Расизмът на турците в Германия: Живеят там, но все я обиждат

Наричат германците "gavurlar" (неверници), картофи
20 юни 2018 20:00, Елка Василева
232
Расизмът на турците в Германия: Живеят там, но все я обиждат
Снимка: архив, Reuters

Германците са безсърдечни, гонят децата си, щом навършат 18, вкарват родителите си в старчески домове – така говорят много германски турци за германците. Авторката от турски произход Туба Сарица критикува турския расизъм.

Туба Сарица е германска писателка от турски произход. Родена е през 1987 година. Израства в малко градче близо до Кьолн. Още като тийнейджърка тя разбира, че дори и в много от модерните семейства от турски произход, каквото е и нейното, очакват от дъщерите да спазват определени норми на поведение. Например: да се омъжат непременно за турчин и да възпитават децата си в мюсюлманската вяра. Това паралелно общество, за което германски експерти предупреждават толкова много през последните години, отдавна е реалност, казва Сарица в интервю за германския вестник "Ди Велт". Дойче веле го публикува с известни съкращения.

Госпожо Сарица, можете ли да си представите да се омъжите за германец?

Това е много вероятно. Все пак живея в страна, в която германците представляват мнозинството от населението, тук се срещам с повече германци, отколкото с турци. Ако трябва да избирам бъдещия си съпруг само измежду турците в Германия, както правят повечето млади момичета от турски произход, това би означавало умишлено да си търся мъж по етнически признак. А за мен това е расистско мислене.

Какво биха казали родителите Ви, ако се омъжите за германец?

Семейството ми имаше достатъчно време, за да свикне с това, че не съм като другите момичета от турски произход. Майка ми и баща ми вече са свикнали с мисълта, че техният зет може би ще е германец. Но това не винаги е било така. Спомням си, че когато с майка ми започнахме да си говорим за връзките ми с момчета, тя се стряскаше дори и само когато споменавах имена, които не бяха турски.

Вие говорите за турски расизъм?

Да, той съществува, само че никой не говори за това. Обсъжда се само расизмът сред мнозинството германци, но се премълчава за расизма в паралелното общество на германците от турски произход. И това ме смущава.

Срещу кого е насочен този турски расизъм?

Срещу немюсюлманите, срещу Запада, гърците, алевитите, евреите. Но най-подло ми се струва това, че съществува една особена враждебност спрямо местните хора и страната, в която живеем - Германия и германците.

По какво се различават германският и турският расизъм?

Познавам добре и двете култури. Още от дете познавам германците като извънредно толерантни хора. Да, темата за расизма също присъства и при тях, но обществото се опитва да разпознае това явление и се бори срещу него. Расизмът в турското паралелно общество не бива разпознат като проблем, изобщо не се говори за това. Когато пред мои близки съм повдигала въпроса за тяхната враждебност към чужденците, те винаги са отричали. Мнозина се крият зад фасадата на своята модерност и интегрираност. Моите наблюдения са, че германските турци са много по-големи расисти от германците.

Знаем, че хората от турски произход наричат германците "картофи". Бихте ли дали и други примери за обидни или подигравателни реплики, които се използват по адрес на германците?

"Gavurlar" (неверници) е доста разпространено нарицателно за германците. Обидно е също така да кажете на някого, че се е "погерманчил". Сред турските общности тази дума носи много силен негативен заряд. Мисля, че това казва много.

Тоест, възможно е Вие да се омъжите за един "неверник"?

За мен това не е никакъв проблем. Самата аз съм атеистка.

А какво харесват турците у германците?

Нищо, говори се само лошо за тях.

Тогава ще зададем въпроса така: какво не харесват турците у германците?

Германците са смятани за безсърдечни. Турците не могат да разберат например това, че германците изпращат своите възрастни близки в старчески домове, където "не се грижат добре за тях". Същото, впрочем, важи и за родителите, които "изхвърлят" децата си от вкъщи, щом те навършат 18 години. При турците виждаме другата крайност: родителите държат децата им да останат да живеят при тях чак докато се задомят и не им позволяват никаква самостоятелност.

Забелязвате ли у турците чувство за превъзходство над германците?

Да, защото ги чувам как презрително говорят за германците. Те са убедени, че германските ценности са лоши, а турските - добри. В техните представи германците не струват нищо. Не съм сигурна обаче дали трябва да отдадем това на някакво чувство за превъзходство или по-скоро на комплекс за малоценност.

