Неочаквано: Карл Маркс е популярен днес сред младите

"Неговото име ще пребъде през вековете, както и неговите трудове!"
2 май 2018 22:26, Елка Василева
214
Неочаквано: Карл Маркс е популярен днес сред младите
Снимка: архив, Reuters

За да стигнеш до Карл Маркс, трябва да минеш покрай много, много капиталисти. В лондонския район Хайгейт, където е погребан, имат адреси супербогати хора, които харесват да живея в "затворени общества", заобиколени от стени. Входът за гробището на Хайгейт струва четири лири (5,50 долара), но поне върви заедно с карта, която показва най важните гробове. Само едно име е отпечатано в червено: Маркс.

Още отдалеч през дърветата се вижда характерната буйна коса. След няколко крачки човек застава пред бронзовия бюст, поставен през 1956 г. от Комунистическата партия на Великобритания. Някои смятат, че той изглежда суров и неприветлив с тези рунтави вежди. Други казват, че изглежда великодушен. И ако на пиедестала не беше гравиран надписът "Пролетарии от всички страни, съединявайте се!", може да си помислиш, че тук е погребан Дядо Коледа, пише ДПА.

Всеки, който намери време да прекара един следобед с "Чарли", бързо ще установи, че 200 години след рождението му на 5 май 1818 г. в Трир, Германия, и 29 години след падането на Берлинската стена, Маркс днес е обект на култ. Около пиедестала са оставени цветя, свещи, а неотдавна и един пресен ананас. Потокът от посетители е непрекъснат. Повечето от тях са млади и идват от всяко кътче на земното кълбо.

Маркс се завръща още от международната финансова криза през 2008 г. Отчасти това се дължи на факта, че междувременно е бил открит от ново поколение - млади хора, които нямат съзнателен опит от Студената война. За тях Маркс не е нито Спасител, нито Сатана, а просто значим философ.

В "Манифеста на комунистическата партия" има пасажи, които може би са стреснали някои от съвременниците му, но не и читателите от 21-ия век. През 1848 г. той предвижда "постоянно революционизиране на производството, непрекъснато влошаване на всички социални условия" - прогноза, направена по време, когато в някои региони на Германия индустриализацията дори още не е започнала. Или това: "Буржоазията чрез експлоатацията на световния пазар придава космополитен характер на производството и потреблението във всяка страна". В днешно време този термин би бил глобализация.

Потвърдено е и предположението на Маркс, че капитализмът се стреми към концентрация, към формирането на шепа международни корпорации. Неговите теории за кризите днес са "много актуални" според Ханс Вернер Зин, бивш директор на Института за икономически изследвания ИФО - един от водещите в Германия центрове за икономически проучвания.

Но Маркс е предвидил правилно не само икономическото развитие, а и сливането на културите. "Интелектуалните творения на отделните народи стават обща собственост", предрича той далеч преди да има Холивуд, Мики Маус или смърфове.

Но най-голямата грешка на германския филофоф е подценяването на способността на капитализма да се приспособява. Тъкмо защото около 1900-ната година "имотната класа" се опасява от комунистическо въстание, тя се обръща към работниците и ги въвлича в капиталистическата система. Разширяват се избирателните права и се въвеждат социални реформи. В резултат очакваната от Маркс революция никога не се случва на Запад.

По този въпрос днес той би възразил, че нископлатеният сектор просто е бил прехвърлен извън Европа. "Натрупването на богатство на един полюс представлява, следователно, същевременно натрупване на бедност, изтощителен труд, робство, невежество, бруталност и нравствена деградация на противоположния полюс", пише той в "Das Kapital" ("Капиталът"). В днешния свят тези думи може да бъдат отнесени към фабриките за експлоатация в Бангладеш.

Освен това в много западни страни социалната държава е в отстъпление. Една от възможните причини за възраждането на интереса към Карл Маркс е увеличаващата се пропаст между бедни и богати. Между 1930 и 1980 г. отношенията между тези две прослойки са били до голяма степен стабилни, пише блестящият френски икономист Тома Пикети в бестселъра си "Капиталът през 21-я век".

В надпреварата с комунистическия Източен блок почти всички капиталистически държави активно се стремяха към преразпределение на богатството. "Кой днес знае, че през 50-те години най-високата подоходна данъчна ставка в САЩ беше над 90 на сто, а във Великобритания почти 100 процента, въпреки че накрая всъщност никой не плащаше това?", пита Юрген Нефе в своята нова биография на Маркс.

