Ще станат ли българите наемници в германската армия?

Заради недостиг на персонал Бундесверът ще набира европейци
23 юли 2018 08:10, Анисия Иванова
119
Ще станат ли българите наемници в германската армия?
Архив: Reuters

Право да служат в германската армия може да получат българите и всички останали граждани на ЕС. Бундесверът обмисля необичайната мярка поради недостиг на персонал, съобщи германският ежедневник “Франкфуртер Алгемайне цайтунг”.

“Бундесверът ще бъде разширен. За тази цел имаме нужда от квалифициран персонал. Ето защо внимателно разглеждаме всички възможни варианти”, заяви говорител на министерството на отбраната на ФРГ.

Възможността да се даде право на европейските граждани да служат в германската армия вече бе заложена още през 2016 г. в “Бялата книга на Бундесвера за политиката на сигурност”. Сега към плана се добавя и новоразработена и допълнена стратегия за развитие на човешките ресурси.

От години Бундесверът се бори с недостиг на персонал, а основната причина за проблема е прекратяването на задължителната военна служба.

“Ако бъде позволено включването на граждани на други страни в замяна на германски паспорт, то рискуваме Бундесверът да се превърне в нещо като армия от наемници”, коментира социалдемократът Карл-Хайнц Брунер. Той подчертава, че не може да си представи чужденци в германската армия.

“Можем да разработим съвременни модели в рамките на европейското право за свобода на движение”, подчерта Флориан Хан, говорител по въпросите за отбраната на фракцията на Християнсоциалния съюз.

От популистката “Алтернатива за Германия” се обявиха категорично против предложението. “Управляващите политици съвсем са загубили здравия си разум”, коментира лидерът на парламентарната група на партията Алис Вайдел, цитирлан от "24 часа".
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


119
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
30
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До 19От кой да ни пази тая армия?...не ти е правилен въпроса.не от кой да "ни" пази, а от кой да "ги" пази!
29
3
 
16
 
! Отговори
анонимен преди 5 години
Защо да не станат , щом обличат , хранят и плащат яко - какъв е проблема ?!?! Тя и нашта армия ще е пълна , ако обаче даваха адекватни заплати , а те гледат с трици маймуни да ловят !
28
5
 
5
 
! Отговори
питанчо преди 5 години
Ако германската армия е от наемници , тогава каква е разликата с тази на ИДИЛ?Мнение - Всичко може да ни отнемат , но не и идентичността.Иначе сме си сложили собственоръчно кръста.
27
4
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Armagedon 27Когато дойдат китайците и изведът женати от домът ти а теб окачат на абажура в спалнята ви,тогава ще се сетиш какво съм писал, ама ще е късно....армагедончо, ти китайците ги остави, ами така както те усещам, май ти с лека ръка би закачил некой на абажура, който го считаш за "враг на народа"!верно ли е?
26
5
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Целта на нацистите е постигната - тотален икономически и политически контрол на Германия над Европа, а вече и военен. Само Англия се спаси на косъм като при Дюнкерк.. историята се повтаря.
25
4
 
4
 
! Отговори
Armagedon преди 5 години
До Анонимен 19. Когато дойдат китайците и изведът женати от домът ти а теб окачат на абажура в спалнята ви,тогава ще се сетиш какво съм писал, ама ще е късно.
24
6
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
ЕС е четвърти райх, всички 27 страни сме колании на Германия. Та нищо чудно..
23
7
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Що бе, мигрантите не щат ли да служат в немската армия?Векове наред тази армия е вдъхвала ужас в цяла Европа, а днес става само за посмешище!Ама иначе и швабите си стискат бюлетината на Меркел, по същия мало-умен начин по който българите стискат гербавата!
22
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До 22снимката е много показателна за стремежа на некои за обезличаване на самоидентификацията на индивида и превръщането му в "биологична единица", а след време и само в "единица"
21
4
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
на тази снимка защо не се виждат лицата на войничетата ?дали защото "човека" вече няма значение и е важна само "униформата" ?
20
7
 
4
 
! Отговори
евро-зона преди 5 години
Евро-армия събрана от прайда и годна само еднополова любов!! Европа ще бъде Руска, Китайска, Турска, както съюзниците са разберат да си я поделят. САЩ повече война за да спасява непрагодарен ЕС, няма да води!!!
19
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До 17Напълно е нормално....кое?
18
7
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До ArmagedonОт кой да ни пази тая армия? От ядрено оружие или от интернрет атаки? Тръмп хубаво го каза само че забрави да спомене за американската армия как обучава гангстери от мексикански мигранти, как после тия се връщат в бандите си със военно обучение и как стрелят по полицаи.
17
12
 
13
 
! Отговори
немски халифат преди 5 години
Муахаха, Германия за 24 часа капитулира, който и да я нападне от Турция до Китай. А на Русия ще й трябват 8 часа, за 24 часа, цяла Европа е Руска, добре, че Путин е добряк!
16
4
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Напълно е нормално.
15
7
 
6
 
! Отговори
До Armagedon преди 5 години
Унгарският филантроп с еврейски корени така ли ви заръча да говорите?
14
7
 
10
 
! Отговори
Armagedon преди 5 години
Така ще се положат основите на общоевропейската армия.Само че са нужни квоти, който да се спазват стриктно. И не е нужно да си с германски паспорт,защото си гражданин на ЕС.Нужни са и обучени офицери и генерали от съответната страна пак на квотен принцип.Така се прави силна армия а не с аншлюси и окупация. Крайно десните са шовинисти-популисти а не националисти.А че има нужда от общоевропейска армия и къоравите схванаха и Президента Тръма им го каза. Или плащаш За НАТО или не си ни приятел.
13
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До 11на тази жена някой и плаща да почерни европа...това нещо "плащането" май го имаш за "голяма работа", за универсален "граал" за решаването на проблеми ?! което пък иде да подчертае, че с лека ръка елиминираш "човешкият фактор" щом в играта влиза "свещеният граал" ?вярно ли е?
12
4
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Напълно е нормално.
11
4
 
8
 
! Отговори
бг нато милитъри преди 5 години
Отивам !