Но въпреки това германските турци се чувстват добре в Германия. Вашите познати потвърждават ли това?

Разбира се, Германия е прекрасна страна. Турция може и да си остава "родина" за първите гастарбайтери, пристигнали в Германия - което е разбираемо, защото тези хора са родени и са израснали в Турция. Но при хората от трето поколение турци в Германия - тези, които са родени и израснали тук - забелязвам, че те се самозалъгват, наричайки Турция своя родина. Много често те развиват имагинерно усещане за носталгия по "родината", а Германия за тях е гурбетчийска страна, т.е. чужбина, нещо далечно.

Как в турската общност гледат на онези турци, които полагат усилия да се интегрират напълно в германското общество?

В турското паралелно общество изобщо не гледат с добро око на интегрираните. Всеки, който казва нещо добро за Германия и германците, бива отлъчван от тяхната общност.

Турците в Германия сякаш са по-големи почитатели на Ердоган, отколкото хората в самата Турция. На какво се дължи това?

Ердоган се обръща към турците в Германия като към свои сънародници, включително и към родените в Германия, които обаче са възпитавани в турски дух. Ердоган им казва: Вие сте турци! С което ги окуражава да не се интегрират. И това се възприема добре от голяма част от турците в Германия, защото винаги е по-лесно да си останеш такъв, какъвто си бил, вместо да полагаш усилия да се интегрираш. Ердоган легитимира отказа от интеграция и затвърждава техния авторитарен стил на възпитание, както и тяхната ксенофобия.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


232
Още по темата: Германиярасизъмтурци
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
171
2
 
8
 
! Отговори
Влади преди 5 години
На готов ..й лесно се сяда. Не си ли задават въпроса навлеците в Европа, че тя е такава успяла именно заради религията си и правилата си! Че когато дойдат от ци.ганските си страни, откъдето бягат от мизерия, те трябва да живеят по ЕВРОПЕЙСКИТЕ правила, а не да ми налагат ислям с фереджета и обичаи от преди 1500 години! Иначе и Европа ще стане същата ци.ганска страна, от която са дошли. Обаче, тези *** не могат да го разберат - секат клона, на който седят!
170
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Самото заглавие обяснява много неща. Турски расизъм... Това си е диващина.
169
3
 
13
 
! Отговори
Хубава работа, ама преди 5 години
Хм, турски расизъм... то това си е чист турски геноцид над германците, не расизъм. Това, което могат да правят турците е да убиват арменци, защото са по-слаби от тях и да мразят по-силните от тях.
168
3
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Дори и тук, във форума турчинът си е турчин. Той си знае неговото. Мрази всички, включително и себе си. Мрази, защото му казват истината в очите. Всички турци трябва да се игнорират и никой да не търгува в техните магазини, да не ползва услугите им и да не дава и стотинка в ръцете им. Нека си ходят в техния ердогански рай, вместо да ми философстват тука всеки ден.
167
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Най-вероятно се казва Тууба Саръчаа.Защото това другото име го няма.
166
1
 
9
 
! Отговори
Зо Осман преди 5 години
Абе, ль.ольо, каква култура сте донесли пък вие точно?...:)
165
23
 
