Удар по политическия модел на Путин – нанасят го арменците

Подалият оставка Серж Саркисян беше предан довереник на Путин
24 апр 2018 22:15, Елка Василева
296
Удар по политическия модел на Путин – нанасят го арменците
Снимка: Reuters

Серж Саркисян, който управляваше Армения като президент от 2008 г. до този месец, беше предан довереник на Владимир Путин. През 2013 г. след среща с руския президент той внезапно прекъсна преговорите с Европейския съюз и вместо това се присъедини към оглавявани от Москва организации в икономиката и сигурността, пише в редакционна статия в. "Вашингтон пост".

При посещение във Вашингтон няколко години по-късно той откровено ни каза, че неговата малка кавказка страна с близо 3-милионно население не е имала особен избор, тъй като арменците, работещи в Русия, осигуряват една пета от нейния брутен вътрешен продукт, а руски компании са монополизирали енергийните й ресурси. "Арменският коняк всъщност не може да бъде продаван в Париж", обясни той.

Саркисян обаче подцени собствените си граждани, когато се опита да подражава на Путин, извършвайки класически ход в негов стил. Тъй като беше ограничен от конституцията до два президентски мандата, той прокара конституционна поправка, прехвърляща повечето изпълнителни правомощия към министър-председателя, а после беше избран от парламента на поста, въпреки че години наред отхвърляше подобна възможност. В резултат се стигна до 11-дневни разрастващи се масови демонстрации, които вчера принудиха Саркисян да напусне поста. "Сгреших", каза той в изявление.

Още по темата

Не е ясно дали оттеглянето на Саркисян ще доведе до истинска промяна в управлението на Армения или в раболепната й позиция към Кремъл. Благодарение на манипулирани избори управляващата партия има доминиращо мнозинство в парламента, а водачът на протестите от миналата седмица - дългогодишният дисидент Никол Пашинян, контролира само девет от 105-те места.

Въпреки това народният бунт е удар върху насърчавания от Путин авторитарен политически модел, който се разпространява не само в други бивши държави от съветския блок, намиращи се в орбитата на Русия, но и в Турция, където управникът Реджеп Тайип Ердоган се надява да завърши през юни прехода от министър-председател към всесилен президент.

Няма съмнение, че Путин погрешно ще изтълкува неочакваното отхвърляне. Обхванати от цинизъм, руският управник и неговата клика са неспособни да приемат, че са възможни спонтанни политически въстания на разгневени общества. Според тях те трябва да са резултат от държавно направлявани заговори, подобно на намесите на самата Русия в демократични избори на Запад. Путин обвини ЦРУ и други разузнавателни служби за бунтовете, които свалиха подкрепящите Москва правителства в Украйна и Грузия, а когато хиляди руснаци протестираха срещу изборните измами и собствения му преход от министър-председател към президент през 2012 г., определи Хилари Клинтън за лично отговорна.

Наистина е вярно да се каже, че правителството на Тръмп нямаше нищо общо със събитията в Армения. Единствената американска реакция на демонстрациите беше меко изявление на посолството в Ереван, призоваващо правителството към "сдържаност" и същевременно приканващо протестиращите да "предотвратят изостряне на напрежението".

Това, което изкара арменците по улиците, не бяха чуждестранни провокации, а фактът, че надеждите, които Саркисян възлагаше на Русия, не се оправдаха. През неговото десетгодишно управление икономиката изпадна я застой. Около 10 процента от населението напусна страната, а 30 процента от тези, които останаха, са под официалния праг на бедността.

Може да се очаква, че Путин ще окаже натиск върху приемника на Саркисян на министър-председателския пост, който и да е той; освен икономическите лостове, които притежава, Русия поддържа военна база в Армения. Това обаче няма да подобри живота на арменците. По-вероятно е то да засили съпротивата им срещу бандитския, проникнат от корупция и икономически провален модел, какъвто е путинизмът.

/БТА/
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


296
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
76
4
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Никога арменците няма ,да се откажат от близък съюз с Русия,особенно военен!Ако Руската армия се изтегли от Армения и се спрът военните доставки ,то арменците трябва ,да се разделят с Нагорни Карабах,Азербайджан само това и чака,и не само те !
75
5
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Бе кой ги пита тия фунии? Русия е фактора. Русия казва, дали ще е да, или не.
74
11
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Русия е жалка работа. Само се перчат с ракети, а дори не могат да ги произведат в нужните количества. Прочутата от дрън дрън по медиите ракета Калибр се оказва че се произвежда в количаства 50 броя на година при максимален напън до 60 броя и каква съпоставимост ще има с възможностите на САЩ които само с един залп изстрелват по 100 крилати ракети. Колко залпа може да направи Русия за да се противопостави на САЩ? Оставям сметките на русофилските шматароци. Да не говорим за "качествата" на Калибр.
73
3
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Браво ,интересна статия пълна с ,,истини"!Само ,че защо ли нищо не става/революцийка/,не се пише и не се информира световната общественост за абсолютната наследствена диктатура в съседен Азербайджан,където според някой организации ,политзатворниците са повече от тези в Русия и Беларус ,взети заедно?Да неби да е затова ,защото Азерите нито са във воения съюз от бивши републики,нито са в митнически такъв,но Илхан Алиев е верно куче на САЩ особено на Турция!
72
7
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
САЩ се разпадат......................благодарение на Китай и Русия................и поради малоумната си политика.
71
6
 
