Къде е Ахилесовата пета на НАТО и задава ли се буря в Черно море?

За България и Румъния кризисните сценарии в региона са тревожни
30 ное 2018 20:45, Елка Василева
299
Къде е Ахилесовата пета на НАТО и задава ли се буря в Черно море?
Снимка: архив, Reuters

Черно море дълго време не се числеше към горещите точки на света. Но през 2014 г. това се промени. Днес в Черно море Русия твори свършени факти. А това засяга и България. Дойче веле публикува анализ на Фолкер Вагенер.

Черно море рядко се вълнува. И в геостратегическо отношение този по-скоро плитък воден басейн дълго време не се числеше към горещите точки на планетата. Всичко обаче се обърна наопаки, когато през 2014 година Русия анексира Крим. Путин си взе обратно подаръка, който през 1954 Никита Хрушчов беше направил на Украйна, и започна да превръща Крим в "самолетоносач" на руските интереси край югоизточния фланг на НАТО.

В Черно море Русия твори свършени факти. Само на Крим са разположени 28 000 руски войници. За десетина години военният бюджет на страната беше увеличен почти двойно. Украинската минифлота, чиито пристанища са в Азовско море, попадна в здравата хватка на Путин. Според оценката на германския тинк-танк "Наука и политика" от 2008 година насам военното присъствие на Русия в региона систематично се разширява.

Още по темата

Военният окръг "Запад" трупа нови оръжия най-вече в Черноморския басейн. Новите подводници и фрегати, оборудвани с крилати ракети с далечен обсег на действие "Калибър", са ясна демонстрация на сила пред членките на НАТО в региона - най-вече по адрес на България и Румъния.

Румъния, България и "големият брат"

Особено за тези две страни кризисните сценарии в региона са повече от тревожни. По съветски времена България беше вярна на Москва, а Румъния в един момент се дръпна на дистанция, но днес и двете държави са в НАТО - от другата страна на барикадата. И тъкмо техните брегове формират дълго време занемарявания югоизточен фланг на Алианса.

Още преди анексирането на Крим Румъния многократно предупреждаваше, че Черно море не бива да се превръща в "домашно езерце" на Русия. Букурещ настойчиво призовава за по-активно присъствие на НАТО в региона, включително и за международна флотилия.

България колебливо отхвърли това предложение: културните и емоционални връзки с "големия брат" все още са тесни. А за НАТО това е уязвимо място.

Още повече, че в оръжейно отношение колебливият партньор от София все още използва част от съветското наследство. Руските военни твърде добре познават, например, старите противовъздушни системи - и особено техните недостатъци. Призивът на Доналд Тръмп към държавите от НАТО да положат повече усилия за собствената си сигурност все пак беше чут вече и в София. През лятото премиерът Бойко Борисов обяви, че в модернизирането на въоръжените сили ще бъдат вложени около 2 милиарда евро.

Путин и турският му партньор

Да, югоизточният фланг на НАТО е неговата Ахилесова пета - това става особено очевидно, когато погледнем към Турция. Ердоган вече от години повтаря, че Западът не желае истински да интегрира турците, а сега това убеждение се задълбочава допълнително от резервите, които демонстрира американският президент и на които самият Ердоган отвръща със същата монета.

Анкара вече от доста време смята, че от гледна точка на икономиката и на политиката за сигурност бъдещето ѝ тъй или иначе се намира на изток. Тъкмо Москва продаде на турската армия противоракетните системи С-400 - факт, който вътре в НАТО събуди гневното подозрение, че Турция вече не е верен съюзник.

Независимо от усиленото въоръжаване на руснаците на Крим турската флота (и особено флотилията от подводници) все още превъзхожда армията на Путин, но политиката за сигурност на Турция изглежда по-скоро дефанзивна. Русия не е потенциален враг, тя е по-скоро партньор по определени проекти.

Най-отчетливо това бе демонстрирано от Ердоган, когато посети Путин след свалянето на един руски изтребител над Сирия, за да се извини и да обещае големи обезщетения за потърпевшите. Разбира се, двете страни не са истински приятели, но все пак има разлика с времената през 19 век, когато те на няколко пъти воюваха една срещу друга тъкмо заради Черноморския регион.

