32 години от ядрената катастрофа в Чернобил

Човечеството продължава да се бори с последиците от трагедията
26 апр 2018 16:00,
101

Светът отбелязва 32 години от инцидента в Чернобил, което е най-голямата ядрена катастрофа в историята. Повече от три десетилетия по-късно човечеството продължава да се бори с последиците от трагедията.

Аварията в Чернобилската АЕЦ стана през нощта срещу 26 април 1986 година. Тя предизвика облак от радиоактивни отпадъци, който премина над части от Съветския съюз, Източна Европа и Скандинавия.

Обширни райони в Украйна, Беларус и Русия бяха замърсени, а около 200 хиляди души бяха евакуирани от родните си места, разказва Bulgaria ON AIR.

Микола Волкозуб е украински военен пилот на 86 години. През 1986 година той се подготвя за първия си полет над злополучния реактор в Чернобил. Разказва, че се съгласява да извърши мисията въпреки че знае, че животът му е изложен на риск.

След като, преди 32 години, изпълнява три полета, продължили 19 минути и 40 секунди, Волкозуб е изложен на много голяма радиация. А самолетът му е трябвало да бъде погребан на така нареченото гробище за остаряло и извън експлоатация оборудване.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


101
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
13
4
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До само некадърницитеИ внася ток от Австрия, Франция....Важното е да го продава като "Екологичен" в Германия.
12
10
 
9
 
! Отговори
АНОНИМЕН преди 6 години
ХОХОЛИТЕ СА МЪРЛЯЧИ....ЗАТОВА СТАНА АВАРИЯТА В ЧЕРНОБИЛ...КАКТО И ПОТЪНА ,,КУРСК" ПОСЛОВИЧНАТА ИМ НЕМАРЛИВОСТ...А И ЦЯЛАТА ИМ РАБОТА Е ТАКАВА....НА МАЙДАНА ДАДОХА СУМАТИ ЖЕРТВИ И КАКВО СТАНА..? НЕ ГИ ПРИЕХА В ЕВРОСЪЮЗА И ЩАТИТЕ НЕ ГИ ИСКАТ...ЩОТО СА БО****ЦИ...УСРАИНА...ЛИЗАХА ЗАДНИЦИТЕ НА НАЦИСТИТЕ ПРЕЗ ВОЙНАТА С SS КОРПУСА ,,ГАЛИЦИЯ ""САМИ СА СИ ВИНОВНИ ЗА ЧЕРНОБИЛ...ЛОШОТО ,ЧЕ ПОСТРАДАХА НЕВИННИ ХОРА И ОЩЕ И ОЩЕ СТРАДАТ
11
6
 
6
 
! Отговори
Сталкер преди 6 години
А защо и до днес продължават да се внасят в България храни от Украйна? Цяла Украйна е за бракуване след това нещо. Чернобил като замърсяване е все едно САЩ и РУсия да са си изсипали целият ярен арсенал върху Украйна. Всеки квадратен сантиметър там е наблъскан с радиоактивни елементи. А само една 24 милионна част от грама плутонии предизвиква рак. Гайдеровите броячи пукат та се цепят там. И това е с трайност хиляди години. Даже в Германия глиганите сега са с радиация от почвата в горите.
10
10
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Сега форумът ще се напълни с платени лицемери, според които японската радиация е по-хуманна от съветската и въобще няма да им се чуе гласчето на 6-ти и 9-ти август, знаете какво се е случило тогава и кой го направи!
9
9
 
11
 
! Отговори
само некадърниците преди 6 години
разчитат на електроенергия от АЕЦ ! Умните нации закриват атомните си централи и намират други алтернативи ! Германия закри 70 % от атомните си реактори , а до 2025 г. ще закрие и останалите ! Умните нации произвеждат ток от слънчевата енергия и вятъра !
8
6
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
От тази трагедия все още страдаме.
7
6
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
*** комунистически, днес е 26 април, преди 32 години ви гръмна АЕЦа имени "В.И.Ленина" и осрахте с радиация половин Европа!Проклети да сте, гадове мръсни, че не предупредихте народа за тази авария!Колко свидни наши близки починаха от онкологични заболявания, колко мъка ни причинихте!АНАТЕМА!
6
3
 
16
 
! Отговори
Берлин преди 6 години
Няма такова нещо. Москва отрича всички обвинения за ядрена авария. Нарича ги "фалшиви новини, пробутвани ни от западната пропагандна преса".
5
14
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Да де, япончетата несъзнателно са построили АЕЦ в сеизмичен район, там цунамита не се очакват.
4
9
 
26
 
! Отговори
shady преди 6 години
Много прoстотии са извършени през социализма, но Чернобил е върхът. Сега няма начин пpaзнoглaвци да не почнат да сравняват Чернобил с Фукушима, но не могат да схванат, че първото е причинено от съзнателни човешки действия, а второто от природно бедствие.През т. нар. демокрация също много прoстoтии са извършени, но поне в близост до нас не е имало подобна екологична катастрофа.
3
2
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Чернобил Припят с дрон в тубата има интересно видео.
2
2
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Това ли беше датата в която СССР скри от всички народи ...трагедията ? Заляла Европа с радиация , без дори да подозира някой и да се вземат мерки ? Колко ХУМАННО ...
1
38
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Това са американски измислици като кацането на луната