Ще станат ли българите наемници в германската армия?

Заради недостиг на персонал Бундесверът ще набира европейци
23 юли 2018 08:10, Анисия Иванова
119
Ще станат ли българите наемници в германската армия?
Архив: Reuters

Право да служат в германската армия може да получат българите и всички останали граждани на ЕС. Бундесверът обмисля необичайната мярка поради недостиг на персонал, съобщи германският ежедневник “Франкфуртер Алгемайне цайтунг”.

“Бундесверът ще бъде разширен. За тази цел имаме нужда от квалифициран персонал. Ето защо внимателно разглеждаме всички възможни варианти”, заяви говорител на министерството на отбраната на ФРГ.

Възможността да се даде право на европейските граждани да служат в германската армия вече бе заложена още през 2016 г. в “Бялата книга на Бундесвера за политиката на сигурност”. Сега към плана се добавя и новоразработена и допълнена стратегия за развитие на човешките ресурси.

От години Бундесверът се бори с недостиг на персонал, а основната причина за проблема е прекратяването на задължителната военна служба.

“Ако бъде позволено включването на граждани на други страни в замяна на германски паспорт, то рискуваме Бундесверът да се превърне в нещо като армия от наемници”, коментира социалдемократът Карл-Хайнц Брунер. Той подчертава, че не може да си представи чужденци в германската армия.

“Можем да разработим съвременни модели в рамките на европейското право за свобода на движение”, подчерта Флориан Хан, говорител по въпросите за отбраната на фракцията на Християнсоциалния съюз.

От популистката “Алтернатива за Германия” се обявиха категорично против предложението. “Управляващите политици съвсем са загубили здравия си разум”, коментира лидерът на парламентарната група на партията Алис Вайдел, цитирлан от "24 часа".
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


119
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
50
7
 
7
 
! Отговори
Сата НАТО преди 5 години
Южен поток никога не е бил изгоден за Европа.Той и за *** не беше финансово изгоден, чрез него искаха да фалират Украйна, за да я прилапат по-лесно.
49
3
 
7
 
! Отговори
Armagedon преди 5 години
До Не забравяйте ,47."Южен поток"беше спрян не и без българско самоучастие, ужким заради туризма а всъщност по политически причини .Защо им е на Германия да го прави ,като той бе изгоден за Европа?А туризмът само за някои хора във България
48
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Тези съвсем изчаткаха. Каква хубава подредена държава бяха - пример за Европа и света... Глобалните интереси на Щатите ги съсипаха.
47
7
 
3
 
! Отговори
Armagedon преди 5 години
До Анонимен 45.Грешиш.В България новите стоки са от Китай а втората и трета ръка са от Германия или от друга европейска държава.Ефтината рабоъна ръка в китай е причината за твоето положение а не Германия , защото в Германия има средна класа за разлика от Китай. В Китай са само бедни и олигарси на държавна служба.Средни няма.
46
9
 
11
 
! Отговори
Не забравяйте , преди 5 години
че Южен поток беше спрян по искане на Фюрера/ Меркел/.Съсипа Европа.Една жена, една " богиня" , ни прати в тиня.
45
6
 
12
 
! Отговори
пецата преди 5 години
явно имат нужда от помощен персонал в армията който да мие вецетата , да чисти казармите, да готви, да ремонтира, строи и т.н., кой ще пусне българина за друго
44
6
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Райха ще наема колониални субекти от колониите си за пушечно месо. Какво не е ясно!? Германия печели когато икономиките на останалите страни са слаби и неконкурентноспособни защото по този начин ги залива със свои стоки. Цяла Европа ще бъде унищожена и докарана до просешка тояга ако четвъртия райх (ес) не бъде унищожен! Това ви го ГАРАНТИРАМ. Само взимайте пуканките и гледайте какво ни очаква! Разрушаването на Южна Европа е само началото.
43
3
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
поради липса на българи ще наемат български граждани,пребиваващи в Германия-като онези осем,добри в изнасилване,или онзи от Максуда-добър в бутането по стълби на беззащитни жени
42
5
 
