НАТО иска Русия да върне пленените моряци

Действията са пряко военно нападение, отчита Алианса
26 ное 2018 21:40, Красимир Ангелов
163
НАТО иска Русия да върне пленените моряци
Снимка: БТА

Като пряко военно нападение определи НАТО действията на руските военноморски сили в района на Керченския пролив и в Азовско море срещу пленените украински моряци. Генералният секретар на пакта Йенс Столтенберг съобщи след извънредно заседание на комисията НАТО-Украйна, че това мнение е било подкрепено от всички съюзници.

Още по темата
По неговите думи съюзниците призовават Русия незабавно да освободи задържаните украински моряци и плавателни съдове. Според НАТО няма оправдание за използваната от Русия военна сила.

Всички съюзници изразиха пълна си подкрепа за териториалната цялост и суверенитета на Украйна, добави Столтенберг. Той призова за спокойствие и сдържаност, както и Русия да осигури безусловен достъп до украинските пристанища и свободно движение на украински плавателни съдове през пролива и в Азовско море.

Столтенберг отбеляза, че днешното заседание бе свикано след разговора му тази сутрин по телефона с украинския президент Петро Порошенко. Той поясни, че Украйна има правото да поиска такова заседание в случай на пряка заплаха за териториалната си цялост, политическата независимост или сигурността.

По думите на Столтенберг последните събития само припомнят, че от четири години Украйна е във война. Всички съюзници осъдиха агресивното руско поведение. Русия трябва да спре подкрепата си за отцепническите военни групи. Наблюдаваме много внимателно обстановката, за да преценим с какво още можем да помогнем на Украйна, посочи Столтенберг.

Той определи вчерашните събития като "много сериозни". Столтенберг посочи, че последните събития се вписват в продължаваща с години линия на поведение на Москва и влошават обстановката.

НАТО подкрепя търсенето на мирно решение и поставя многократно въпроса на заседания на двустранния съвет с Русия, отбеляза генералният секретар. Столтенберг съобщи, че в телефонния разговор с Порошенко е получил уверения, че военното положение в Украйна няма да навреди на работата на демократичните институции, нито ще засегне предстоящите в страната президентски избори.

Столтенберг утре ще приеме председателя на украинския парламент Андрий Парубий.

(БТА)

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


163
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
107
3
 
15
 
! Отговори
Викинга преди 5 години
Тот кто не хочет говорить с Лавров, будет говорить с Шойгу !Води се световна война за пазари, а ресурсите са Малко. В Русия се намират най-големите находища на въглеводороди,питейна вода и всичко за което се сетите ! Та сетихте ли се сега защо Русия пречи !?!? Никой не го е огряло слънцето да сложи ръка на руските богатства и никога няма огрее !!!!!
106
1
 
15
 
! Отговори
Един от Дивия Запад преди 5 години
Абе няма да се лъжеме НАТО стана едно "Моля Другарко Гошко се бие!". Ако не са американците.Ама на американците им дреме дали Крим е руски.
105
4
 
8
 
! Отговори
Поручик Ржевски преди 5 години
Санкнцийка нещо няма ли да има?Хайде Женс Столтенберг, бъди мъж на място и измисли по-строга санкцийка за непослушните руснаци.
104
3
 
16
 
! Отговори
Иво Георгиев преди 5 години
ТО НАТО ИСКА РУСИЯ ДА ВЪРНЕ КРИМ И ДОНБАС НА УКРАИНЦИТЕ, АМА... ТО НАТО ИСКА И ТУРЦИЯ ДА ВЪРНЕ КИПЪР НА ГЪРЦИТЕ, АМА... ТО НАТО (С ИЗКЛЮЧЕНИЕ НА САЩ) ИСКА И ИЗРАЕЛ ДА СЕ ВЪРНЕ В ГРАНИЦИТЕ СИ ОТ 1948-*** ГОДИНА И ДА ВЪРНЕ ТЕРИТОРИИТЕ НА СЪСЕДНИТЕ СТРАНИ, ОКУПИРАНИ ОТ ЕВРЕЙСКАТА ДЪРЖАВА В ПОСЛЕДВАЛИТЕ ВОЙНИ, АМА... ЩЕ СИ ОСТАНЕ САМО С ИСКАНЕТО!
103
11
 
