Пазар на труда: Претенциозни работодатели или недостиг на кадри?

Експерти съветват: Компаниите да променят начина си на подбор
21 юли 2018 21:04, Анисия Иванова
558

Бележим рекорден недостиг на кадри у нас. Според проучване на една от най-големите фирми за подбор на персонал, близо 70% от фирмите изпитват трудности да запълнят свободните си позиции.

Най-трудни за намиране през 2018 година в България се оказват квалифицираните работници, инженерите и шофьорите, следвани от служителите в хотелиерството и ресторантьорството, здравните специалисти и работещите в ИТ сектора, съобщава Bulgaria ON AIR.

Да намериш перфектното работно място, може да се окаже не лека задача.

Сара започва работа като консултант в голяма компания, благодарение на препоръки. Тя препоръчва на търсещите работа да проучват добре бъдещия си работодател, тъй като в повечето случаи кандидатите остават разочаровани, защото гледат само името на компанията, без да знаят вътре какви са условията.

Според работодатели причината са както ниските нива на безработица, така и демографската ситуация в страната. Често се разчита на помощ от настоящи служители.

Като основна причина за липсата на кадри работодателите посочват недостига на таланти в България. А понякога самите фирми имат твърде много изисквания към кандидатите.

Експертите са категорични – компаниите трябва да променят начина си на подбор, защото времето в което живеем го изисква. Самите работодатели трябва да бъдат по-отворени, по приемащи кандидатури на хората от различни сектори или да са готови да ги обучат на работното място

Трудности при намирането на кадри изпитват и други балкански страни сред които Румъния, Турция и Гърция.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


558
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
43
10
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Никой уважаващ себе си под 30 годишен няма да се хване на каквато и да е работа за под 1500 2000 лв а тия робовладелци ако искат и по 400 да предлагат няма кой да им се хване на работа особено ако е под 30 годишен
42
2
 
52
 
! Отговори
ХаХ преди 5 години
Нашите работодатели не търсят работници, а роби на 12 часов работен ден и затова по курортите бачкат вече само украинци и молдовци, които не разбират български.
41
3
 
33
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До БизнесътТочно пък у Румъния ще ти работят "бели" хора с висока квалификация!Върви! Няма да плачем за теб. Такива "бизнесмени" не ни трябват.Пък ако ти свидят парите, работи си сам!
40
3
 
46
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Анонимен 35Къде е това? Къде вземат на работа всеки, който има желание да се учи?Предприемачът е кота нула, не разбира нищо от работата, но претенциите като за висш пилотаж.Шивачка отворила фирма- разбира от шиене, но понятие си няма от бизнес и ръководене на подчинени. Самочувствие в съчетание с простотия и едно умение да шие.Икономист открил хранителен магазин, върти пари, ама понятие си няма от търговия и управленска култура. Липсвала 1 вафла- рев, щото не е чувал за търговски риск
39
50
 
3
 
! Отговори
Бизнесът преди 5 години
Един път сме ви плащали образованието, чрез данъци няма да хвърляме още пари за квалификация и преквалификация, че и да им плащаме заплати над 400 лв. извън София ми ай сиктир бе ще си изнесем бизнесите извън България. В Ромъния ще плащам 30 евро, ама ще знам, че ми работят "бели" хора с висока квалификация. Това не се ли промени ще съдя България в Страсбург !
38
1
 
44
 
! Отговори
BG преди 5 години
Защо ги търпите такива работодатели- робовладелци ?
37
1
 
35
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Трябват съкращения в обществения сектор . Заплати като останат на половина .
36
3
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До annybodyТи прочете ли статията?Видя ли за какви кадри става въпрос? Какво висше образование дъвчеш? В БГ ВИСШЕТО ОБРАЗОВАНИЕ НЕ ЗНАЧИ НИЩО! ВЪВ ВУЗ ПРИЕМАТ ВСИЧКИ КАНДИДАТ СТУДЕНТИ. НЕПРИЕТИ СТУДЕНТИ НЯМА!Понеже пак няма да разбереш статията, да ти разясня- коментираме шофьори, квалифицирани работници(среднсти), сервитьори, бармани, рецепционисти, камериерки... Очаква се тези хора да са таланти.
35
1
 
