Плаващата руска АЕЦ на вода! Скоро и с гориво

Очаква се "Академик Ломоносов" да влезе в експлоатация догодина
144
Плаващата руска АЕЦ на вода! Скоро и с гориво
Снимка: БТА

Спорната руска плаваща атомна електроцентрала "Академик Ломоносов" беше пусната на вода и потегли на първото си пътуване по море, предаде Асошиейтед прес.

Плаващата централа беше изтеглена на буксир от санктпетербургската корабостроителница, където беше построена. Тя ще бъде теглена на буксир в Балтийско море и край северната част на Норвегия до Мурманск, където реакторите й ще бъдат заредени с гориво.

Очаква се "Академик Ломоносов" да влезе в експлоатация догодина, край бреговете на Чукотка. Централата ще осигурява електричество за крайбрежен град и за петролни платформи.

Проектът си навлече критиките на природозащитни групи, отбелязва агенцията. "Грийнпийс" го определи като "плаващ Чернобил". (БТА)
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


144
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
97
0
 
4
 
! Отговори
Боби преди 6 години
До КориИ ОСТАНАЛИТЕ ЕКСПЕРТИВ МОМЕНТА ВСЕ ОЩЕ ИМАМЕ АКТИВНА ЯДРЕНА КАТАСТРОФА КОЯТО ПРОДЪЛЖАВА ДА ИЗЛЪЧВА РАДИАЦИЯ ЧРЕЗ ОТПАДНИ ВОДИ В ТИХИЯ ОКЕАН - ФУКУШИМА - 7(СЕДЕМ) ГОДИНИ 1(ЕДИН) МЕСЕЦ и 19(ДЕВЕТНАДЕСЕТ) ДНИКой проектира, произведе и монтира реакторите във Фукушима - Фалиралата вече Уестингхауз. САЩ компания - Та какво казваше че руската техника се троши....САЩ техника като се троши се троши ГРАНДИОЗНО
96
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До 117 АнонименНе издигай джендарите в очите на слепите. Какво самочувствие може да има един наркозависим со ро сои ден джендар ? Това за мен са пропаднали низши същества и техния живот няма никаква стойност.
95
8
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Плаваща бомба, само въпрос на време е да даде фира...
94
3
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Руснаците и технологиите им били такива, онакива... Другарчета, вие които напъвате неимоверно умствения си потенциал с от глупави по-глупави коментари защо не напишете нещо за ГМО продукцията, семената и химията идващи от братски САЩ-люлката на съвременната цивилизация или прекрасните западноевропейски инвестиции, които ни превръщат в роби на любимите на всички западняци и техните лицемерни "ценности"? Ще ви кажа-вие сте едни обикновени виртуални нищо неразбиращи плювковци с високо самочувствие
93
5
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Руснаците били алкохолици, ами онези от острова какви са?
92
4
 
10
 
! Отговори
Дд преди 6 години
Доста *** коментари....Първо сигурно е доста защитена и второ сигурно е маломощна...трето цунами и земеттесение не я ловят.....
91
8
 
10
 
! Отговори
Кори преди 6 години
До ВоваКак изглежда рискът в пари : за Чернобил дотук са похарчени 65 000 000 000( шестдесет и пет милиарда) щатски долара; Белорусия и Украйна харчат всяка година съответно 5% и 6% от национални си продукт за социално покриване на пострадалите. И краят не му се вижда.Та колко излиза 1 киловат от най-евтината енергия. Ама може и да не гръмне? Може, но рискът трябва се пресмята - какво можеш да понесеш и какво не!.
90
18
 
8
 
! Отговори
Кори преди 6 години
Вижте географията, това е изнесена атомна бомба, без да е обявявана за такава. Хората? Пука им за хората.Зоната на Чернобил ще бъде необитаема 20 000 години.Чукотка? Въпрос на време - няма такава руска техника която да не е изгърмяла. Руснаците трябва да бъдат поставени под запрещение! Какво да чакаме още?Това са индивиди опасни за себе си и другите.
89
17
 
12
 
! Отговори
Вова преди 6 години
Защо ни занимавайте с тези руски глупусти? Това са технологии от миналия век! Братушките само могат да помпат нафта и да рециклират морално остаряли реактори.Снимката говори сама за себе си... От третия свят - за третия свят.
88
17
 
9
 
! Отговори
Зозо преди 6 години
Поредното облъчване на цивилизацията! Тези е крайно време да ги бомбардират!
87
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
"Дано премине бързо покрай бреговете на Суоми и Швеция, без да потъне..."---Като се правиш, че знаеш фински език и география, защо пропускаш, че ще мине и покрай бреговете на Руотси?
86
14
 
13
 
! Отговори
АЕЦ преди 6 години
до GreenpeaceЗаради калпавите ин технологии, десетилетия след Чернобил, източна Русия, Беларус, Украйна, Румъния и България имат в пъти увеличение на рак на щитовидната жлеза при децата. Спосибо братушки!PS. Но за чебурашките. не важно - и да страдаме поне да е от "родная радиация"
85
19
 
12
 
! Отговори
Greenpeace преди 6 години
Плаващ Чернобил - казано е кратко и ясно
84
13
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Дано само не потъне, както стана с "непотопяемата" им атомна подводница "Комсомолкск", че дълго ще свети морето после
83
12
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
до 103Нали преди време един пиян-залян руснак-фигурист бе затрил по черноморието някого.
82
6
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Къде е това приказно място от снимката? Искам да живея там! Искам да си гледа АЕЦ-то от балкончето всеки ден! Искам! :)
81
10
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До а после?Умнико, нали десетки американски кораби, всичките им самолетоносачи са с ядрени двигатели! Тук поне ядрената установка е руска, т.е. най-качествената възможна.
80
7
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Ами ако се изсипше в морето, няма да е първата. Къде мислиш, че отива всичката радиация от повредените реакторИ на Фукушима? А ако си мислиш, че чернобилската радиация не се е изляла в Черно море, се лъжеш... И само тези да са с мед да ги намажеш...
79
13
 
8
 
! Отговори
а после? преди 6 години
а ако не дай си боже стане авария? ако реактора се стопи и пробие дупка в корпуса и всичкото гориво се изсипе в морето?
78
13
 
8
 
! Отговори
браво на Германия преди 6 години
че си закрива атомните централи !Това е единствената държава в света ,която повече мисли за опазването на околната среда и сигурността на всички хора по света , отколкото за своите лични икономически интереси !