4
 
! Отговори
Osman преди 5 години
Турчин съм и живея в Германия от 14 години. Тази открива топлата вода. Не били ок, ако се омъжиш за немец, все едно немците са ок, ако вземеш турчин или вие, българи, ако дъщеря ви доведе чужденец. Хайде да не откриваме топлата вода. А когато си потомък на Империя, владяла земи на 3 континента, донесла култура и т.н, не виждам за какво трябва да правим Евала на швабите. Турци сме, мюсюлмани, изпратени да властват над останалия свят.
164
5
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До 173Ела в Кърджали, където 80 процента от хората които ще видиш ще са турци, и ми кажи колко от жените които си видял са с забрадки? Влез в фейсбук, търси Клуб Аура Кърджали или Inside или My Place например и ми постни тука линк с снимка с жена с забрадка. 80-90 процента от клиентите там ще са турци.Толкова сте ограничени в някои неща. Знанието ви се базира на ТВ Алфа или Скат и някои други новини. Истинските турци НЯМАТ забрадки.Това е арабска култура, като при монахините, които се покриват
163
4
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До АнонименКато си истински турчин приемаш ли жените ви да ходят облечени като антарктически пингвини посред лято?! Вие имате спяща интелигенция и допуснахте да сте единствената държава в света, която върви не към прогрес а към религиозна тъпота от времето на педофила Мохамед - един доказан в корана ви педофил, какъв пророк може да е на какво на неграмотността и педофилията. И не се правете на турци защото 80 процента от вас са потурчени предци от другите народи, може и българин да си.
162
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Целия Европейски съюз трябва да се извини на гражданите за това което направи - пуснаха ги, държаха им инвазията в цензурен саркофаг и сега ОЛЕЛЕ.
161
10
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Тия на снимката са толкова турци колкото рома е българин. Турция е от много етноси. Правете коментарите си изхождайки от това което казах.. Щом приемате тези на снимката за турци, значи аз приемам ромите за българи, и немеца ги приема за българи, и англичанина. Тогава ви става тежко нали? По същия начин на истинския турчин му става тежко, когато едни *** като онези горе му развалят имиджа..
160
0
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
пЕТ ВЕКА БЪЛГАРСКИЯТ НАРОД ИМ Е ВИДЕЛ НРАВА И ГИ Е НАРЕКЪЛ С НАЙ-СПОЛУЧЛИВОТО ОПРЕДЕЛЕНИЕ - по га нц и, а вярата им поганска
159
2
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Има една СЛАВЯНОбългарска поговорка - ПУЩИ СВИНЮ ПОДИ ОДЪР ОНА СЕ УКАЧИЛА НА ОДЪР.
158
2
 
15
 
! Отговори
BG преди 5 години
Ха-ха - "изпращат своите възрастни близки в старчески домове, където "не се грижат добре за тях". Стария германец никой никъде не го изпраща - тай сам си е определил кое, къде и как.И германците не са студени и безсърдечни. Така им се струва на анадолските ***, защото тази нация цени личното простраство на всеки и не се навира и досажда. Напротив много толерантни са, както е разбрала младата госпожица по-горе.Мда явно турчина никога няма да стане германец. Но живее в странта му и дава акъ
157
11
 
20
 
! Отговори
Иван преди 5 години
Видите ли турчин просто го заобиколете, не правете бизнес с тях и не се занимавайте. Това е, кратко и ясно. Имах един български турчин, който ми поправяше колата, вземаше ми луди суми за ремонти. Когато открих, че ме лъже спрях да ходя при него. Всичките са такива, просто не трябва да се занимаваме с тях.
156
3
 
22
 
! Отговори
Турска глупocт преди 5 години
Буркясаните му жени приличат на бостански плашила а религията му на див сатанизъм,но той взел и претенции да има!
155
4
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Е нали ги виждам, всеки ден, Алеманите.Когато германец,направи грешка,викат: А случва се,кайн штрес,кайн паник!Когато чужденци правят грешки (поляци,унгарци,руски немци може и от Казахстан), леле то се почва: Ооо найн,вас хаст ду гемахт,варум зо шайзе гебаут,и като тръгнеш да им обясняваш,викат едно от двете:1.Мунд халтен2.Клапе цу.Лицемерие огромно,имат най-малко две лица.Едно за пред чужденците,друго когато са само между немци и трето вкъщи.Руснаците са на светлинни години от тях.
154
4
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
През цялото си съществуване турция е имала за цел да унищожава различните или да властва над тях. Ние българите нямаме нито една причина да вярваме и секунда на турчин. Досега не са показали с нищо, че са ни приятели. В България се държат грубо и нагло, разчитайки на турция, че ще ги подкрепи ако вземат оръжие. Само едно не ми ясно:чий го дирят тука, щом мразят България, а не си ходят в анадола...
153
3
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Същото вършат и в България. Зад украсени фрази и непонятни думи, таят жлъч и омраза към всички в България. Говорят само да баламосват наивниците, а делата им са скверни. Навсякъде, където са стъпали е хаос. Тяхната цел в България е да я унищожат. Това е.
152
6
 
34
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Всички турци са двулични лицемери, германците сега ли стоплиха? Говорят едно, а вършат обратното. Мразят Германия, а не искат в техния рай. Мразят германците, но лигитe им текaт за някоя германка. Едно безкрайно лицемерие и подлост, това са турците.