38
 
! Отговори
ED преди 5 години
Видеото добре илюстрира възрастовата дискриминация на пазара на труда. Защо всички в офиса (с изключение на шефката) са на около 25 г - 30 г.?
34
3
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Опитът ми показва - и двете.Особено разните назначени бизнесмени са свикнали да им бачкат като луди за нищо пари. Което води до това, че всичко живо бяга. Оттам и недостиг на кадри. Което пък засяга всички останали предприемачи.Не помня някога да е имало такава криза на хора. Всеки, който е по-сериозен и показва желание да се учи, бива нает веднага.
33
1
 
37
 
! Отговори
До факт преди 5 години
Стига глупости. Кафе и от уличен автомат трудно се намира за 50 стотинки. А 3 до 5 евро е кафето на запад в туристическите градове и то на центъра. *** в град туристически център тук и пии кафе на центъра и ще видиш, че цената не е много по различна. За всичко останало също цените са горе долу изравнени. Не случайно България е най-бедната държава в ЕС. Не се гледат само заплатите, а самата покупателна способност.
32
1
 
44
 
! Отговори
гошо салама преди 5 години
хайде пак поръчкови статии тип разкази под шипковия храст,реално погледнато работа няма така както го представят поръчковите медии за дезинформация!това се отнася за софия!като дават толкова високи заплати,защо не си смените настоящата работа с друга тъкмо да видите дали реално се търсят кадри и дали се намира реално работа да видите колко е трудно и че обявите за работа в сайтовете 90% са фалшиви,та икономиката на производителите на банички търсела кадри..хахахаах,само продавачи,пазаи и келнери
31
54
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Докато работниците не се научат, че работодателя не им е длъжен да купува техника и машини за работа, а самите те така ще е . От къде на къде цех за мебели ще купуват немски циркуляр щом работниците могат да го донесат? Нали това им е работата аз като извикам някой да ми нареже дървата за огрев аз ли му давам резачка или той си носи?
30
4
 
21
 
! Отговори
Факт преди 5 години
Тук се работи за по 700 лв със различни степени дори и доценти и професори взимат по 700 800 лв
29
6
 
60
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До фактАлоууу! Къде кафето струва 0.50лв? На кафе- автомата? В заведение пил ли си кафе напоследък? Знаеш ли колко струва?МАСОВО ЗАПЛАТИТЕ В БГ СА 400-600лв. Рядко някой получава 1000лв в провинцията.30% от работещите са на минимална раб. заплата- 400лв. нетоАман от герберски ***!
28
2
 
31
 
! Отговори
факт преди 5 години
Няма сигурност,че ще си получиш смешната заплата от 600 лв я получиш една част я не нестига ,че работиш като за 4 5 човека ами не получаваш и заплатата
27
37
 
7
 
! Отговори
annybody преди 5 години
Пак тримата пембяни трола.Човек със солидно образование и поне малко професионален опит и тук получава сериозна заплата, а и върши много работа. Точно такива обаче са малко, и не искате да си признаете, че виШуто ви е никакво и на нищо не ви е научило.Единственият начин е работодателите да си харесат студенти от съответните специалности и да им отпускат стипендии срещу договор за стаж и работа, но и затова е необходимо малко акъл и да си поразвържат кесиите, нали? Доказана практика.
26
4
 
43
 
! Отговори
Пълни глупости преди 5 години
*** претенции на новоизпечени чорбаджии са потресаващи и отблъскват и малкото кандидати! Пример - Търсим хигиенист с опит като заварчик минимум 3г., с умение да управлява мотокар. Да ползва Английски език на работно ниво. Висшето образование е предимство...
25
4
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Тоя пич със ризката на точици не знам дали е работодател ама ако не е препоръчвам неговият работодател на го изгони.Погледнете му клавиатурата лъсната е само от игри.
24
3
 
73
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Кадри има, но работодателите не могат да ги задържат- ниски заплати, 12 часов раб. ден, един почивен ден в седмицата, никаква управленска култура- обиждат, унижават, омаловажават положения труд, месят се в личния живот на хората... Работното място е превърнато в наказателна институция.Изискванията им- 1 човек да върши работа за трима, свръх натовареност, нечовешко, накрая му плащат 1 заплата. Няма въвеждащо обучение, няма предаване на знания, опит, съвет от старите работници.