РПЦ прекратява отношенията с Константинополската патриаршия

"Разколът си остава разкол", отсече Волоколамският митрополит Иларион
Обновена: 15 окт 2018 23:03 | 15 окт 2018 22:58,
111
РПЦ прекратява отношенията с Константинополската патриаршия
Снимка: БТА

Синодът на Руската православна църква (РПЦ) реши да прекрати изцяло евхаристичното си общение с Константинополската партиаршия, съобщи днес Волоколамският митрополит Иларион след заседание на Синода в беларуската столица Минск, предадоха ТАСС и Ройтерс, цитирани от БТА.

Още по темата

"На заседанието на Светия синод бе взето решение за пълно скъсване на общението с Константинополския патриархат", каза митрополитът.

Решението на висшия клир на РПЦ бе предшествано от състояло се от 9 до 11 октомври заседание на Синода на Вселенската патриаршия, който потвърди решението за предоставяне на автокефалия на Украинската православна църква и отмени решението си от 1686 г. за преминаването на Киевската митрополия под юрисдикция на Московската патриаршия. Освен това синодът в Истанбул сне анатемата върху Филарет и Макарий - архиереите на отцепилите се от Москва Киевска патриаршия и Украинска автокефална църква.

"Разколът си остава разкол, лидерите на разкола си остават лидери на разкола. А църквата, която, признавайки разколниците, е встъпила в общение с тях, с това се е изключила от каноничното поле на православната църква", заключи Иларион.

Той заяви, че РПЦ не признава решението на Константинополската патриаршия, което по думите му е "беззаконно и канонически нищожно".

Митрополитът, който ръководи отдела за външноцърковни връзки към РПЦ, изрази надежда, че Константинополската патриаршия ще преразгледа решението си и призова поместните православни църкви по света да направят "надлежна оценка" на "антиканоничните" й действия" относно Украйна.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


111
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
31
10
 
9
 
! Отговори
хюго бос до 39 преди 5 години
Как турският офицер защитава православието по- добре от кгб-ейският? Май пропусна какво стана при визитата му. Знаем какво стана при визитата на Кирил, но защо обидното отношение на вартоломей е по- приемливо? Все пак Борисов отказа да се срещне с него и беше изгонен позорно? Та да те питам, може да се обръкаш и д апомислиш- защо смяташ турският офицер за по-способен да защти православието???
30
12
 
6
 
! Отговори
до 39 преди 5 години
С какво турският офицер е по-добър от кгб- ейският? Къде е разликата?
29
6
 
9
 
! Отговори
хюго бос до 35 преди 5 години
Поинтересувай се малко кой е той, тогава обиждай. Вартоломей е турски гражданин и е офицер на турската армия. Иначе *** май не те научила н аобноски, че не се обижда така. Ама толкова си можеш...
28
3
 
7
 
! Отговори
до 33 преди 5 години
Поредният българомразец се изака в темата. Ходи да тролиш другаде. Аз не мога да ви разбера ислямския башибозук- ходете си в ислямските сайтове, какво пишете в нашите.
27
3
 
4
 
! Отговори
хюго бос преди 5 години
България, не ***. Извинявам се за грешката.
26
8
 
7
 
! Отговори
хюго бос до 18 преди 5 години
Ами ще си ги мерят тогава- все пак вартломей е турски офицер от турската армия, турчин. Турският офицер срещу КГБейският. Как Вартоломей, един турски офицер, защитава православието?Е, видяхме как - нагледно в ***, че чак Борисов отказа среща с него и турчинът беше изгонен позорно.
25
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Тоя с антената на главата е творение на Дявола.
24
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Какво ти заседание, президиум.
23
13
 
9
 
! Отговори
Информация преди 5 години
Според последните преброявания броят на вярвашите, декларирали се като православни християни е:Руска Православна Църква и подчинените и църкви - 150 000 000Целият останал православен свят - 60 000 000
22
4
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Като ги гледам тия "нафталини" винаги асоциирам клади, колела за разтягане и чупене на кости и инквизиторски уреди за мъчения на еретици. Що така?
21
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Българин 23Ние би трябвало да сме обединени в името на Христос против гнилата църква! Фарисеите и Садукеите нямат място във Вярата!
20
9
 
9
 
! Отговори
Българин преди 5 години
Православните християни трябва да стоим обединени. Знам че и РПЦ и ВП си имат своите доводи, но ако не сме единни, католицизма и мюсюлманството ще ни погълнат.
19
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Га Мамона си нема работа, си работи поповете! :))))))
18
4
 
14
 
! Отговори
Лично мнение на лаик преди 5 години
Ако Руската православна църква скъса отношенията си с Вселенската патриаршия, разколът ще стане още по-голям.Редно е да се съберат всички православни патриарси, да обсъдят проблема и да намерят най-разумното решение.
17
6
 
5
 
! Отговори
Свети комшу преди 5 години
И вие какви сте сектанти, просто не е истина, само обирате хората и ги лъжите в очите. ГОСПОД НЯМА, ИМА ЛЪЖЛИВИ ХОРА!
16
3
 
4
 
! Отговори
ае 18 преди 5 години
ей мишка, ти си малцинство в държавата си. Тихо!
15
5
 
21
 
! Отговори
Олег преди 5 години
Видяхме руското православие, че е държавно! Христос ако не харесва Путин и с него ще прекратят връзка!
14
7
 
21
 
! Отговори
Олег преди 5 години
Е пазил Кирил Украинските ли интереси защитава, че да е украински патриарх? Видяхме на Шипка колко го боли за другите народи!Кирил е фарисей!
13
24
 
9
 
! Отговори
Стамат преди 5 години
Анатема на Константинопол!!!
12
12
 
29
 
! Отговори
АнонимеН преди 5 години
ПОПОВЕТЕ В РУСИЯ СЕ ПОДЧИНЯВАТ НА РЕЖИМА ИНАЧЕ СВЪРШВАТ КАТО ВАРНЕНСКИЯ МИТРОПОЛИТ!РУСИЯ И СЕВЕРНА КОРЕЯ СА ЕДИН ДОЛ ДРЕНКИ!!!!!