Китай и 10 000 евро спряха Скатов за Еверест

Властите не му позволиха да катери върха без шерп
19 май 2018 09:40, Александър Попов
110
Китай и 10 000 евро спряха Скатов за Еверест
Снимка: Facebook

Китайските власти спряха Атанас Скатов и не му позволиха да изкачи Еверест без шерп. Той води няколко дни преговори в Тингри, но без успех. Скатов е пристигнал на базовия лагер на връх Еверест (8848 м) с намерение да се опита да убеди службите на място да го пуснат да се катери сам към върха.

Китайските власти обаче не са разрешили той да тръгне без шерп. Мерките за сигурност са засилени изключително сериозни и те са категорични, че без шерп няма да допуснат алпинист до върха, пише "Сега"

Още по темата
.

"Базовият лагер е напълно празен, тъй като всички алпинисти са вече по горните лагери. Цял ден правя опити да намеря шерп на място, но удрям на камък. Накрая се е намери един, който ми поиска 10 000 долара - сума, с която не разполагам. При това положение се налага да си тръгна от Тибет. Много исках да кача връх Еверест още веднъж с посвещение и този път без кислород. Познавам маршрута и съм добре аклиматизиран. Гледам го срещу мен, времето е прекрасно вече няколко дни и още няколко ще е подходящо за качване. Направих всичко,което зависеше от мен, пробвах всякакви варианти, но властите в Тибет са непреклонни. Утре сутрин трябва да напусна лагера и да летя за Катманду. Съжалявам много", каза българският алпинист.

На 13 май сливенският лекар-веган се изкачи на Чо Ойю (8201) като част от проекта му за изкачване на 14-те осемхилядника на планетата от човек, който не консумира животинска храна.

Във визитката си той вече има шест изкачени осемхилядници, като е покорил два пъти Еверест. Така е той е номер две в тази класация след Боян Петров, който е изкачил 10 осемхилядници.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


110
Още по темата: еверестАтанас Скатов
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
36
6
 
13
 
! Отговори
Бай 100ян до 31 преди 6 години
Мойто момче .Преди 2 месеца платих 11 хил. лв данъци за отчетната 2017 г. Я ми кажи ти колко си платил?
35
1
 
13
 
! Отговори
Solar Power преди 6 години
Още една откачалка. Нека прави с живота си каквото иска, важното е Бойко да неплаща издирвателни дейности, прибиране на ковчег и други подобни с общи пари.
34
20
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Шерпите са алчни кучета за пари. Нищо чудно да са убили Боян и да са го заровили някъде под Шиша Пангма.
33
2
 
31
 
! Отговори
Шерп преди 6 години
По принцип Шерпите взимат около 4 до 5 хил. $. Но Шерпа като разбрал че е Българин и на всичкото отгоре Веган си решил, че тук ще се Мре и затова увеличил цената двойно!
32
4
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Сега ли му е времето тоя да ни занимава, че е веган? Изключително грозна постъпка и за пореден път се убеждавам, че тия хора са ненормални. И се е качвал да Еверест вече два пъти. Нали проектът е да изкачи 14-те 8-хилядника? За чий му е да се качва 3-ти път на същото място? Почват да стават досадни всякаки -исти, -асти, -инове, -ейове и т.н.
31
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Още един *** с който да ни занимавате... Да върви бре, но да не реват някой да го търси след това.
30
6
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До Бай 100янТи па кви пари си дал???
29
1
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
На хората им е писнало а спасяват герои и затова не са го пуснали сам и без кислород.
28
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Всички знаем кой е виновен да забранят излачванията. Ако не беше творил глупости, сега всичко щеше да е ок.
27
2
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Местоположение на което вече е бил.Но иска да докаже че може без шерп и кислород, просто са му развалили тръпката и се обезсмисля идеята му.За идея която се обезсмислена още 10000 долара си е вече прага на отказване.
26
3
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Явно стават нещо като наркозависими от разредения въздух. Два пъти се качвал на Еверест и на други шест осемхилядници и реве, че не може да си начеше крастата.
25
10
 
30
 
! Отговори
Бай 100ян преди 6 години
Браво на Китай. Човек със сериозно Психическо заболяване като Веганизма, не може да взима правилни решения и да отговаря за живота си! Не искаме да даваме още едни 100 хил $ за спасителна операция!
24
10
 
5
 
! Отговори
Dimitrina преди 6 години
За да разбереш нещо, трябва да го преживееш. Силата на духa се изразява по много начини. В живота на всеки се случват неща, които отключват неподозирана сила или слабост. От нас зависи дали ще ги развием или не. Нито им се чудя на тези хора, още по-малко ги съдя. Животът е техен и могат да правят с него каквото си искат.
23
3
 
24
 
! Отговори
Гого преди 6 години
Нещата прекаляват някои знае ли какво правят тези месни шерпи.Та те мъкнат всичко на алпиниста карат кислород подготвят лагерите палатки и т.н, качват тия върхове по 100 пъти.Бог да го *** Боян ама тръгнал сам без шерпи без никои на инсолин не първа младост и не добро физическо състояние.И ние вдигаме цялото министерство та вътрешно та външно това е прекалено вече
22
6
 
21
 
! Отговори
Ангел преди 6 години
По добре,че са го спрели.Тоз е по зле от Боян със счупен крак ! На всичкото отгоре е и Веган! При такива сериозни физически изпитания ,животинския протеин е буквално животоспасяващ!
21
15
 
6
 
! Отговори
123 преди 6 години
Може и той да е бутнал Бон в някой пропаст, нищо чудно. Много съмнително, появява се веганъти опитния и изключително внимателен и подготвен Боян изчезва безследно, а веганът не спира да си самоизтъква и саморекламира.....
20
6
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Може и да греша, но според мен проблемът не са 10 000 долара за шерп, а това, че вероятно близките му, а и самият той са се уплашили след станалото с Боян. Само разрешението да си на Еверест е в пъти над тази сума, а той би трябвало да разполага със средства, щом е тръгнал за там.
19
6
 
5
 
! Отговори
Gost преди 6 години
Как се нарича спекулирането с една голяма трагедия и името на един велик Човек? Наглост, безочие? Никой друг алпинист не си позволява подобно нещо, само това недоразумение не се спира.
18
1
 
6
 
! Отговори
До 4 преди 6 години
Снощи управата на ГЕРП играха на вързано и един от тях ще плати на Наско за шерп.Не е вярно,че няма да платят.ГЕРП има пари за сичко!
17
2
 
17
 
! Отговори
Мнение преди 6 години
Човек може да загине и като пресича улицата, защо трябва даходи за това на майната си???