Пазар на труда: Претенциозни работодатели или недостиг на кадри?

Експерти съветват: Компаниите да променят начина си на подбор
21 юли 2018 21:04, Анисия Иванова
558

Бележим рекорден недостиг на кадри у нас. Според проучване на една от най-големите фирми за подбор на персонал, близо 70% от фирмите изпитват трудности да запълнят свободните си позиции.

Най-трудни за намиране през 2018 година в България се оказват квалифицираните работници, инженерите и шофьорите, следвани от служителите в хотелиерството и ресторантьорството, здравните специалисти и работещите в ИТ сектора, съобщава Bulgaria ON AIR.

Да намериш перфектното работно място, може да се окаже не лека задача.

Сара започва работа като консултант в голяма компания, благодарение на препоръки. Тя препоръчва на търсещите работа да проучват добре бъдещия си работодател, тъй като в повечето случаи кандидатите остават разочаровани, защото гледат само името на компанията, без да знаят вътре какви са условията.

Според работодатели причината са както ниските нива на безработица, така и демографската ситуация в страната. Често се разчита на помощ от настоящи служители.

Като основна причина за липсата на кадри работодателите посочват недостига на таланти в България. А понякога самите фирми имат твърде много изисквания към кандидатите.

Експертите са категорични – компаниите трябва да променят начина си на подбор, защото времето в което живеем го изисква. Самите работодатели трябва да бъдат по-отворени, по приемащи кандидатури на хората от различни сектори или да са готови да ги обучат на работното място

Трудности при намирането на кадри изпитват и други балкански страни сред които Румъния, Турция и Гърция.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


558
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
463
21
 
4
 
! Отговори
Работодател преди 5 години
До АнонименТогава освободи работниците си и работи с волове!----Не мога да ги освободя, защото те вече са свободни според закона. Във всяка фирма е така - работниците са свободни да напуснат всеки момент. Има си хас да ги държа затворени като волове и магарета - сега сме 21 век, има закони, не са роби, свободни са. Но те не напускат. А постоянно получавам молби за работа и от 10 работника си избирам най-добрия.
462
3
 
5
 
! Отговори
маке преди 5 години
я па не работим а само кръкам щот до там ме докарая таквия кат по дилнио чорбаджия
461
1
 
20
 
! Отговори
До реалист преди 5 години
Много избягаха прокудени чисто икономически. Проблемът е масов. Не само лекари. Затова си внасяме персонал от третия свят отскоро, понеже на някои пак алчността им не намерила край. Ама и така не им се получи. Както в други държави се плаща, така ще стане и тук. Пазарът на труда ще изгони фирмаджиите, отказващи да плащат нормално,защото няма кадри и третият свят няма да ги осигури.
460
4
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До 494.Сега лекар с име взема по 50 -60 лв само да ти каже Добър ден и да те прегледа.А тези ,които правят и операции и някакви специални процедури си докарват поне по 500 на де...а би трябвало всичко да го правят без пари, т.е. "здравето" да е безплатно! да "търгуваш" със здравето на другите - е престъпление и не само морално!
459
3
 
12
 
! Отговори
Предложение преди 5 години
Предлагам ЕС да натисне работодателите да дават голем заплати като дигне мерезето.
458
7
 
6
 
! Отговори
До реалист преди 5 години
Не всеки със диплома и специализация може да се нарече лекар. Трябва поне 10 -15 г практика.И ако наистина си кадърен в България ще си намериш работа не за четири ,а за 20 000 евро.Сега лекар с име взема по 50 -60 лв само да ти каже Добър ден и да те прегледа.А тези ,които правят и операции и някакви специални процедури си докарват поне по 500 на ден
457
1
 
9
 
! Отговори
До предложение преди 5 години
Това вече го приехме. Акционери ще сме. Само обяви за продажба дялове от фирмата. Ама гледай преди това фирмата да издържи на одит. Ако фирмата е чиста, осигуровките са платени и не се установят данъчни измами с ДДС или от друг вид и черно счетоводство, купуваме. Като в САЩ.
456
1
 
22
 
! Отговори
Реалист преди 5 години
Аз не съм от изброените специалности, но съм лекар през специализация. За мен има три опции - да обикалям в София с надежда някой да ме вземе за малко над 1000 лв, да се върна в родния си град за 600 лв заплата или да се възползвам от това, че знам езика на Гьоте и да отида в Германия за 4000 евро заплата? Май кой е най-добрият избор не е много трудно да се определи, и съм убеден, че много други млади българи са в такава ситуация.
455
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Работодател 468Тогава освободи работниците си и работи с волове!
454
1
 
23
 
! Отговори
До работодател преди 5 години
Аз си работя за себе си в моя фирма. При необходимост наемам персонал. Малка фирма е, нямам възможност за повече. Аз ставам за работодател, защото на който от бившите ми работници да се обадя, не отказва работа. Разчитам им винаги. Като гледам ти тук колко подкрепа срещаш, какво ли е в фирмата ти. Смени си ника. Не искам някой да се подведе, че всички работодатели са като теб. Само с фирма работодател не се става. Трябва и коректност.
453
2
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До 484Ниските заплати унищожават българската икономика!..то отдавна няма такава!още по времето на масовият грабе... пърдон - приватизация, беше заложен КРАЯ на икономиката. Индустриалната икономика - умра. Шивачки на ишлеме, колцентрове , молове, шпакловчици на повикване и 3 месецца "на море" - НЕ е икономика!
452
3
 
11
 
! Отговори
Предложение преди 5 години
Предлагам да купим фирмите в които работим и сами да си определяме заплатите както е в САЩ.
451
15
 
1
 
! Отговори
Работодател преди 5 години
До До 481Ами хубаво, напускайте и не работете на такива заплати, много ви здраве и испех на теб и на всички около теб.
450
1
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Работодател 475Когато си пуснал трудовия договор и си го подписал- край! Определил си заплатата на работника. Тя е негова.Ти може да държиш в теб заплатата на работника, но тези пари не са твои. Те са на работника.
449
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До неграмотният "работодател" 475Пич достъчно "внимание" отдели на нас просто смъртните, време е за ракия и мечти колко си велик.
448
1
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Ниските заплати унищожават българската икономика!Образованите и квалифицираните напускат държавата, стигнахме до парадокс да внасяме стоки от Китай, произведени от по-добре заплатени служители, при по-високи данъци+мита и транспорт...Просто българските чорбаджии не са бизнесмени и нямат визия, те просто са алчни...
447
1
 
10
 
! Отговори
До предложение преди 5 години
Приема се. Има такива фирми. В САЩ работници и купиха завода, в който работят. И редовно се случва не само в САЩ. Акционери. Продавай, купуваме!
446
1
 
12
 
! Отговори
До 481 преди 5 години
Около мен всички са напуснали не познавам такъв който да работи за такава заплата
445
23
 
1
 
! Отговори
Работодател преди 5 години
До АнонименОбората на година им е милиони а дават по 500 600 това няма как да стане ако скоро неувеличат заплатите млади служите няма да си намерят а и опитните ще напуснат----------Ми засега не напускат, ами чакат за работно място. Като почнат да напускат тогава ще мислим за увеличение. А с милионите работодателят сам решава какво да прави, работникът няма думата.
444
1
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
С заплата 500 600 лв при условие,че ти трябва поне 1000 1500 за храна и разходи на месец как да стане всички искат поне да може да си плащат разходите и храната не говорим за добър живот а просто за оцеляване