РПЦ прекратява отношенията с Константинополската патриаршия

"Разколът си остава разкол", отсече Волоколамският митрополит Иларион
Обновена: 15 окт 2018 23:03 | 15 окт 2018 22:58,
111
РПЦ прекратява отношенията с Константинополската патриаршия
Снимка: БТА

Синодът на Руската православна църква (РПЦ) реши да прекрати изцяло евхаристичното си общение с Константинополската партиаршия, съобщи днес Волоколамският митрополит Иларион след заседание на Синода в беларуската столица Минск, предадоха ТАСС и Ройтерс, цитирани от БТА.

Още по темата

"На заседанието на Светия синод бе взето решение за пълно скъсване на общението с Константинополския патриархат", каза митрополитът.

Решението на висшия клир на РПЦ бе предшествано от състояло се от 9 до 11 октомври заседание на Синода на Вселенската патриаршия, който потвърди решението за предоставяне на автокефалия на Украинската православна църква и отмени решението си от 1686 г. за преминаването на Киевската митрополия под юрисдикция на Московската патриаршия. Освен това синодът в Истанбул сне анатемата върху Филарет и Макарий - архиереите на отцепилите се от Москва Киевска патриаршия и Украинска автокефална църква.

"Разколът си остава разкол, лидерите на разкола си остават лидери на разкола. А църквата, която, признавайки разколниците, е встъпила в общение с тях, с това се е изключила от каноничното поле на православната църква", заключи Иларион.

Той заяви, че РПЦ не признава решението на Константинополската патриаршия, което по думите му е "беззаконно и канонически нищожно".

Митрополитът, който ръководи отдела за външноцърковни връзки към РПЦ, изрази надежда, че Константинополската патриаршия ще преразгледа решението си и призова поместните православни църкви по света да направят "надлежна оценка" на "антиканоничните" й действия" относно Украйна.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


111
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
11
12
 
18
 
! Отговори
хюго бос до 8 преди 5 години
Как какво общо имат? Вартоломей е турски гражданин, турчин, турски офицер от турската армия. Чии интереси защитава? Във всеки случай не и на православието. Видяхме го какъв е като беше у нас и беше изгонен позорно.
10
7
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Прокапа ми свеща от тази фарицейска новина!
9
7
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
В руския Гулаг Църква, Спорт, Туризъм са отдели на КГБ, всичко работи за злото на Света !
8
9
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Нашите Ченгетата-попове .....ОСТАВАТ СИРАЦИ..ХА,ха,ах,ах,а,а,аа....
7
23
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Какво общо имаме с Турската православна църква в Истанбул? Те са луди и наричат Истанбул Константинопол. Да отиват да го освобождават и да го прекръстват тогава.
6
14
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Всички официални църкви в комунистическите държави са превзети от комунистите, несъгласните биват изтикани на страна, заточвани в концлагери или убивани.На Запад официалните църкви са превзети от масониЕдинствените истински църкви са катакомбната църква в Русия, гръцките старостилци (ГОХ) и Руската Православна Задгранична Църква (РПЗЦ) в САЩ.През 994 г. за жалост РПЗЦ също отпада от Православието влизайки в общение с криптоикуменистите на "епископ Фотий" (Росен Сиромахов) от БПСЦ.
5
7
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Това е Турската православна църква.
4
5
 
13
 
! Отговори
ХА,ХА,ХАА....УРАААА. преди 5 години
НАШИЯ СИНОД...ЗАМИНАВА ЗА РУСИЯ!БЪЛГАРИЯ , ТЯСНА ЗА НЕГО БЕШЕ...ХА,ХААААААААААААА..ОТИВА В СИБИР НА ШИРОКО..!
3
6
 
30
 
! Отговори
Ангел преди 5 години
Румен Радев излезе ли вече с поздравително обръщение?
2
3
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Комунистите късат с масоните... уж...Защото Ленин е бил масон 33-та степен, и цялата болшевишка "революция" (преврат) е дело на масоните. Между другото и Керенски е бил масон, затова му дават да напусне Русия и не го убиват.След 1927 г. болшевиките слагат послушният свой митр. Сергий (Страгородски) за глава на МП.В Константинопол малко преди това масоните слагат масона Мелетий (Метаксакис) за патриарх, и той налага новият стил през 1923 г.
1
7
 
22
 
! Отговори
24/7 преди 5 години
Еее, ама ка да не си разплете човек чорапите след тази новина ?!?