Тогава политици като президента на САЩ Роналд Рейгън и премиера на Великобритания Маргарет Тачър се върнаха към "чистия капитализъм от 19-ия век", казва Пикети. Тезите на Пикети са спорни, но поне един въпрос е от значение в днешно време, какъвто е бил и в зенита на индустриализацията през 19-ия век. Това е въпросът, който измъчва Маркс през целия му живот: Как да се разпределя справедливо богатството?

Той е съставил политическа програма за премахване на буржоазията, въпреки че самият той много е държал на буржоазния си статут с прислуга, ваканции на море и уроци по пиано за децата. Планирал е диктатура на пролетариата, въпреки че не имал почти никакви контакти с работници. Малкото такива случаи обикновено са приключвали с крах. Веднъж, когато се опитвал да посредничи в уличен бой, работниците се опълчили срещу него и даже му оскубали брадата.

Кой е бил Карл Маркс? Всяко поколение стига до своя отговор. Но онова, което остава валидно, са думите на неговия съвременник и съавтор на "Комунистическия манифест" Фридрих Енгелс от надгробното слово за Маркс в Хайгейт през 1883: "Неговото име ще пребъде през векове, както и неговите трудове!".

/БТА/
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


214
Още по темата: Карл Маркс
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
103
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Гледам днешната либерална свободна пазарна неограничавана от нищо икономика в България е цъфнала и вързала - всичко се внася и се изнасят само черноработници и пpocтитутки.
102
1
 
1
 
! Отговори
Маркс е Важен преди 6 години
Карл Маркс е виден професор в наши академии обучаващи важни кадри за прераждане вкл на Земята. Почивал е много пъти прероден като човек ..НА него прилича съдения в Ирак тн Садам Хюсейн..Земята е място за почивка където се решават важни проблеми предимно по несъзнателен начин вкл с хранене,ходене,говорене, полови актове...Много ценна информация на цялата вселена дават фекалиите особенно на преживните животни..
101
2
 
7
 
! Отговори
Всеволод преди 6 години
До *** до ВсеволодБългария заприлича на нужник, чак след като се отрече от комунизма. А по времето на комунизма си беше много добре- всичко беше чисто и подредено. Хората имаха работа, имаше промишленост, земеделие и да - тогава и нашата страна беше като градина, както казваш ти.
100
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Цял живот живял на гърба на капиталиста Енгелс....Ще променя насилствено общественоста.След него идат Ленин, Сталин, Троцки, Пол Пот, все негови ученици....На всичко отгоре този идеолог прави дете на осиновената си дъщеря.Да, прекрасен пример за младите !!!
99
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Вижте филмите в ютюб от времето на соца - 60те, 70те, 80те, има много филми. Вижте хората, улиците, къщите, децата - това не може да се нагласи и да се каже, че е пропаганда. И тогава хората са имали проблеми и филмите говорят за тях, но това не са били бедност, мизерия, глад, бездомници, престъпност, наркомания, проституция, убийства, фалити на банки а проблеми от съвсем друго естество.
98
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Когато се опиташ да ликвидираш или ограничиш пазарния принцип в икономиката, тя неизбежно рухва. Китайците осъзнаха безумието на съветския комунизъм и поеха по свой път, с все по отворена и либерална икономика, което доведе и да китайското икономическо чудо.
97
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Проблемът на Маркс е, че тогава е нямало мислители и титани на либералната мисъл като Королев да му обяснят, че теорията му е грешна.
96
1
 
2
 
! Отговори
Циник до Всеволод преди 6 години
Такива като теб вероятно - никога няма да разберат разликите между - бих го нарекъл социален хуманизъм , и див комунизъм! Защо да "ги оставя швейцарците"???Не пасват в партийните тезиси ли? Или мощно опровергават марксисткия булшит?Как държава - непомирисала комунизъм...съставена от 3 различни нации..прилича на цветна градина, а държавите от комунистическия лагер - приличат на нужници от третия свят?
95
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Има едно клипче на София от соца, та квартал Изток се вижда там, че е зелен като градина. А сега е застроен от капиталистите плътно, няма къде да минеш и секат дървета по улиците. Соцът може би е бил зле в Чехословакия, но не и при нас, нито в ГДР е било толкова лошо. Бях в Дрезден тези дни и там човечето на сфетофарите е същото което е било в ГДР, а не като в Западна Германия. Значи и те имат някаква носталгия, защо ли? А, да и видях две трабанта поне.
94
4
 