11
 
! Отговори
Hafen die Wahrheit преди 5 години
Ние сме много зле във всяко отношение, не е вярно че сме с Румъния, ние сме много и след тях. Ние сме на дупката дупката дупката на *** на европа във всяко отнишениеАми щом се мислиш, че си нещо по-малко от тях, значи действително е така! Аз не мисля, че съм "дупката на дупката...". В моята практика съм отстранявал и немци (един от Gelsenkirchen), така че всеки сам определя себе си и своето битие!
41
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До 37Пита се как се стигна дотук? Как държава загубила две световни е хванала цял континент за топките и му пие кръвчицата?==питай братята , те са в час ... но и офцете отдавна са в час, даже изпреварващо виждат нещата...
40
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До *** 36Това са "планове" - махнете *** от котлона, че ще ги изгорите!...е то винаги първо се започва с "плановете", т.е. с "чертежите" ... отначало в "идейна фаза", съгласуване с "архитекта", еветуални корекции и после фаза "технически проект", за да се завърши с фазата "работен проект"... )
39
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Немците се готвят отново да превземат Сталинград, чакаме Путин да започне да наема наемниции и швабите ще ги тричаме
38
1
 
2
 
! Отговори
Armagedon преди 5 години
До Анонимен 29.Ами ако си дошъл у нас не канен или без разрешение на съответната власт и си се натрапил,не го изключвам като вариант ако не разбираш от дума.Моят дом е моята крепост и правата ми би трябвало да са съобразени с това по закон.В противен случай,гаврата с теб и семейството ти ще е не наказана.Тук да не е Африка.Чети какво се върши по света и не ме обвинявай за твоите грешки или че съм НПО продукт, мека китчице.
37
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До 34 Който поръчва бирата , той плаща.В случая с доставката на газ от Русия Не поръчва Германия . Поръчва ЕС НА РУСИЯ за цена , която е определя ЕС. Това че са в територия на Германия е географски. Няма как да прескочат територията.
36
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
34, остави потока. Той е само дребен пример от цялостната картинка. ЕС е немски райх и само наивник може да го отрече. Тотален икономически, политически, а скоро и военен контрол на Германия над цяла Европа. Пита се как се стигна дотук? Как държава загубила две световни е хванала цял континент за топките и му пие кръвчицата? Как се допусна на потомствени нацисти като Юнкер да станат вождове на ЕС? Виновни са американците и французите. Те им помогнаха най-много след ВСВ. Сега страда цяла Европа!
35
1
 
5
 
! Отговори
Циник преди 5 години
Чукча не читатель! Он писатель!Чели - *** не разбрали!Това са "планове" - махнете *** от котлона, че ще ги изгорите!
34
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Текста е интерпретиран. Армията е НАТО- ска не германска. Парите са от ЕС и са в евро ?. Те определят кой къде ще служи. Герванска армия и сега си има. И сега служа български войници в НАТО и то в България.
33
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До 34Само немците могат да строят газови тръби с Русия. На България е забранено...мдааа ... беше ясно, че е въпрос на 10-ина поста, за да се стигне и в тази тема до патока... пустият му паток - очевадно е, че много май муни чакат да яхнат тоя клон с големите банани!
32
4
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
27 страни са заложници на желанията и интересите на Германия. Не е важно какви отношения иска да има България или Холандия или Испания с Русия/САЩ. Всичко става само с позволението на немския фюрер. Никой не може да развива самостоятелни търговски отношения в полза на националните си интереси. Важно е Германия да е добре. Имаш право да купуваш предимно немски стоки и да помпаш немския франкенщайн до смърт. Само немците могат да строят газови тръби с Русия. На България е забранено.
31
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До 31Защо да не станат , щом обличат , хранят и плащат яко - какъв е проблема ?!?! Тя и нашта армия ще е пълна , ако обаче даваха адекватни заплати , а те гледат с трици маймуни да ловят !..ти що не се запишеш ?