловонието умират мнозина!
80
4
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До 121 Слаб 2 ,по история!Армения тръгва срещу Турция при разпада на Руската Империя ,абсолютно самостоятелно,с цел да създаде Велика Армения!По онова време 1917-19г.,турците са бити по всички фронтове,държавата е полуразпадната с окупационни зони на Англия,Франция,Гърция,Италия!Арменците и гърците се взеха на сериозно и помислиха че могат ,да вземат по-голяма територия!Не така мислеше Ататюрк,знаем какво се случи на гърци и арменци!
79
4
 
6
 
! Отговори
Джером преди 6 години
30 годин немил недраг се скитах в демократична България!Апартамента и колата ми взеха и дрехите Ми прибраха даже, колектори съдии, мафиоти и Калинки и още много другиВесели дружинки, Тук мафията е на власт, а ако пиеш Бира с Мишо си отявлен ***! Лезби, мезби, *** фили и други всякакви магаретофили дошли на власт командват, кокала не пускат и със власт преяждат! От Козяк командорят всички американофили, а Цецо крадецо слуша и реве в захлас аз съм солидарен нали съм П.ЕДЕРАСТ
78
3
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До 118 А на теб не ти ли е хрумвало ,че азерите живеят в средновековно общество ,където недоволството се прекършва още в зародиш!Самият факт ,че затворите са пълни с инакомислещи хора ,би трябвало ,да трогне демократичния Запад!
77
4
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Днес командва Русия.