Руски бомбардировачи във Венецуела – в подкрепа на Мадуро

Той се върна от Русия с инвестиции и сделки за $6 млрд.
12 дек 2018 20:00, Елка Василева
274
Руски бомбардировачи във Венецуела – в подкрепа на Мадуро
Снимка: архив, Reuters

Русия изпрати за съвместни учения във Венецуела два бомбардировача "Ту-160", способни да носят ядрено оръжие. Това според експерти цели да демонстрира нарастващата военна сила на Москва и да подсили позициите на президента Николас Мадуро.

Според венецуелски държавни медии двата самолета са се приземили на международното летище "Симон Боливар" край Каракас в понеделник сутринта, пише в. "Гардиън".

Руското министерство на отбраната каза, че стратегическите бомбардировачи, използвани в руската кампания в Сирия, са част от по-голяма флотилия, включваща също военнотранспортен самолет "Ан-124" и пътнически самолет "Ил-62" и прелетяла над 10 000 км до Венецуела.

Венецуелският министър на отбраната Владимир Падрино Лопес каза, че изпращането на самолетите за съвместни маневри не цели провокация. "Ние работим за мир, не за война", каза той, цитиран от държавната телевизия "Венесолана де телевисион" (ВТВ).

Руският посланик в Каракас Владимир Заемски каза за ВТВ, че изпращането на самолетите отразява "много плодотворното" военно партньорство, развивано вследствие на отношенията, създадени през 2005 г. от покойния днес венецуелски лидер Уго Чавес.

Според специалисти обаче този ход, предприет след тридневното посещение на Мадуро в Москва миналата седмица, е сигнал към Вашингтон, че Каракас не е лишен от международна подкрепа.

По-рано тази година американският държавен секретар Джеймс Матис обрисува Мадуро като безотговорен деспот, който води страната си към разруха и накрая "ще трябва да си иде".

Миналата година Доналд Тръмп заяви пред репортери, че има "много начини" за решаване на венецуелската криза, след което добави: "Впрочем всякакви, не бих изключил и военна опция".

"Руските военни учения с участието на Венецуела не са нещо ново, но избраният момент е подозрителен", отбеляза експертът по Венецуела в Станфордския университет Харолд Тринкунас.

Според Тринкунас изпращането на флотилията "най-вероятно е сигнал за подкрепа за режима на Мадуро в момент, когато и Русия, и Венецуела са в подчертано напрегнати отношения със САЩ".

"Освен това в последните години Русия е склонна да извършва учения с военните си способности с голям обсег и посещението във Венецуела изпълнява и тази функция", допълва той.

За Мадуро предназначението на тази визита е да подчертае, че той се ползва с известна "външна подкрепа спрямо САЩ и техните санкции", както и да изтъкне геополитическата важност на Венецуела.

Мадуро, който обвинява за икономически срив на страната си водената от САЩ "икономическа война", се върна от Русия, хвалейки се с инвестиции и сделки за общо 6 милиарда долара, които имат за цел да подпомогнат разпадащата се икономика на Венецуела.

В неделя през нощта той отправи остри нападки срещу САЩ, твърдейки, че се готви подкрепян от Белия дом опит за преврат, който цели да "разстрои демократичния живот във Венецуела".

Венецуелският президент не даде доказателства в подкрепа на твърдението си, но обеща да съобщи повече подробности на бъдеща пресконференция.

Говорителят на Пентагона Робърт Манинг каза, че изпращането на бомбардировачи от Русия е неуместно предвид разрастващата се "хуманитарна трагедия" във Венецуела. САЩ отговориха, като изпратиха кораб-болница за лечение на болни бежанци в съседна Колумбия, отбеляза Манинг. "В контраст с подхода на Русия, която предпочете да реагира на това причинено от човешка дейност бедствие във Венецуела, изпращайки бомбардировачи вместо хуманитарна помощ", допълни той.