Особено в икономическо отношение Турция и Русия са по-близки, отколкото е по вкуса на Алианса. Миналата седмица Путин и Ердоган се договориха, че "Турски поток" ще влезе в експлоатация в края на 2019 година. Тоест, следваща газова тръба ще мине по дъното на Черно море, заобикаляйки Украйна. Така Киев ще бъде лишен от солидните транзитни такси, а това ще затегне мъртвата хватка на Русия. От газопровода ще спечелят България, Сърбия, Унгария и Словакия, през които най-вероятно ще преминат тръбите от Босфора към Средна Европа. Но преговорите още продължават. Под черта остава: "Турски поток" също отслабва югоизточния фланг на НАТО.

Какви са последиците за Украйна?

Всичко това отслабва и Украйна. А Порошенко в момента тъй или иначе не може да очаква от ЕС и НАТО нещо повече от обикновена солидарност. Той призова канцлерката Меркел да бъдат изпратени бойни кораби край Крим, но този призив няма шансове за успех. Украйна не членува в НАТО. Тя представлява огромен рисков фактор и Алиансът изобщо не бърза да я приема.

Украйна, която е затънала до гуша в Донбаския проблем и е отслабена покрай загубата на Крим, явно ще си остане изолирана на изток. Вярно е, че действията на Русия на Крим, а сега и в Азовско море нарушават международното право, но Украйна просто е твърде слаба, за да наложи справедливия си интерес.

За разлика от Средиземноморския басейн или Балтийско море Черноморският регион не е хомогенен в историческо и в културно отношение. По време на Студената война тук минаваше границата между Изток и Запад. А днес, буквално насред открито море, се сблъскват три силови фактора: Русия, Турция и Западът. И отново става дума не за някакво хармонизиране, а за стабилизиране на собствените сфери на влияние. Ето ти изходна позиция за конфликт.

Черноморският конфликт ще бъде тема и в разговорите между външните министри на държавите от НАТО на 4 и 5 декември в Брюксел. Едва ли обаче в отговор на руския натиск срещу югоизточния фланг на НАТО ще бъдат взети някакви други мерки, освен известно увеличаване на дните, през които военноморски части на НАТО присъстват в Черно море.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


299
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
163
21
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Тъкмо се изходих върхо паметника на ссср армията и две пресечки на доло и гледам събират се *** уш,анк,ите 8 папардака и едно ляво анархисче *** набор 78 голям протес се заформя един файтон
162
6
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До VОтделно от философския подтекст на въпроса, преди да твърдиш каквото и да било се запознай с Войната в Афганистан, Руско-Японската война, Кримската война като за начало. А, да. И Полско-съветската война.
161
19
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До до тонкатаНа лъжата краката са къси, драги русогъзолизче-Украйна не мръзне, гривината е с по-висока покупателна способност от рублата.-Азерите купуват турско и американско оръжие-Казахстан и Беларус отказват да признаят окупацията на Крим -Беларус изгради граница с Русия-За Армения може да си прав-Киргизстан е китайска колония-Новата президентка на Грузия каза че Русия първо трябва да си оправи отношенията със Запада и тогава може да имат контактиЛъжи 5, Вероятна истина 1
160
1
 
10
 
! Отговори
Реалист преди 5 години
До 1111 182 Най лесно е да решиш един проблем , като избягаш от него. Не си ли чул ?Вече над два милиона българи го осъзнаха.
159
4
 
15
 
! Отговори
до тонката преди 5 години
ти бе льольо какво знаеш за бившите републики. Кой е избягал, една Украина която мръзне през 21 век като през 18 ти. Азерите купуват руско оръжие та дрънкат. Таджиките си пазят границата с руски гранични войски. КазАхстан и Беларус първи дружки с Путин.Арменците страх ги тресе от азерите и са пидслонили огромна сухопътна войска до ереван. Киргизите само им виж униформите на войската и повече не коментирай, руско копие...На грузинците им светна че ги лашкат на от запада и се кротнаха с Русия
158
2
 