4
 
! Отговори
Бай Петко преди 5 години
Що не влезе Донал Кук в руски води!? верно украйнците са *** но за сметка на това поне са смели
102
12
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Пореден срам...Що не блъснат Доналд Кук :)) Комплексарките все с малките се занимават. Турците им пляснахаа самолета ...Те газ им закараха ...хахаххах. Смешна работа.
101
3
 
9
 
! Отговори
Един от Дивия Запад преди 5 години
Виж ся НАТОммм!Легендите за руските оръжия ги остави.Виж да кажеш, че народа е държелив и даже не е чувал за 200, но 20 знае.Единствените разрушения за ВСВ на Американска територия са 2000 usd. Една германска подводница изстреляла снаряд, който паднал върху сайвант и убил една крава.Обаче да сравняваш руската и американска техника и технология просто ша забравиш.Пак казвам!Сега те не са първите врагове.
100
4
 
12
 
! Отговори
НАТОммм преди 5 години
Ами да напишат писмо до дядо Мраз, като искат много.И аз много работи искам ама ...Освен това при последните учения на НАТО в Лапландия, като ответна мярка бяха заглушени GPS сигналите, така че ще има голямо объркване с подаръците.
99
3
 
7
 
! Отговори
Един от Дивия Запад преди 5 години
А имаше ясни сигнали.Който бе говори с Лавров говори с Шойгу.
98
3
 
8
 
! Отговори
Един от Дивия Запад преди 5 години
Начи сяяяя...Много е сложно. Щото точно както Дони прави червени точки на границата и Володята се зайграва на морската 12 милна зона.( не беше ли 10? А америчката е 20. Тия американците са като шопите. Всичко им е най-големо).Да знаете, че сега нещата се развиват бърже и врагът на USA може и да не е Русия, а врагът на Русия може и да не е САЩ.Като се изключи пишкомеренето САЩ и Русия нямат никакви допирни точки в интересите.Само дето продават оръжие и Русията, час за час обевява ново, а USA -не
97
2
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
ами вземете си ги,кво само лаете,нали сте НАТО...
96
12
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Украински военни кораби на пълен ход влизат в териториалните води на Русия. Биват спрени и арестувани. От където и да го погледнеш си е провокация и последвал отговор. Моряците на корабите трябва да бъдат съдени за нарушаване на държавните граници на Русия. Още повече, че са отказали да се подчинят на нареждания на руските гранични власти и се е наложило да бъде използвана сила. Това трябва да утежни присъдите, а корабите да бъдат конфискувани.
95
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Тест
94
3
 
7
 
! Отговори
Бай Петко преди 5 години
Как позна моето момчеПазех родината когато имахме армия
93
3
 
7
 
! Отговори
Звезделин преди 5 години
Забрави- Виетнам,Гренада,Корея,Афганистан
92
1
 
5
 
! Отговори
Мая преди 5 години
Когато нямаш повод си намираш причина
91
16
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Северните чукчета пак си показаха нрава. Агресия бълва от душите им. Окопиралии са половин Азия , Смучат петрол и газ до насита ...И още искат ...още земи ...ощее морета .Отвратителни хора.
90
4
 
14
 
! Отговори
Щирлиц преди 5 години
Аз искам НАТО да се извини за обеднения уран,и да плати за нанесените щети.Щети за десетилетия напред.
89
7
 
20
 
! Отговори
Тошко преди 5 години
Многая лета и да живее дружбата между цивилизационните православни братя българи и руси! ВЕЧНА МУ ПАМЕТ на руския император Александър II ! Българските русофоби и джендърофили да си гледат работата. Никога не съм вярвал в "ценностите" на ОТАН и англосаксите, които ограбиха половиния свят и разбоюбиха другата половина. Браво и на Орбан, че не мека китка като "мъжлето" от Банкя. Иначе сорошнята обича да го увърта.
88
5
 
19
 
! Отговори
Бай Петко преди 5 години
Ирак,Либия,Югославия,Сирия това е воено нападение