"Белене" ще коства пари на всеки един от нас = 4 600 лeва на калпак!

Енергийният експерт Васил Начев в ефира на Bloomberg TV Bulgaria
25 май 2018 16:30, Екип на Bloomberg
227

За изграждането на АЕЦ "Белене" гражданите трябва да са наясно, че ще бъде бръкнато в собствените им джобове. Това каза енергийният експерт Васил Начев в ефира на Bloomberg TV Bulgaria.

"Темата за АЕЦ "Белене" вече тотално омръзна на хората, те са объркани, не знаят на кого да вярват. Хубаво е да се знаят поне основни моменти. И тъй като популизмът е на много високо ниво, нищо по същество не се казва по темата, аз бих казал, че най-малкото хората трябва да знаят, че, тръгвайки да се реализира този проект, със сигурност ще бъде бръкнато в техните лични джобове. Това трябва много добре да бъде ясно. Някои колеги пресметнаха, че всеки българин трябва да отдели 4 600 лева".

Той изрази скептицизма си спрямо ползите от реализиране на проекта: "Нека хората не си въобразяват, че това ще ни донесе енергийна независимост и сигурност, защото, когато дойде ред евентуално тази централа да заработи, което аз силно се съмнявам, тогава никой не може да каже как ще изглежда енергийният пазар, освен ако не е гений. Защото динамизмът, който е в глобален аспект, а и регионалният пазар не предполагат точен анализ, за да бъде стъпено върху него и на тази база да се правят пресмятания".

По повод участието на частен инвеститор в изграждането на АЕЦ "Белене" енергийният експерт каза:

"Няма частен инвеститор в света, който да похарчи някаква сума пари за проект, когато няма никаква гаранция за изкупуването на продукцията му. Все пак става въпрос за много пари – около 10 млрд. евро. Без някаква сигурност, макар и релативна, нито един частен инвеститор не би тръгнал да реализира този проект. Казват, че България ще участва със собствена вноска, с оборудване и с разходите, които е направила досега. Това не е точно така, защото ще трябва още поне 1 млрд. евро да бъдат похарчени. Те няма откъде да дойдат, освен от бюджета".

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


227
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
12
1
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Сигурността и енергийната независимост нямат цена.
11
2
 
4
 
! Отговори
Andreshko преди 5 години
До #8 Да. Ще ги вземете от пенсионерите,но и ти ще станеш един ден пенсионер,ако доживееш до тогава. Години те се въртят толкова бързо,че няма да осетиш как си остарял. Не бързай да вземаш пари от там дето още не ти се полага. Ти не си изработил тези пари.
10
4
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Тоя "експерт" не разбира от въртене на пари, и какво като се изхарчат 1 милярд?? Важното е че ще се изхарчат в България, и тези пари ще генерират работни места и заплата на хората за десетилетия наред.
9
2
 
16
 
! Отговори
Andreshko преди 5 години
Белене нека да струва 4 600 лева на човек,но после да си ги прихванем от тока,който ще произведе централата...
8
1
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
10 милиарда за Белене са много пари (реално са де), но ми е чудно 16 милиарда заем не са ли и те много пари?
7
4
 
22
 
! Отговори
Да преди 5 години
Да вземат парите от пенсионерите. Почти всеки пенсионер има спестени по 10-20 хил. и ги държи в буркани. И без това ги гвърлят през терасите. Поне една централа да построим.
6
0
 
23
 
! Отговори
the Ghost преди 5 години
Като добавим и че всеки от нас заплати и по някоя хилядарка за "безплатното" саниране, умирам от яд
5
15
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Голяма работа!Важното е да подпомогнем братска Русия с едни 20 милиарда като начало.После ще плащаме за поддръжка на оборудването тройни цени, за уран тройни цени и така.Всичко както си му е реда.3 лешника в германския шоколад са проблем, но 4600 за братска Русия не са нищо.
4
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Комунистите да си върнат отрочетата от Омразния Капитализъм и те де плащат.Първи може да си дойде Рафаел,синчето на нинова.
3
4
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
А защо избитата вече Козлодуй , не ни доставя тока на 3 ст? Тя е избита платена и печели милиарди ! Защо плащаме 18 ст за дневна енергия ? Защо от парите на Козлодуй Не се финансира Белене ? Защо ? Защо?
2
1
 
6
 
! Отговори
Баба Пена преди 5 години
Да дойдат да им хвърля през балкона торбичка с 5 бона. Спестила съм ги от закуски ... хахахх нищо ке давам, и не могат да ме накарат да дам и 1 лев.
1
0
 
15
 
! Отговори
Простак преди 5 години
Аз ги няма, ама бих ги дал, ако намеря от някъде. Вече по хиляда дадохме за реактора и площадката.