Хронологията на едно бягство: Нелегалният Груевски до Унгария

Нарушило ли е законите правителството на Унгария?
Обновена: 18 ное 2018 13:08 | 18 ное 2018 13:03, Александър Попов
81
Хронологията на едно бягство: Нелегалният Груевски до Унгария
Снимка: Reuters

Правителството на Орбан е превело тайно осъдения бивш македонски премиер Никола Груевски - през Албания, Черна гора и Сърбия до Унгария. Будапеща отрича да има пръст в бягството, но унгарската общественост е възмутена.

Осъденият бивш македонски премиер Никола Груевски е бил преведен очевидно нелегално през Албания, Черна гора и Сърбия в Унгария. И то с помощта на унгарските власти. Аферата с бягството на Груевски засилва подозренията срещу правителството на Виктор Орбан за съучастие в търговия с хора и нелегално влизане в страната.

Още по темата
Така унгарското правителство нарушава не само валидното законодателство и унгарското право за предоставяне на убежище, но и наскоро променената конституция, която с формулировката "заселване на чужди хора" фактически забранява миграцията. В тази връзка унгарският депутат Акош Хадхази сезира прокуратурата в Будапеща за срещу неизвестен извършител.

По информации на албанската и черногорската полиция, които отчасти бяха потвърдени от канцеларията на Орбан, преди седмица Груевски е поискал политическо убежище в унгарското посолство в Тирана. В неделя (11 ноември) той е заминал с дипломатически автомобил за Унгария, минавайки през Черна гора и Сърбия. Миналата година македонските власти отнеха паспорта на Никола Груевски. В Албания, Черна гора и Сърбия той може да се придвижва и без паспорт, но за влизане в Унгария или която и да е друга страна от ЕС той се нуждае от задграничен паспорт.

Както научи "Дойче Веле" от черногорската полиция, в неделя в 19:19 ч. Груевски е влязъл в Черна гора през граничния пункт Божай. Той е бил придружаван от двама дипломати от унгарското посолство в Тирана. След смяна на автомобила в Подгорица, Груевски е напуснал Черна гора в 22:16 ч. през граничния пункт Добраково и е влязъл в Сърбия - придружаван от друга двама унгарски дипломати.

До този момент сръбските власти не са отговорили на запитването на ДВ за това кога и как Груевски е напуснал страната на влизане в Унгария. Във вторник (13 ноември) бившият македонски премиер написа в профила си във Фейсбук, че вече се намирал в Унгария.

Унгарският портал за журналистически разследвания Atlatszo твърди, че най-вероятно Груевски е пристигнал в Унгария в сряда - с частен самолет тип "Бомбардие 6000" с регистрационен номер OE-LEM. Този самолет често ползват още унгарският премиер Виктор Орбан и хората от най-близкото му бизнес обкръжение. Именно в сряда, след триседмичен престой на летището във Виена, същият самолет е изпълнил полет по маршрута Виена-Будапеща-Белград-Будапеща. Журналистическият портал допуска, че Груевски е бил докаран в Унгария именно с този самолет, а постингът на Груевски във Фейсбук от вторник бил за заблуда.

Унгарското правителство досега е потвърдило само една от тези информации - че Груевски е поискал убежище в унгарското посолство в Тирана. Шефът на канцеларията на Орбан - Гергели Гюлаш - обаче категорично отрича унгарските власти да са помогнали на Груевски да избяга от Македония.

Шефът на "Връзки с обществеността" на партията на Орбан - Фидес, заяви, че Груевски е преследван у дома от едно ляво правителство, което било под силното влияние на Джордж Сорос. Американският милиардер от унгарско-еврейски произход е сочен от правителството на Орбан за "враг на унгарската нация" - особено във връзка с бежанците и засилената миграция към страните от ЕС.

