Хронологията на едно бягство: Нелегалният Груевски до Унгария

Нарушило ли е законите правителството на Унгария?
Обновена: 18 ное 2018 13:08 | 18 ное 2018 13:03, Александър Попов
81
Хронологията на едно бягство: Нелегалният Груевски до Унгария
Снимка: Reuters

Правителството на Орбан е превело тайно осъдения бивш македонски премиер Никола Груевски - през Албания, Черна гора и Сърбия до Унгария. Будапеща отрича да има пръст в бягството, но унгарската общественост е възмутена.

Осъденият бивш македонски премиер Никола Груевски е бил преведен очевидно нелегално през Албания, Черна гора и Сърбия в Унгария. И то с помощта на унгарските власти. Аферата с бягството на Груевски засилва подозренията срещу правителството на Виктор Орбан за съучастие в търговия с хора и нелегално влизане в страната.

Още по темата
Така унгарското правителство нарушава не само валидното законодателство и унгарското право за предоставяне на убежище, но и наскоро променената конституция, която с формулировката "заселване на чужди хора" фактически забранява миграцията. В тази връзка унгарският депутат Акош Хадхази сезира прокуратурата в Будапеща за срещу неизвестен извършител.

По информации на албанската и черногорската полиция, които отчасти бяха потвърдени от канцеларията на Орбан, преди седмица Груевски е поискал политическо убежище в унгарското посолство в Тирана. В неделя (11 ноември) той е заминал с дипломатически автомобил за Унгария, минавайки през Черна гора и Сърбия. Миналата година македонските власти отнеха паспорта на Никола Груевски. В Албания, Черна гора и Сърбия той може да се придвижва и без паспорт, но за влизане в Унгария или която и да е друга страна от ЕС той се нуждае от задграничен паспорт.

Както научи "Дойче Веле" от черногорската полиция, в неделя в 19:19 ч. Груевски е влязъл в Черна гора през граничния пункт Божай. Той е бил придружаван от двама дипломати от унгарското посолство в Тирана. След смяна на автомобила в Подгорица, Груевски е напуснал Черна гора в 22:16 ч. през граничния пункт Добраково и е влязъл в Сърбия - придружаван от друга двама унгарски дипломати.

До този момент сръбските власти не са отговорили на запитването на ДВ за това кога и как Груевски е напуснал страната на влизане в Унгария. Във вторник (13 ноември) бившият македонски премиер написа в профила си във Фейсбук, че вече се намирал в Унгария.

Унгарският портал за журналистически разследвания Atlatszo твърди, че най-вероятно Груевски е пристигнал в Унгария в сряда - с частен самолет тип "Бомбардие 6000" с регистрационен номер OE-LEM. Този самолет често ползват още унгарският премиер Виктор Орбан и хората от най-близкото му бизнес обкръжение. Именно в сряда, след триседмичен престой на летището във Виена, същият самолет е изпълнил полет по маршрута Виена-Будапеща-Белград-Будапеща. Журналистическият портал допуска, че Груевски е бил докаран в Унгария именно с този самолет, а постингът на Груевски във Фейсбук от вторник бил за заблуда.

Унгарското правителство досега е потвърдило само една от тези информации - че Груевски е поискал убежище в унгарското посолство в Тирана. Шефът на канцеларията на Орбан - Гергели Гюлаш - обаче категорично отрича унгарските власти да са помогнали на Груевски да избяга от Македония.

Шефът на "Връзки с обществеността" на партията на Орбан - Фидес, заяви, че Груевски е преследван у дома от едно ляво правителство, което било под силното влияние на Джордж Сорос. Американският милиардер от унгарско-еврейски произход е сочен от правителството на Орбан за "враг на унгарската нация" - особено във връзка с бежанците и засилената миграция към страните от ЕС.

