Равенство между мъжете и жените - кога? На трудовия пазар - след 200 г.!

Участието на жените в политически живот намалява
18 дек 2018 17:30,
49
Равенство между мъжете и жените - кога? На трудовия пазар - след 200 г.!
Снимка: pixabay.com

Въпреки известния напредък изравняването на заплащането на труда на мъжете и жените ще отнеме още над 200 години, прогнозират авторите на доклад на Световния икономически форум (СИФ).

Изследването, което обхваща 149 страни, сочи, че има подобрение в заплащането спрямо миналата година, когато разликата между възнагражденията за мъжете и жените се бе увеличила за първи път от 10 години, предаде АФП, позовавайки се на доклада на СИФ.

Участието на жените в политически живот за сметка на това намалява. Същото важи и за достъпа им до системите на здравеопазване и образование, отбелязват авторите на доклада.

При сегашния темп неравенствата между мъжете и жените в повечето области ще бъдат премахнати едва след най-малко 108 години и ще бъдат необходими 202 години, за да се намали неравнопоставеността им на трудовия пазар, подчертават експертите на СИФ. Годишният доклад за равенството изследва ситуацията в четири области: образование, здравеопазване, политика и трудов пазар, пише dir.bg.

След години на непрекъснат напредък в образованието, здравеопазването и участието в политическия живот, в тези три области тази година мястото на жените се свива, подчертава СИФ.

В областта на трудовия пазар напредък има, но той не е голям, защото разликата в заплатите продължава да бъде близо 51 на сто. А делът на жените на ръководни постове вече е 34 на сто в световен мащаб.

В същото време обаче изследването сочи, че пропорционално към днешна дата на трудовия пазар има по-малко жени, отколкото мъже, най-вече заради последиците от автоматизацията на работните места, които традиционно се заемат от жени.

Жените са слабо представени в секторите на дейност, които са в растеж и изискват умения и познания в науката, технологиите, инженерството и математиката. Жените са едва 22 процента от специалистите в сектора на изкуствения интелект, констатират авторите на доклада.

Ситуацията с равенството на половете е различна в отделните страни и региони.

И докато страните от Западна Европа са в състояние да заличат разликите между жените и мъжете през следващите 61 години, то в Близкия изток и Северна Африка това ще отнеме 153 години, прогнозира СИФ. За пореден път скандинавските страни са начело в класацията. Най-голяма степен на равенство има в Исландия, Норвегия, Швеция и Финландия.

За сметка на това Сирия, Ирак, Пакистан и Йемен са страните с най-големи неравенства между мъжете и жените.

Сред 20-те най-големи икономики в света Франция е начело, заемайки 12-о място в световната класация, следвана от Германия, която е на 14-о място, Великобритания (15-о), Канада (16-о) и Република Южна Африка (19-о).

САЩ продължават да отстъпват позиции, слизайки от 49-о на 51-о място.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


49
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
25
4
 
21
 
! Отговори
ЯкоШибамНаКушетка преди 5 години
И аз съм за равенство, поне една жена да имаше на строежа да хвърли по едно рамо с качването на чувалчетата от 24 кила по стълбите.
24
4
 
27
 
! Отговори
Бай Иван преди 5 години
Жените искат равно заплащане ,но само в чиновнически и офис професии ,демек тарикатските ,къде са в химическата промишленост ,металургията ,и т н ,много в лесно да се плюе по мъжете през 2018,особено ако са бели и хетеросексуални ;) !!!
23
1
 
15
 
! Отговори
Димо преди 5 години
Заплащането е за професия и позиция а не за пол.Помните у нас- бабите със забрадките и мотиките и бригадира с каскета и тефтера.със молотовката и към блока Надницата беше 20 стотинки на ден.Мила родна картинкаА младите и мъжете във близкият град.Еманципация ли???
22
20
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Равенство не може да има в изостанало патриархално и първобитно общество като нашето. Жените са втора ръка хора заедно с гейовете, ромите, ***, бежанците, болните и т.н.т
21
3
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Никакъв проблем, когато жена ми почне да изхранва семейството, аз веднага напускам моята работа и захващам домакинството в къщи. Проблемът е, че моите стандарти за подреденост и чистота са доста по-занижени от на жена ми. Че оттам и по темата. Има доста професии, които жена неможе да ги върши например (докер, стругар, миньор). Същото важи и наобратно. От математиката знаем, че различни мерни единици немогат да се приравнят. Другото е работодателите не им се занимава с бременни.
20
3
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Аре стига сте ми надували главата с мaлoyмните брюкселски мантри за равенство в заплащането бе! Всеки получава според квалификацията и възможностите си!
19
4
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
това не е ли социализъм?а до кога зелените ще взимат пари без да бачкат?Или и с тях трябва да имаме равенство.абе един голям шит е цялата демокрация
18
4
 
