Пазар на труда: Претенциозни работодатели или недостиг на кадри?

Експерти съветват: Компаниите да променят начина си на подбор
21 юли 2018 21:04, Анисия Иванова
558

Бележим рекорден недостиг на кадри у нас. Според проучване на една от най-големите фирми за подбор на персонал, близо 70% от фирмите изпитват трудности да запълнят свободните си позиции.

Най-трудни за намиране през 2018 година в България се оказват квалифицираните работници, инженерите и шофьорите, следвани от служителите в хотелиерството и ресторантьорството, здравните специалисти и работещите в ИТ сектора, съобщава Bulgaria ON AIR.

Да намериш перфектното работно място, може да се окаже не лека задача.

Сара започва работа като консултант в голяма компания, благодарение на препоръки. Тя препоръчва на търсещите работа да проучват добре бъдещия си работодател, тъй като в повечето случаи кандидатите остават разочаровани, защото гледат само името на компанията, без да знаят вътре какви са условията.

Според работодатели причината са както ниските нива на безработица, така и демографската ситуация в страната. Често се разчита на помощ от настоящи служители.

Като основна причина за липсата на кадри работодателите посочват недостига на таланти в България. А понякога самите фирми имат твърде много изисквания към кандидатите.

Експертите са категорични – компаниите трябва да променят начина си на подбор, защото времето в което живеем го изисква. Самите работодатели трябва да бъдат по-отворени, по приемащи кандидатури на хората от различни сектори или да са готови да ги обучат на работното място

Трудности при намирането на кадри изпитват и други балкански страни сред които Румъния, Турция и Гърция.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


558
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
23
60
 
7
 
! Отговори
факт преди 5 години
800-900лв. заплата , ама едно кафе у нас е 50ст. т.е 25 евроцента , а в страните с 2-3хил.? едно кафе е 3-5? и ако продължим със сравненията ще видим , че всъщност покупателната способност не е толкова ниска . Освен това масово вече заплатите са над 1000лв. чисто в частните фирми , проблема е в бюджетните и общински фирми и няма защо да се вини частния бизнес , а да вземат да вдигнат заплатите рязко в обществения сектор !
22
2
 
12
 
! Отговори
BB преди 5 години
До красиАма те не искат да се нагаждат
21
3
 
43
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Кой ще им cе хване дори и някой да иде във фирмите им са връзкари един човек работи за 4-5 връзкарите си клатят краката като премахнат шуробаджанщината и шовинизма ще си намерят хора и тогава ще имат по добра производелност и реална възможност за по добри заплати от по високата производителност на персонала.
20
2
 
67
 
! Отговори
71528 преди 5 години
Всеки способен и квалифициран е подложен на тормоз от работодателя и неговите протежета. Така е в държавната администрация, така е и в частния сектор. Можещите са по-ниско платени от невежите партийните протежета, на коитоо по принцип не им се дава сериозна задача. Лъжливите обещания, бруталните измами, грубостта са най-често срещаната практика. Пообиколете Терминал 2 ще добиете представа за безогледното и жестоко отношение към квалифицираните кадри не само млади, но и на години.
19
3
 
56
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Държава в която пожарникар е милиардер а млади хора дето са учили жял живот и продължават да учат цял живот им предлагат 600 лв как да стане да им работят така,че е като пожарникари са милиардери и тнт
18
3
 
54
 
! Отговори
ЕВО преди 5 години
При тези условия в България до година,две няма да има и работодатели.Вервайте ми!
17
57
 
8
 
! Отговори
В. Магриотов преди 5 години
Какво ривете пак бе, 400 - 500 лева си е нормална заплата, повече не давам а и ако спрете да пушите и да пиете сумати пара ще съберете
16
1
 
63
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До красиНе става с печалбата да си купуваш луксозни движими и недвижими имоти и други скъпи вещи вместо да си оптимизираш услугите и производството купувайки машини и/или плащайки курсове по допълнителна квалификация и да очакваш висока производителност на труда.
15
6
 
57
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Кажете ми на един млад като му предложите 500 700 лв освен да си тръгне какво ще стане вдигнете минималната заплата на поне 1500 лв и младите може и да останат
14
9
 
50
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Лошият и мракобесен социализъм създаде електроинженери, електрончици и архитекти, а демокрацията ви създаде менте-икономисти, психолози и ейчарки.
13
2
 
95
 
! Отговори
краси преди 5 години
Кадри има, пари няма. Работодателите искат да им се работи - качествено и за без пари. Ако се направят що годе конкурентни заплатите, доста хора, ще се върнат от чужбина. Проблема е в работодателите, не могат да се нагодят към съвременните условия на глобалния свят.
12
1
 
62
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Трудности при намирането на кадри изпитват и други балкански страни сред които Румъния, Турция и Гърция.....ето го отговорът. Защо няма проблем в Германия, Англия.......защото ПЛАЩАТ И УВАЖАВАТ. Инженер 600 лв. заплата и сега ми кажете, няма такова нещо. Има и още как, особено в страната. В София ако фирмата е международна се получава повече, но като цяло заплащането е потресаващо ниско и държавата го толерира.
11
1
 
52
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Анонимен11 Съвсем закономерно напускат страната кадърни и образовани хора все едно овца да командва вълк.
10
1
 
73
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Разбира се никой няма да напише за връзкарството.Защото реални какви таланти търсят? На думи само, иначе, ако ще да си гений само дето ще ти е по-зле защото всички ще ти завиждат и ще плетат интриги, а ако нямаш връзки няма да растеш.А ако имаш връзки ще си абониран за хубави позиции.Това е в момента българският бизнес.Отделно най-големите змии и интриганти убиват всички около себе си и се смятат за много умни.Няма и хора, всичко свестно бяга и тук остава шлака,чалгари,тревомани, и първични
9
4
 
53
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Неможе тук да ти предлагат заплата с изисквания образование солидно образование и да ти предлагат 600 700 лв а в други държави да ти предлагат 2000 3000 евро и да има всеки ден статий как разни англичани и германци пенсионери идват да си харчат пенсийте тук а тукашните пенсионери неможе сметките да си платят и да оцелеят обаче дори и да вдигнат заплатите на 3000 средна и сметките ще вдигнат тук винаги сметките се вдигат
8
2
 
40
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Така с безконтролната и-щин наречена свободен пазар на образованието всички станаха адвокати и "шефове" . Ми естествено, че всички ще искат да са престижна професия и така е когато имаш неограничен капацитет за всеки *** на който му се е приискало да е юрист, но няма знания за чистач.
7
2
 
71
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Човек с образование като види обявите за работа от рода на 500 или 900 лв бруто как да се хване да работи 500 или 900 лв бруто са пари който не стигат за един наем и сметките камо ли за да оцелееш и да живееш трябва всеки да получава поне 1500 минална и над 2000 средна .Ако си с образование те едни чистачки взимат повече
6
4
 
68
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Претенциозни "***" търсещи послушни, многофункционални без големи финансови претенции. Ще ги намерите в някой друг живот гъдулки!
5
6
 
89
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
И ще става още по-трудно, защото няма ги отдавна техникумите, няма СПТУ /средно професионално техническо училище/, няма ги и ПУЦ /професионален учебен център/. Сега всички учат за мениджъри, за да управляват горепосочените, които ги няма.
4
1
 
78
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
По принцип няма как точно HR да взимат свестни кадри, защото точно те никога не а работили на позицията за която взимат кадри.