9
 
! Отговори
РОССИЯ преди 6 години
СТАТИЯА Е ГЛУПОСТ НЕ СА ПОДРЕПЕНИ ОТ ЧУЖДА НАМЕСА НО ТОВА Е ФАКТ НИЕ ЗНАЕМ МНОГО ДОБРЕ КОЕ Е ФАКТ КОЕ НЕ НАМЕСАТА НА САЩ И ЕС ДА ИСКАРАТ ОТ ЕВРОАЗИЯ АМРМЕНИЯ ВАШИТЕ ГЛУПАВИ СТАТИИ МИ ОМРЗНАХА ИДЕТЕ НА МЯСТО РАЗУЧЕТЕ И ТОГАВА ПИШЕТЕ.ЧЕТЕТЕ РУСКИТЕ НОВИНИ ТАМ ПИШЕ ДРУГО
70
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Свобода за Казан вън руския окупатор
69
3
 
9
 
! Отговори
Давид преди 6 години
Най добрия вариант за България е Бойко тиквата и компания . Той ще доведе чрез мутренското си управление хора на власт , които ще се погрижат за народа и ще отрекат и заклеймят старото като деспотизъм . А що се отнася до Русия , тя е на изток и слънцето изгрява от там . Така , че по светло начало надали може да ви предложи запада , който си мисли , че чрез война и разруха ще донесе новото начало :) Евреи и еничери не носят прогрес :) И историята го доказва . Данс - засрамете се !
68
7
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До Анонимен 95Ами да си я вземат Аляска руснаците като са толкова ербап. Само да не изключат пак радарите като разберат че американците идват, както правят в Сирия.
67
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Кофти нали? Сирия не можа да стане Ирак. Няма да има Кюрдистан....100 ракети в нищото и вън. Така е. Знам че не е лесно, но има още 100-тина държави за поробване. Може да ви провърви там.
66
4
 
8
 
! Отговори
Илия Пенев преди 6 години
Америка е колос с глинение крака. Глината е почти изсъхнала и станала трошлива! Скоро колосът ще се разпадне като при разрушаването си ще погребе и доста от по малките дърбави васали! Петродолърът вече не е комвертируемата валута както беше чреди 10 години. Държавте масово изтеглят златните си резерви от ФЕД-СаЩ. Последни бяха Турцоя и Германия! А долар необезпечен със злато е просто като тоалетна хартия. Може да се изпозлва само за задни нужди
65
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Време е за независим Казан
64
6
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Време и Аляска да стане руска, не само Крим!!!!
63
5
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Отранжевите революции и тероризмът са измислени в западните политически лаборатории.................на САЩ, Англия и Франция.От западните служби!!!Цел-кражба на ресурси от другите държави зад фалшивата маска на демокрацията!!!И инсталиране на марионетни правителства!И Инсталиране на мар
62
9
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Колкото по зле за русия толкова по добре за света
61
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Няма такова животно путинизъм......................глупости на търкалета!!!!
60
8
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До АнонименАко имаш предвид Нагорни карабах, просто трябва да си го върнат на Азърбайджан където винаги си е принадлежал. Руснаците нарочно го заграбиха от Азърбайджан и изкуствено го залепиха за Армения с цел винаги да има заплаха за война...Ха ха , Хайде сега разкажи как Крим си е изконно руска земя и руснаците /Хрушчов/ изкуствено го залепиха за УкраИна с цел ...същата.
59
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Водят се войни за ресурси-нефт газ, злато, уран и територия.....................войната е срещу нормалните хора по света..................да бъдем на дъното на хранителната верига..................за да могат масоните-сатанисти на Запад да живеят богато и пребогато.Затова има тероризъм и войни, разбрахте ли?
58
1
 
15
 
! Отговори
Илия Пенев преди 6 години
Пълни глупости пише в таз статия! Модел на Путин да ама друг път! Хората го свалиха от власт защото Саркисян е отявлен олигарх и използва властта за лично обогатяване! Те протестираха срещу корупцията в държавата на най високо ниво! Това което в България едва ли ще стане да се вдигнат хората срещу Цветанов и Бприсов! А ако Армения не я бяха приели преди 2 години в Евразийския съюз отдавна да е фалирала! САЩ там нямат интерес няма петрол само чукари нищо ценно освен самите камъни
57
6
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Путин ще роди мъртво коте .... особено ако от там минава и някой поток