118 на всеки 10 000 – болни от грип... и се увеличават!

Лекарите съветват: Не прибягвайте до самолечение!
3 дек 2018 16:30,
14
118 на всеки 10 000 – болни от грип... и се увеличават!
pixabay

Нивото на интензивност на епидемичния процес на грип и остри респираторни заболявания в България продължава да нараства постепенно, съобщават от Министерството на здравеопазването.

В седмицата 26.11.2018-03.12.2018 г. общата заболяемост е 118,3 души на 10 000 човека. Сред наблюдаваните общо 381 400 лица от всички възрастови групи са регистрирани 4 512 случая на остри респираторни заболявания.

4 071 са били случаите през предходната седмица. Очаквано с най-висока заболяемост е възрастовата група 0 - 4 г., следвана от възрастовата група 5 - 14 г.

Първите положителни проби за грип от началото на сезона са получени през изминалата седмица. Доказани са 3 грипни вируса A(H1N1) и един грипен вирус A(H3N2).

През следващите няколко седмици броят на болните постепенно ще се увеличава. Очакванията на здравните власти е през януари и началото на февруари да настъпи и пик на грипните заболявания.

Характерно за грипа е внезапно втрисане, висока температура, общо неразположение, болки в мускулите и ставите. Периодът от заразяването до появата на първите симптоми е средно 2 до 5 дни. Заразяването става по въздушно-капков път – чрез кихане и кашляне, но вирусите са устойчиви във външната среда и могат да преживеят няколко часа върху повърхности и запрашена среда. Честото миене на ръцете и доброто проветряване намалява възможността за заразяване от околните предмети и повърхности.

Най-честите усложнения при грипа са остри вирусни бронхопневмонии, трудни за диагностика и за лечение, както и синуити, отити, миокардити и др. Най-уязвими за развитието на усложнения са малките деца и възрастните с хронични заболявания.

Използването на антибиотици при вирусно заболяване, неусложнено с бактериална инфекция, е излишно и с нищо не помага на организма. Антибиотик може да се приема само след преценка от лекуващия лекар, спазвайки вида, дозата и продължителността на изписания препарат.

По данни на Европейския център за превенция и контрол на заболяванията в Стокхолм към настоящия момент активността на сезонния грипен вирус в Европейския регион на Световната здравна организация е ниска. Грипни вируси се изолират спорадично от лица с респираторни заболявания, потърсили медицинска помощ, като и двата типа грипни вируси А и В се откриват почти по равно. Типично за този период на грипния сезон, заболяемостта и смъртността от грип са ниски.

Важно е да знаем как да предпазим околните, ако имаме симптоми. За целта:

Избягвайте близък контакт с болни лица. Избягвайте местата с много хора и масовите мероприятия.

Ако сте болен, стойте на безопасно разстояние от другите, за да ги предпазите от заболяване. Избягвайте използването на обществения транспорт при възможност.

Използвайте хирургическа маска, ако имате такава възможност.

При заболяване останете вкъщи, не ходете на работа или училище и не излизайте по други причини.

Измивайте редовно ръцете си със сапун и вода, особено след кихане и кашлица.

Покривайте устата и носа си с ръка или кърпичка за еднократна употреба при кашлица и кихане.

При липса на условия за миене на ръцете използвайте влажни хигиенни кърпички за ръце.

­Почиствайте твърдите повърхности като дръжки на врати, телефони и други често с обикновен почистващ препарат.

При липса на усложнения грипът се лекува в домашни условия с медикаменти, които облекчават симптомите, и достатъчно количество течности.

Не прибягвайте до самолечение. Потърсете медицинска помощ при първите симптоми.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


14
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
12
3
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
уважаеми съграждани уважаеми на вашите слушайте ще ви кажа нещо хвърлям Неше кашлям Жули не се кашляЗорлем, не-се-кашля,...И, зорлем...Не-се-взима, образование......
11
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
продавачките и касиерките ходят болни на работа и кашлят върху продуктите в магазина
10
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
ужасно е заразен.хваща веднага на следващия ден.страхотен гърлобол.втрисане.хрема.кашлицата продължава над 10дни.а съм ваксинирана септември с 4 валентна ваксина
9
0
 
3
 
! Отговори
до бай Иван преди 5 години
Вирусите и бактериите на 1-2 метра а хората около теб умират още на 10 метра--свинска работа...
8
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
"Ако сте болен, стойте на безопасно разстояние от другите, за да ги предпазите от заболяване. Избягвайте използването на обществения транспорт при възможност."да е то няма къде се мине с кола вече ... а у градския е див купон всяка сутрин ... почвам ходя пеша няма разболявам никой ... решено е
7
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Най- лошото е пълното безхаберие- киха, кашля и тръгнал в градския транспорт, по магазините и тн. Ако болният поне малко почне да го е грижа за останалите, епидемията няма да е в такива размери.
6
3
 
7
 
! Отговори
Бай Иван преди 5 години
Аз всяка вечер се ваксинирвам с удърна доза вервено вино и ракия от сини сливи и яко мезе ,и много чесън.....и всички вируси,бактерии и други гадини умират на 1-2 метра от мен!Наздраве!
5
3
 
6
 
! Отговори
House M.D. преди 5 години
Какво е синуит?Винско+свинско+чесън - предпазва от всякакви вируси!Очень вьiрос в целим мире гриппа-вирус, три-четьiре!Ваш: Володя Висоцки
4
3
 
4
 
! Отговори
House M.D. преди 5 години
Какво е синуит?Виенско+свинско+чесън - предпазва от всякакви болести!
3
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Нали сте ваксинирани, какво ви пука.
2
4
 
14
 
! Отговори
бай Тъпчо преди 5 години
Ами, кой не пие от кръчмата, пие от аптеката...
1
14
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Стига с тази психоза --да са се ваксинирали !