Доказано: Диетите не действат! Йо-йо-то гарантирано!?

Рисковете на рязкото отслабване, коментират специалисти
14 авг 2018 11:30, Петя Славова
20

Доказано е, че диетите не действат и крият здравословни рискове. Това подчерта експертът по здравословно хранене Яна Данаилова, коментирайки пред Bulgaria ON AIR опасностите от бързите диети и рязкото отслабване.

"Сериозното ограничаване на калорийния прием ограничава и хранителните вещества, които са жизненонеобходими за нашето тяло. Забавят се метаболитните процеси и горим много по-малко калории. Йо-йо ефектът ни е гарантиран", обясни нутриционистът.

Още по темата

Данаилова отбеляза, че се раждаме уникални и различни, но в обществото се налага възприятие за красота. По думите ѝ това води до непрестанни опити хората да пригодят тялото си към този общоприет стандарт за красота. Развитието на нутрициологията залага на уникалния подход, подчерта Данаилова.

Фитнес инструкторът Лазар Радков посочи, че резултатът зависи от това как ще бъдат приложени диетите. Според него дългосрочно работят само навиците на човек.

"Бързата загуба на тегло не е особено препоръчителна", съгласи се той, но добави, че при хора със силно затлъстяване бързата загуба на килограми може да окаже положително влияние.

Радков обърна специално внимание на съня и го определи като "супер важен". Ако не спим достатъчно тръгва каскада от негативни реакции, а апетитът ни е с 20% нагоре, стана ясно от думите му.

В "България сутрин" фитнес инструкторът препоръча да спим между 7 и 9 часа - в зависимост от натоварването. И добави - спим ли под 7 или над 9 часа, повишаваме риска от сърдечно-съдови заболявания.

Яна Данаиолова апелира за трайна промяна на тялото, променяйки начина на движение и начина на хранене.

По думите ѝ младите момичета и момчета, които спазват диети в пубертета, повишават с 30% риска да страдат от затлъстяване в зряла възраст.

"Диетата е стрес, води до непрестанно напрежение, отключва вманиачаване в храната, води до вътрешни разстройства", подчерта нутриционистът.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


20
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
15
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Тая мацка, е доста слаба и със силикон. Странно е тя да казва колко НЕ трябва да подражаваме на установените стереотипи :)))
14
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Абе по 3 пъти седмично в басейна по километър и половина за час и после яж каквото искаш /без вафли и захари и газирани напитки и алкохол./
13
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Естествено,че действат диетите.Аз след боледуване отслабнах 40 кг до тегло 50 кг, въпреки,че нямах много тлъстини, защото редовно спортувах.Сега пък поддържам 65 кг при височина 173 см.И ми е по-добре така.Хем преди бях мускулест и пак ми тежаха килата.
12
1
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Първо, и най-важно - наднорменото тегло е ВРЕДНО за здравето. Доказана е 100% връзката между наднорменото тегло и сърдечните заболявания също диабет като примери. Ако погледнете снимките на столетниците, едва ли ще видите там дебел човек. Излишните колограми се свалят със здравословно хранене и спорт. Здравословно хранене, а не временни диети. Само ако спрете консумацията на вредните захарни продукти и алкохола + умерен спорт ще ви доведе до свалянето на половин килограм ВСЯКА СЕДМИЦА.
11
2
 
11
 
! Отговори
kfc преди 5 години
диетите са хубаво нещо. Ограничаването на храната е хубаво нещо. Само трябва да се изберат правилните неща, които да ограничим, на пример:- захарни изделия- газирани напитки- пържена храна- алкохол- и т.н.Яжте месо, млечни продукти, яйца, ядки, малко плодове и повее зеленчуци и ще сте екстра.
10
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
""български му-хльо"Много агресия бе, дебелано. Получава се от липса на креватно джудо. Защото, ако някой иска топки, ще рита футбол, а няма да си ляга с нея.
9
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Не ви трябва диеа а промяна на начина на живот. Диетата е нещо което като се започне, трябва да се спре по някое време и като спре почваме старата песен.
8
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Един колега отслабнах с хапчета но като ги спря и за отрицателно време стана качи още 10кила над това което е бил преди да ги взема така че само спорт и хранене в рамките на разумното
7
1
 
12
 
! Отговори
ФиКнес Маниак преди 5 години
Изключително приятно е да гледаш как млади момичета и момчета 80-100 кг. не могат да изкачат едни стълби и се разливат от телеса. Тук не става въпрос само за наложени стандарти за красота, а за функционалност на тялото. Мисля, че всеки би искал да изглежда добре. Искам да обърна внимание, че има разлика между глад и диетичен хранителен режим. Когато имаш много да сваляш е ясно, че трябва да се озориш, но когато са само няколко килограма всичко може да стане със съвсем малко усилие !
6
1
 
4
 
! Отговори
Очевидно преди 5 години
....и продължва, но вече разярена,че е разкрита :))))))
5
14
 
6
 
! Отговори
Д-р Хаус преди 5 години
До АнонименТи ли ще ми кажеш, кой колко боледува, като и понятие си нямаш от медицина, това което аз работя. Не вярвай на рекламите за разните там природосъобразни глупости, всичкото е кинти и промиване на мозъци. Кльощавите боледуват много повече, имунитетът им е по-слаб от хроничното недохранване, развиват атеросклероза много по-често и задължително остеопороза като одъртеят, а как бързо се сбабичосват и циците им приличат на смачкани джапанки не е за разправяне!
4
12
 
3
 
! Отговори
Д-р Хаус преди 5 години
До Минчо 105 експерт, ... казано научно, важно е телосложението и съотношението между гръдна обиколка и ханш. Ако телосложението е тип "круша" или обраната кофа - пример гъркините, независимо от кг., глетката никак не е приятна. А на тоя отворко дето долу ми пише за "лоена" красота, да ти го .-.-. в гладкия лоен мозък, това имах предвид под термина "български му-хльо"! Кльощвите точлки са асексулани по принцип, и затова мозъчетата на "му-хло-вците" се промиват с мощна реклама!
3
4
 
5
 
! Отговори
Минчо 105 есперт преди 5 години
Важни са не килата, а коефицента на обиколката талия - ханш. Нормата е кръстчето да е 70% от по долу и тогава те дърпа привлича/, когато е добре подчертано с дрешка малко над коленцата и мечти в погледа! Една пухкава като я пипнах, чак тогава разбрах каква е разликата от рекламираните кльощави точилки!
2
1
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
"но в обществото се налага възприятие за красота"Значи просто искате да замените една наложена красота с друга. Само че лоената красота е рай за капиталиста, тъй като 150 кг топка консумира от всичко по МНОГО. Освен това и боледува много. Сиреч, здраве-мраве дрън дрън, пак за кинти и растеж говорим.
1
12
 
8
 
! Отговори
Д-р Хаус преди 5 години
Жените на снимките преди диетата са много по-секси от кльощаните кощрамби след това, друг е въпросът че снимките са манипулативни. Епиломанията, както и анорексоманията, са едно от пошлите явления на тоталната деградация на българското общество, ако изобщо има общество в България, точната дума е сбирщина. Българските мъже имат щастието да се радват на най-хубавите жени на Балканите и едни от най-привлекателните в Европа, генетично най-близки с жените от Южна Италия. Но те не разибрат това.