В Ню Йорк тръгва процесът срещу наркобарона Ел Чапо

61-годишният мексиканец може да получи доживотна присъда
5 ное 2018 08:15,
15
В Ню Йорк тръгва процесът срещу наркобарона Ел Чапо
Снимка: БТА

Мексиканецът Хоакин Гусман (Ел Чапо), ръководил четвърт век най-могъщия наркокартел в света и екстрадиран в САЩ през 2017 г. след две бягства в Мексико, ще бъде съден при засилени мерки за сигурност на процес, който започва днес в Ню Йорк.

Още по темата

Според американските прокурори Ел Чапо - "Дребосъка", наричан така заради ниския си ръст, е най-могъщият наркотрафикант след колумбиеца Пабло Ескобар, убит през 1993 г. Ако 61-годишният Гусман бъде признат за виновен, присъдата може да е доживотна, предаде Франс прес.

Той е обвинен, че от 1989 до 2014 г. е ръководил картела Синалоа, изпратил в САЩ над 154 тона кокаин и огромни количества хероин, метамфетамини и марихуана на стойност 14 милиарда долара.

Изборът на съдебни заседатели се очаква да започне в понеделник сутринта при закрити врати, както става при процеси срещу най-опасните престъпници. Може би са получени заплахи, тъй като имената на съдебните заседатели ще се пазят в тайна и те всеки ден ще бъдат охранявани по пътя към съдебната зала.

След около четиримесечно съдебно дирене журито ще трябва да реши дали събраните доказателства са достатъчни, за да бъде обявен Ел Чапо за виновен по 11-те обвинения срещу него, включително за трафик и продажба на наркотици, притежание на огнестрелни оръжия и пране на пари. Той не се признава за виновен.

Ел Чапо не е обвинен в убийства, но според прокурорите има доказателства, че е поръчал да бъдат убити най-малко 37 души, допълва АФП, цитирана от БТА.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


15
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
14
0
 
34
 
! Отговори
Д-р.Ескобар хомеопат преди 5 години
В едно интервю на един френски журналист от 1987 или преди това , а може и след не съм сигурен, Пабло Ескобар казва , че проблема не е в кокаина, а в хората,които го произвеждат и пренасят. Проблема е, че са колумбийци, а не американци :). Та за това, а и не само по-късно го ликвидират. Как се внася толкова наркотик без знанието или негласното разрешение от високо? Няма шанс дори един.
13
1
 
42
 
! Отговори
Троя преди 5 години
И как се вкарват 150 т. наркотици без никой да не разбере? Или на границата с Мексико не проверяват за такива. А може би ги товарят директно на American airlines! Аман вече от техния цинизъм и лицемерие!
12
0
 
35
 
! Отговори
House M.D. преди 5 години
Откога съществува понятието "закрити врати"? Не беше ли "закрити врата"? Поредният признак за най-отявлена неграмотност.
11
2
 
43
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Наркотиците са забранени, а търсенето им е голямо...резултата е високи цени и огромен интерес към този бизнес, заради големите печалби. Като осъдят дребосъка, веднага ще го заменят...желаещи едва ли липсват. И той е просто бушон, както и Ескобар.Обществена тайна е, че този бизнес се покровителства от най-високо световно политическо ниво с цел пълнене на черни каси и финансиране на секретни проекти, за които не може да се вземат пари от бюджета на държавата.
10
1
 
40
 
! Отговори
Бойко-Българоубиец преди 5 години
А Бойко-пласьора на каптагон и амфети, кога?
9
0
 
47
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
В САЩ наркобароните се покровителстват от ЦРУ. Този театър е за пред хората. Ще го покрият някъде, както стана с Пабло Ескобар. Черната каса на ЦРУ се пълни именно с пари от наркотици, ако не го знаете.
8
4
 
32
 
! Отговори
Discovery преди 5 години
Два пъти го фащали у Мехикото, два пъти бегал... ама у САШШШ, като си там нема лабаво, че ти пръссснат ниското дуппе от присъди ей джуджане!!! Ел Чапо ли си Ел Капо ли си... ни та знам, ама до тука беше... бай да вей и Ел Чапо-то и Паблуто Ескобар са били бруталлно тъппи парчета, ама са имали талант на таррикати
7
1
 
42
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
154тона кока???Че то Брендо и Жоро-шопа са прекарали повече кока от този веее:)))
6
0
 
36
 
! Отговори
Azz-ът преди 5 години
Като не плащат такса спокойствие, тъй ще е!
5
1
 
37
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Ел Чапо е пичага.
4
0
 
33
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
А тоя дето се кръстил н песничка та. Нали имаше една такава раперска, дето викаха Ел Чапо или нещо... ***.
3
2
 
38
 
! Отговори
Пешо преди 5 години
И това джудже бе с големи амбиции, но...
2
4
 
46
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Човек на ЦРУ
1
1
 
42
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Оправихме нашата че почнахме тяхната