Македонският министър-председател Зоран Заев заяви на пресконференция в Скопие, че се надява Унгария да зачита международното право и да предаде Груевски на македонските власти. Той допълни, че се надява Унгария да не разреши на Груевски да избяга, например в Турция или Русия.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


81
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
20
4
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Анонимен19Като не те интересува - не чети.Ама моля ти се, не говори от името на всички.Мен ме интересува.
19
11
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Ставате смешни вече с тая медийна истерия срещу Груевски.На ден по пет статии с плю нки и хра чки.Никой не го интересува.
18
13
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Толкова бързо ли забравихте, че Заев е дезертьор. Той премина от македонската армия на страната на шиптарите и е убивал свои съснародници - македонци.До такава степен ли ви промиха мозъците, че да приемате подобно нещо за нормално и същият този човек сега да е Премиер на Македония.Това е позорно и цяла Македония го знае. И никога няма да приеме натрапения от ЕС Заев за свой лидер.
17
15
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Не съм много в течение на ситуацията в Македония, но щом всички зорсови медии скачат и плюват по команда отгоре Груевски, със сигурност е достоен човек.
16
12
 
11
 
! Отговори
ХА-ХА-ХА !!! преди 5 години
Никола Груевски е Башар Асад на Балканите.Западът газ пИка, че не може да го хване и вкара в затвора. :)
15
13
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Заев се сражаваше навремето на страната на АОК - Армията за Освобождение на Косово, рамо до рамо с другия терорист Хачим Тачи.Заев иска да продаде Македония на албанците и да наложи исляма като официална религия.Вече успя да прокора абланския като втори официален език в Македония.
14
11
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Заев е бивш комсомолски секретар от Струмица, добутан от Запада до премиер, защото е послушен и изпълнителен. Също като Борисов.
13
12
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Този Заев приятелчето на Боко Тиквата е същата шу шу мига като Плевнелиев.Цяла Македония му се присмива, но тук медите естествено са купени и няма да го напишат. Който е бил в Скопие знае.
12
10
 
12
 
! Отговори
факт преди 5 години
Заев е бивш албански терорист,дезертирал от македонската армия и се е присъединил към терористите тогава, сащ точно такива слуги обичат и го сложиха там нагледа ли сме се на подобни сценарии.
11
2
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Този построи лунапарка с ментета статуи, които сега Гърция накара Северна македония да премахне или преименува. Преименуваха летището, статуите се казват "Конник на кон". Гърците свършиха много за премахване на лъжите. За България остана по-лесната част да премахнем лъжите от Средновековието и Новото време. Сръбските агенти вече 100 години работят срещу България и истината.
10
15
 
18
 
! Отговори
О С Т А В К А !!! преди 5 години
Заев и Бойко слуги на Запада и предатели на народа !!!
9
10
 
16
 
! Отговори
ХА-ХА-ХА !!! преди 5 години
Грузински го осъдиха, защото е против НАТО и ЕС, а не заради колата. То, ако за един служебен Мерцедес вкарнаха в затвора, Зает и Бойко Борисов трябваше да са отдавна там.
8
8
 
14
 
! Отговори
ами преди 5 години
Значи без паспорт не може да влезе в Унгария,а хилядите мигранти могат....ЗАЩО???
7
10
 
18
 
! Отговори
ужас преди 5 години
Груевски за една кола ще го тикнат в затвора а у нас политиците ограбиха страната и нищо?! това е въпроса а не как и къде е избягал!!!
6
11
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Истината и бъдещето на Европа са в хора като Орбан и Груевски.А не в такива като Заев и Борисов.Крайно време е това да се разбере и от масовия БГ читател с промит от медиите мозък.
5
8
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Груевски е българин и като такъв постъпи ... тоест взе парата и айде чао.
4
13
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Груевски е легитимно избраният премиер на македонския народ.Заев е майданчик.
3
11
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Заев е слуга на Зорош и е инструктиран да се разправи с всичките врагове на дъртия еврей.
2
6
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Този е сръбски агент на тайните служби на Сърбия. Те са го отвели в Унгария. По-добре да не се връща в Северна Македония. Това е по-добре, отколкото след 1-2 години пак да работи за Сърбия и против България в Северна Македония. Задочно една 10 годиншна присъда за бягство от правосъдието.
1
15
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
И защо се използва точно думата БЯГСТВО ?Или дедо Шорош така ви инструктирал.Не може ли човек да отиде *** от една част на Европа в друга не толкова далечна част пак на същата Европа.