22
 
! Отговори
Валентин преди 5 години
Нали знаете как тези проучвания оценяват равенството в заплащането на високоплатените позиции. Нито дума за повече жени да работя като сметосъбирачи, миньори, хамали, пожарникари и други недобре платени професии. Отделно никога не се взеима под внимание справедливостта на заплащането; т. е някой може да е работил повече и да си е заслужил парите, но понеже взема повече от жена и трябва да му ги клъцнат или увеличат нейните. Пак някакъв изроден комунизъм ни готвят.
17
7
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Равенство няма да има никога - жените са със 160грама или 8% по малко мозък..от жена нищо не става..
16
4
 
21
 
! Отговори
миньора преди 5 години
съгласен съм, нека идва в мината да кърти руда по 10 часа под земята на 40 градуса за 1200лв а аз ще седна в офисчето за 600 лв ще цъкам по клавиатурката и ще пуша цигарки
15
3
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Мъжа и жената трябва да са различни и противоположни до някаква степен за да има баланс в обществото и семейството. Мъж и жената са като магнитите и електричеството! За да има привличане и баланс, трябва да има плюс и минус.Минус и минус се отблъскват.Плюс и плюс се отблъскват.Когато в едно общество жените започнат да вършат мъжка работа а мъжете женска работа това е силна индикация че обществото е пред разпад!
14
3
 
12
 
! Отговори
Панама пейпърс преди 5 години
Днес е велик ден и никаква платена статия ,не може да засенчи най-великото събитие в света на футбола ,а то е УВОЛНЕНИЕТО НА ПУРТУГАЛСКИЯ ***.И СЕ ГА НЕЩО ПО СТАТИЯТА ...КОЛКО КОФРАЖИСТКИ ПОЗНАВАТЕ?
13
4
 
11
 
! Отговори
муспи преди 5 години
Строен, добре запазен, образован, произхощдащ от огромно успяло семейство в средна Азия, търси работа бейби систер в София. Заплащане по европейските тарифи. Моли българите да не се безпокоят, - интересува се от ромския, турския и арабския пазари имащи социални осигуровки.
12
4
 
21
 
! Отговори
истински мъж преди 5 години
Защото прокламираме равенство,затова християнския свят изчезва.А,Вие г-не/г-жо/ "Ляв",не говорете празни приказки.В неревенството между мъжа и жената няма нищо нередно,нито тревожно.Затова природата ни е направила различни и НЕРАВНИ.Т.нар."равенство" е извръщение от нормални живот.На свяка"равна"жена първо в главата и влизат триста дяволи,после започва да руши живота.Разбрахте ли?
11
3
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
На висшата форма на дискриминация е когато на жените дават някакви права и предимства само защото са жени!Например фирма да наема жени, защото НЯКОЙ *** налага *** правило че % от колектива трябва да са жени. Без изобщо да се гледа дали всъщност фирмата има нужда от тези жени и колко е техния реален принос. Аз не казвам че жените не могат вършат добра работа, но в повечето случаи релностите показват точно това. Особено където трябват инженерни познания, математика, работа с технологии.
10
3
 
16
 
! Отговори
8 преди 5 години
Това е някаква идиотщина - на конкурентни позиции в една и съща организация заплатите винаги са равни. Но има специфични мъжки професии - да речем миньор или тракторист, където заплащането е по-високо заради спецификата на работата - това няма как да се изравни ако ще да реват 200 години. Има и професии, където жените имат огромно конкурентно предимство - например на позицията ***, там мъжете и за милион години не могат да ги стигнат по заплащане. В резюме - проблемът е измислен
9
5
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Равенство между мъже и жени не може да има! Всеки трябва да си знае мястото правата и задълженията. Джендърския глобализъм вече умря и хората се връщат към традиционните ценности.
8
12
 
7
 
! Отговори
Ляв преди 5 години
Трябва всеки ден да се борим за правата на жените. Крайно време е да освободим обществото от старовремски порядки. Дискриминацията по полов белег трябва да се наказва сурово от закона.
7
3
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Искат еманципация, искат да носят "куфара" .... и като им го дадеш - "ама то нямало мъже"! Нема угодия!
6
4
 
6
 
! Отговори
татул преди 5 години
Въртят спиралата около ист. конвектор.Равенството го дадоха преди 30год.Получиха длъжности,апартаменти,много хора изпищяха от тях.Станахасилни на деня и се разведоха.Имах еднашефка-провали екипа,след това шефа.Създайте семейства,там е равенството.Инак си пречим ,заради единия полов акт.