14
 
! Отговори
1111 преди 5 години
Абе и едните и другите ще Ви клатят, явно Ви харесва. Толкова болно ми става когато родител каже на детето си: "Тази държава никога няма да се оправи, заминавай в чужбина". Този комунизъм Ви е направил покорни, не се борите, бягате! И много добре си знаете, че Властта не се смени, постави си марионетки. И заработих със САЩ, както го правиха със СССР, но без да си прекъсват старите връзки. Опълчете се за по-достоен живот и децата Ви да не бягат по-света, немили, недраги!
157
2
 
7
 
! Отговори
Я гледай.... преди 5 години
Дойче Веле издаде на Путин къде е Ахилесовата пета на НАТО.Источна Европа. Сега да чакаме Путин да ни удари.
156
6
 
1
 
! Отговори
Я па ти... преди 5 години
До Анонимен 175 Ти на това всички да бъдем бедни социална справедливост ли му казваш? Справедливо е на всекиму според заслугите, а не на всички по малко.
155
4
 
12
 
! Отговори
1111 преди 5 години
Писна ми от продажни политици, медии и сънародници! България е преживяла две империи и СССР! Даже е била такава! А Вие ми се . слагате, я на САЩ, я на Русия! Български мишки - по форумите сте много отворени, а пред "шефа" църкате! От страх да не умрете от глад, бачкате за мизерни възнаграждения! Прогонихте децата си!
154
1
 
16
 
! Отговори
Kr преди 5 години
Браво Русия!
153
0
 
19
 
! Отговори
джо преди 5 години
Стига сте чели това Дойче Веле, там както и тук не останаха читави журналисти. За да имаме флот, трябва сериозна икономика.Ние за десет самолета се чудим как да платим,камо ли още кораби. За подводници да не говорим.Колкото за чужди кораби в нашите пристанища , това си е смехотворно.Казвам го защото ще влошим и без това влошените икономически връзки.Ако запада е загрижен, то точно сега трябваше да се срещнат лидерите и да дискутират по проблемите , а се получи точно обратно.
152
3
 
27
 
! Отговори
V преди 5 години
Никой не е спечелил от война с Русия .През първата световна война ,може да се каже че Русия загуби войната заради революцията .Ама кво стана на края ??? СССР дори загубил първата си война разшири териториите си а Германия загуби територии .Извода е че от война с Русия никой не е спечелил.Сега България е в четвъртия райх срещу Русия .Ади на бас че пак ще загубим .Освен дето загубихме вече една трета от населението си от както сме в ЕС ;)Който не помни грешките от историята е обречен да ги повтаря
151
2
 
22
 
! Отговори
Морски преди 5 години
Слава на Русия!Велика!
150
17
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Питай майка си нали е рускиня и ги върши тия неща
149
1
 
11
 
! Отговори
Кмета на Симитли преди 5 години
Здрасти Боко от Мароко
148
2
 
25
 
! Отговори
Поручик Ржевски преди 5 години
За България е важно да има добри отношения с всички съседни държави - Турция, Гърция, Румъния, Русия а и с Европа.САЩ са на другия край на земното кълбо и честно казано от тях съм видял само войни и агресия.Насъскаха славянските народи като кучета един срещу друг, долна агресивна ***.И идват тук да ни лапнат тецовете, газопроводите, изобщо тази пасмина иска да контролира цялата енергетика на света.
147
1
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
"Нали сте българи - защитавайте България"-----------------------------------------Българи сме, но не сме бунaци. Всички ние взимаме пример от рапона. Той с какво свое действие е защитил България и българския народ?Не е ли той първия чуждопоклонник, управляващ по инструкции от Руби?
146
12
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Как върви протеста кутевчета? Бойко няма да падне сам Събрахтели се един файтон другари
145
1
 
15
 
! Отговори
1111 преди 5 години
Сега остава в България да се сбием на русофоби и русофили! Голяма "любов" Ви гони към чужди народи, а плюете по собствения! Не разбрахте ли - Империята, ако не българска, винаги ще ни използва и експлоатира за нейните цели. И не мога да Ви разбета, какво е това "чуждопоклоничество". Нали сте българи - защитавайте България, а не Русия или САЩ!
144
2
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Поручик Ржевски (180)СССР направи стратегическа грешка, като избра белязания предател, който с един замах унищожи граденото от поколения искрено вярващи в социалната справедливост.