Тревожно: Двойно повече млади жени с рак на гърдата

Столични болници започват кампания за ранна диагностика
1 окт 2018 18:12, Анисия Иванова
16
Тревожно: Двойно повече млади жени с рак на гърдата
Архив: Булфото

Започва кампанията за ранна диагностика на карцином на млечната жлеза. Това каза пред журналисти заместник-кметът на София Дончо Барбалов. Инициативата за ранна диагностика на карцином на млечната жлеза, подкрепена от Столична община, се осъществява за шеста година.

В инициативата участват Първа МБАЛ, Пета МБАЛ, Специализираната болница за активно лечение по онкология, Александровска болница, болница "Св.Анна", АГ-болница "Св.София", както и Военна болница. В кампанията ще участват и пловдивската болница "Св.Георги", и варненската "Св.Марина".

Всяка година се отделят близо 350 хиляди лева, като до момента са били прегледани над 16 хиляди жени, уточни Барбалов.

Почти двойно се е повишила заболеваемостта от рак на гърдата сред жени в групата 30-35-годишна възраст, показват данни от миналата година. "Най-младата ни пациентка е на 23 години. В тази кампания и в следващите ще трябва да се насочим по-активно и към по-младите. Заболяването се подмладява, което не е добре“, посочи изпълнителният директор на ПСАГБАЛ "Света София“ д-р Гергана Коларова .

Миналата година в болницата са проведени 370 операции. 219 от тях са били по повод открит по време на прегледите карцином на млечната жлеза.

"В сравнение с 2016 година, ситуацията не е по-различна. Тогава операциите са били 398, а 222 са по повод карцином на млечната жлеза“, допълни тя. "За първото шестмесечие на тази година са направени 254 операции, от които 145 са по повод карцином на млечната жлеза“, посочи Гергана Коларова.

Подобни кампании трябва да се финансират и от фирми-производители на лекарства, предложи директорът на Александровска болница д-р Костадин Ангелов, съобщава БТА.

На 24 октомври пред НДК ще бъдат пуснати близо 1200 балона в памет на починалите от рак на гърдата.

В момента се изпълнява и скринингова програма за рак на простата сред мъжете, като до края на годината се очаква да бъдат прегледани близо 4 хиляди пациенти. Тази година се изпълняват и скринингови програми за белодробни заболявания и за заболявания на щитовидната жлеза.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


16
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
14
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
И още повече ще са. От безвредни противозачатъчни.
13
2
 
7
 
! Отговори
Драгалевски Ман Гел преди 5 години
До къде ни докараха *** ( СДС, ОДД,БСП)! Решиха,че Планът "Ран-Ът" трябва да бъде приложен на всяка цена, иначе трябва да връщат "инвестираните"за тази цел пари на краварете и вече жънат добри резултати!Умориха от глсд и мизерия стотоци хиляди възрастни българи;прокудиха милиони млади хора;сега е ред на болестите и заразите!Госоод да гизаразит"',до девето!
12
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Всяко нещо, което природата ни е дала, и не се реализира по предназначение, деградира, деструктурира.Останалото сами ще дообмислите.
11
1
 
6
 
! Отговори
ЗАКЛЮЧЕНИЕ преди 5 години
Всеки втори дизел е с премахнат катализатор, а в същото време спрените от движение мпс-та, опитали да преминат технически преглед клони към нула. Повече от очевадно е, че за политиците резултанът от изборите е мноооого мнооооого по важен от здравето но хората.
10
3
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Мъжете пък умират от рак на топките или на белия дроб.
9
0
 
5
 
! Отговори
House M.D. преди 5 години
Простете невежеството ми, но какво означава думата "скрининг"?По темата - няма начин случаите да са се удвоили, защото САЩ ни подариха обеднен, а не обогатен уран.
8
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Това е от урановите бомби в Югославия от нашите съюзници.Напускай.
7
0
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
А какво смятате за телефоните в джобовете ни? С включен 2/3/4G,WiFi,GPS,Bluetouth?
6
14
 
3
 
! Отговори
man преди 5 години
Безразборно секс и полови инфекции
5
7
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Каква съпротива само от страна на пишачите, пияниците и наркоманите не си пускат дрогата лесно. Ами след гърдата идва матката, и тя ли не ви омръзна.
4
12
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Цигари и алкохол.
3
4
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
След 10 г. всяка 2-ра ще е болна от рак. Това ще е факт поради ГМО храните и химията в тях. А вие спинкайте ненаспали се.
2
11
 
7
 
! Отговори
месара преди 5 години
ЧЕРНОБИЛ !!!
1
2
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
С тея отрови по магазините във вид на храна (консерванти, хормони, ГМО, овкусители, подобрители у т.н.)- няма нищо чудно.