/БТА/

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


274
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
133
3
 
9
 
! Отговори
СТРАНДЖАТА преди 5 години
Последно... - Путин ще напада ли или ще се отбранява...
132
10
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Анонимен"Руснаците вече имат хиперзвукови ракети развиващи над 12000 км в час и правещи защитните системи на НАТО и САЩ безпомощни."И със 120 хиляди километра в час да се движат пак ще ги свалят, защото никой няма да се гони с тях а ще ги пресрещнат и рашките сами ще се надянат на американкото ПРО. Ама де у Путин толкова акъл да го разбере това.
131
4
 
10
 
! Отговори
Ердо е умен! преди 5 години
Свали един рушки таралясник и *** без пари му построи паток и му продава газта за 100 за метричен тонИ ние трябва да правим като ЕрдоПиздин разбира само от бой по каската !
130
6
 
12
 
! Отговори
СТРАНДЖАТА преди 5 години
Най вероятно пилотите ще катапултират и емигрират... - познайте къде...
129
4
 
3
 
! Отговори
ОХООООООООООООО преди 5 години
До За 130И ЩЕ ЗАВЪРШАТ ОТНОВО В ЗАЛИВА НА ПРАСЕТАТА--КАКВО САМО ИМЕ--ПРАСЕТА...ХАХАХАХ
128
10
 
8
 
! Отговори
пехотинец преди 5 години
Рашката не спря да излага на показ допотопните си аероплани. От една страна това е добре защото прелитането на такъв ламаринен субект в небесата е изключително забавление за хората! Те се чувстват като в лунапарк и се смеят от сърце!
127
4
 
4
 
! Отговори
И КАК преди 5 години
АМЕРИКАНЦИТЕ СА В ХОХЛАНДИЯ И ТОВА НЕ Е--А РУСНАКА ВЪВ ВЕНЕЦУЕЛА И ТОВА Е..ЧУДНО,ЧУДНО....И ТАКА НЕ РАЗБРАХ КОЕ КАКВО Е...
126
10
 
12
 
! Отговори
РККА преди 5 години
Мечката подгони койота на негова територия,примката се стяга янки време е за отбой...
125
6
 
9
 
! Отговори
За 130 преди 5 години
И следва Куба окупирана за 24 часаС помощта на два милиона бели кубинци които избягаха от Кастро и живеят в МаямМдаа
124
11
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Мразя АНГЛО-САКСОНИЯ"Чичо Сам разбира само от ракети и бомби.Никакви отстъпки пред задокеанските бандити не трябва да има. "И тия летящи табуретки Ту-160 ли ще плашиш чичо Сам? Ха-ха-ха....
123
9
 
8
 
! Отговори
Кремълския педераст преди 5 години
Няма полезен ход!Ще храни гладните с бомби?!Ми рядко простя пръчка е...
122
6
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Ха-ха-ха, голяма икономическа подкрепа между Русия и Венецуела, ще си продават нефт една на друга. Много хитро, а? Така се заобикалят американските санкции с тарикатлък.
121
6
 
14
 
! Отговори
Мразя АНГЛО-САКСОНИЯ преди 5 години
Чичо Сам разбира само от ракети и бомби.Никакви отстъпки пред задокеанските бандити не трябва да има.
120
6
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Следват руски ракети в Куба насочени към Ционистката империя на злото.
119
5
 
5
 
! Отговори
Наблюдател преди 5 години
Само така!
118
4
 
14
 
! Отговори
не може да бъде! преди 5 години
От доста години вече знаем,че разполагането на военна техника в близост до Русия- системи ПВО,които могат да станат нападателни и да бъдат въоръжени с ядрени заряди,танкови бригади,ескадрили с F16 и F22 се прави изключително с мирни и благородни намерения!В този смисъл предполагам,че разполагането във Венецуела на няколко дивизиона С300 и др.подобни,както и няколко дивизиона РК с крилати ракети с тактически ядрени заряди,ще допринесат за спокойствието и благоденствието на американския народ!
117
9
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
"Русия изпрати за съвместни учения във Венецуела два бомбардировача "Ту-160", способни да носят ядрено оръжие. Това според експерти цели да демонстрира нарастващата военна сила на Москва"Не бързайте с хвалипръцковщините, изчакайте да се върнат без да паднат по пътя обратно в Русия и тогава се хвалете.
116
6
 
6
 
! Отговори
Бай Петко преди 5 години
Ще варосаме пак бараките в белене
115
8
 
7
 
! Отговори
extremist преди 5 години
ОСВЕН КРАДЛИВИТЕ КОМУНИСТИ, ОТ БЪЛГАРИЯ ЩЕ РАЗЧИСТИМ И ВСЕКИ РУСОФИЛ
114
8
 
3
 
! Отговори
extremist преди 5 години
До Анонимен 121: РУСНАЦИТЕ ИМАТ ПРЕДИМНО *** ,И ТИ ЯВНО СИ ТАКАВА