Македонският министър-председател Зоран Заев заяви на пресконференция в Скопие, че се надява Унгария да зачита международното право и да предаде Груевски на македонските власти. Той допълни, че се надява Унгария да не разреши на Груевски да избяга, например в Турция или Русия.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


81
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
40
3
 
9
 
! Отговори
Тео преди 5 години
Абе, истината е, че с такава реваншистка политика Македония нищо добро не я чака. Единствената причина да не се е разцепила все още на две е, че шиптърите чакат да влезе в ЕС и НАТО, защото има шансове. Докато техните коч..ини Косово и Албания - няма как да стане. А устите им се отвориха, защото благодарение на чичко Сам Косово се отдели. Какъв е проблема сега да си вземат и половин Македония?
39
11
 
7
 
! Отговори
Сърбоман преди 5 години
Македонци, не вярвайте на българите, те не са ви приятели. Предлагат ви ръка, но всъщност тайно искат да ви анексират и не ви зачитат за нация. В коалиционното българско правителство има фашистки елементи. Не забравяйте, че Сърбия е ваш истински приятел.
38
4
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До43. Геор. Мил. То и нашия поет Никола Вапцаров е от майка българка и баща българин. А *** като станал член на Коминтерн а - казал на родителите си. " от вчера съм македонец" а братовчедка му и тя попитала а аз каква съм
37
6
 
4
 
! Отговори
Георге Миленковски преди 5 години
Гардисти српске землje врачаjy, душмани све то скьпо плачаjу !
36
1
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
А нашият депутат от БСП шофьор на Митьо очите още ли е в Турция?
35
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До БГ НАРОД 39 Ти не си българския народ.Самозванец.Това си личи на изборите,където и с ДПС,БСП търпи поражение.
34
3
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Анонимен38 Зад Груевски стоят Русия/Сърбия,те изпратиха терористи в македонския парламент за кървавия пуч,та няма да го измъкнат от Македония,ли.
33
6
 
6
 
! Отговори
БГ НАРОД преди 5 години
dnes няма ли да напишете нещо за протеста или вие сте поредната продажна медийка на Боко ***? М? Падате и вие и ТОЙ . ДНЕС !
32
1
 
9
 
! Отговори
Корнелия преди 5 години
И аз помагах с навигация. Нали е от нашите.
31
8
 
8
 
! Отговори
шоп преди 5 години
Един милион шебеци прегазиха Балканите, те за Геуевски се хванали.Между другото, Груевски има и българско гражданство.
30
1
 
13
 
! Отговори
сминдух енд чесън преди 5 години
Можем да съжаляваме ,нашата червена номенклатура си остана непокътната и не успяхме да ги изтирим от страната.
29
4
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Груевски влезе в ЕС и натовска страни/Черна гора и Унгаприя/, по криминален начин-без паспорт и с действаща присъда.Страните,които са му помогнари са криминални държави и средва да бъдат санкционирани.
28
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Анонимен29 Личната карта важи само за някои съседни страни,които имат днес,споразувение.Югославия я няма и не е вярно,че в бившите югославски страни се преминава само с лична карта.В Хърватия-членка на ЕС, сърбите представят паспарти,например и могат да пребивават само 3 месеца.Унгария не е нито съседна на Македония страна,нито бивша югорепублика,при това европейска членка.
27
3
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Руски и сръбски служби.. ..с малко помощ от италиански мафиоти, които "владеят нещата" в Албания...
26
6
 
11
 
! Отговори
Филип III Тракийски преди 5 години
Настана време разделно-или си български патриот или си ***. Вече е повече от ясно че руската политика на Балканите е антибългарска. Всячески се пречи на това България да стане нормална държава и да постигне своите национални цели. Тези които величаят новоизпечения борец "анти-Сорос" забравят за автобусите с ОМО-вци, финансирани и изпратени от Груйо, за да протестират срещу България в Брюксел. Забравят за Мирослав Ризински и стиропорените паметници на бележити българи обявени за македонци.
25
6
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До 26 Македония обяви Никола Груевски за издирван чрез Интерпол едва когато се разбра ,че той е в Унгария.Не може да бъдат обвинявани държавите през които е преминал за помогачи на Груйо,защото той преминава напълно легално с личната си карта ,нещо което е допустимо за гражданите на бившите Югорепублики!
24
6
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Груевски преминава с присъда,без паспорт,с пари в големи количества,няколко граници.Страните,които са му съдействали са криминални държави и трябва да бъдат санкционирани,по линия на НАТО,ЕС,или при кандидатурата им за ЕС.
23
4
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До 23Много ти здраве.едва ли ще липсваш на някого.
22
10
 
7
 
! Отговори
до 21 преди 5 години
Цветанов пусна герберастките *** и под тази статия. Аз я напускам. Плювайте си колкото искате, никой не ви вярва вече.Дори и вие самите не си вярвате, но го правите за пари.
21
4
 
18
 
! Отговори
sofeto преди 5 години
Я как "позитанци и русофилици" "србоманското ***(груйо) - българомразец" за герой ще го издигнат!