1
 
! Отговори
Всеволод преди 6 години
До АнонименА на тебе кое точно ти беше зле по времето на комунизма? Посочи конкретни неща.
93
6
 
5
 
! Отговори
Всеволод преди 6 години
До ЦиникТи ги остави швейцарците и виж българите как живееме. По времето на комунизма живеехме В ПЪТИ по- добре отколкото сега и това е факт. Всяко семейство имаше апартамент, вила и кола.
92
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Гербавите *** са налазили темата. Дори в Прага, където чехите мразят Русия и соца, защото при тях беше по-зле от при нас си седи звездата на хотела Интернационал. В Дрезден има булевард Карл Маркс. А при нас се руши всичко. При нас при соца всичко е било по-добре, видях кадри от София от тогава и други градове, ами соцът е построил красивия Димитровград, а капитализмът построи...Малинова Долина и други такива бетонени места без никакви дървета.
91
4
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До ВсеволодЕ на теб може и да ти е било добре по време на БКП, но за повечето хора това не важи, да не говорим че такъв строй е невъзможно да издържи в дългосрочен план, той неизбежно фалира и рухва. Комунизма винаги води да диктатура, репресии, цензура, тотален контрал, безперспективност и като цяло застой, упадък и деградация.
90
3
 
4
 
! Отговори
Чики-рики преди 6 години
До ВсеволодКои заплати са били хубави бе, онези от 100-120 лв. ли? А за апартамент се чакаше по 10-15 години и се изплащаше за около 20. Само на определени хора апартаментите им се "даваха" ей така. А пък големите къщи бяха на хора, които крадяха от заводите. Защото със 120 лв. заплата човек можеше да си построи единствено кокошарник.
89
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Кои бяха или са по-зле при соца: Чехословакия, Румъния, ВенецуелаКои бяхме по-добре: България, Югославия, Дания, Норвегия, всички бивши СССР републики.Кои са по-добре сега и клонят към соц: Дания и НорвегияУнгария е без съществена промяна.
88
3
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Днес в развито демократично общество с действаща пазарна икономика, идеите на Маркс са неприемливи за хората следователно неприложими. Маркс не е могъл да си представи, високо образована маса от наемни работници, тесни специалисти за които работодателите ще се конкурират по между си, той вижда само маса от неграмотни работници прииждащи от селата, където е концентрирано населението по негово време, готово да работи единствено за да задоволява физиолигичните си нужди.
87
1
 
2
 
! Отговори
Циник до Всеволод преди 6 години
Ъхъ...другарю...затова швейцарците - и до днес живеят в землянки!
86
1
 
4
 
! Отговори
зсдгб преди 6 години
Най-добре се разпределя богатството в РуШиЯ!! Там има 200 човека с повече от милиард долара и 22 млн тотално бедни и гладни!! Останалите до 120 млн. са нещо подобно на "средна" класа но 90 % от тях са със заплата около 500 лв и си треперят за работата-щото не слушкат ли повелите на др. Путляр и неговите служби-остават без работа и отиват да првят компания на онези 22 млн бедняци!! Та може да се каже, путлеризмът е най-добрата система-там почти са стигнали до това да се дели на едно!Най-лесно е
85
1
 
5
 
! Отговори
Циник до 88 преди 6 години
Почти си стигнал до същината!Идеите на Маркс - направиха възможно - извращението комунизъм - шепа социопати без образование и съвест - да разполагат със съдбите на милиони! Те даже не са "технократи", учени, или откриватели - а са безпардонни *** съсредоточили власта си над масите с реки от кръв!Така - "естественият подбор" бива отречен...и не управляват "знаещи и можещи" а безскруполни социопати.Само заради това - бих направил аутодафе на " трудовете на Маркс
84
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
В по-късен етап трудовете на Маркс биват изкривени до фанатична крайност от Ленин, при Сталин комунизма се превръща като основа за поддържане на диктатурата и в крайна сметка логично утопичната червена религия логично се срутва под напора на собствената си нефункционалност. Маркс трябва да се чете, но и да може да се осмисля, неговите трудове не са за всеки, да се четат пропагандни червени откъси и интерпретации е все едно да четеш фанатичните догми на ИД или други секти.