Космическата компания на Мъск привлече още $500 млн.

SpaceX Technologies вече се оценява на над $30 млрд.
19 дек 2018 10:15, Бойчо Попов
26
Космическата компания на Мъск привлече още $500 млн.
снимка: Ройтерс

Американската авиокосмическа компания Space Exploration Technologies Corp. (SpaceX) на Илон Мъск е напът да привлече инвестиции за 500 млн. долара при оценка от 30,5 млрд. долара, пише The Wall Street Journal, като се позовава на свои източници.

Базираната в Халхоум, Калифорния, компания ще набере капитала от съществуващи акционери и новия инвеститор Baillie Gifford & Co., твърди един от източниците. Шотландската компания за управление на инвестиции е един от най-големите инвеститори в друга компания, управлявана от Мъск - Tesla Inc., с дял от около 7,6%, според S&P Global Market Intelligence.

SpaceX и инвеститорите са се договорили за условията за финансиране, но парите все още не изплатени на компанията. SpaceX може да обяви сделката до края на годината, твърди медията.

Инвеститорите на SpaceX ще платят по 186 долара на акция за нова ценна книга в последния кръг от финансиране. Това е с около 10% над цената от 169 долара на акция, платени по време на последното засега финансиране от април, показват данните на SpaceX, събрани от частната фирма за анализи Lagniappe Labs.

Включвайки този кръг, SpaceX е набрала около 2,5 млрд. долара капиталово финансиране според Dow Jones VentureSource. През миналия месец тя е набрала 250 млн. долара чрез първата си продажба на облигации с висока доходност.

SpaceX и Baillie Gifford отказват коментар по темата.

За какво ще вложи средствата SpaceX вижте в продължението на материала в Investor.bg

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


26
Още по темата: SpaceXилон мъск
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
20
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Тази година Русия има повече въздушно-космически полети от която и да е друга държава и няма признаци това да се промени близките 50 години.
19
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Преди няколко часа във френска Гвиана е изстрелян военен спътник на САЩ с РУСКА ракета носител Союз - СТ. Защо не с Мъск?
18
0
 
1
 
! Отговори
до (*-*) преди 5 години
Преди по - малко от 2 седмици американците купиха още 2 РД 180 и поръчаха още 20. Най - вероятно ще изоставят Роскосмос, но когато това се случи няма да използват Мъск, понеже той няма зад гърба си над 30 години без жертва. Освен това, вероятно ТИ ще си единствения желаещ да е качи в космоса с нещо втора употреба.
17
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Защо американците използват руски ракети за да качват военни сателити в космоса? Ами защото американските военни използват 5(ПЕТ) орбити, а Мъск може да прати сателит само до 4 от тях. Иначе орбитите са много повече. По въпроса за кражбите в Роскосмос:Бюджета на "Аполо" е бил към 1% от бюджета на САЩ, което са си много пари, отделяни през годините. Какъв е бил резултата от всичките тези изследвания можеш да разбереш от факта, че няма НИТО ЕДИН ЗАПАЗЕН ДОКУМЕНТ ОТ ЦЕЛИЯ ПРОЕКТ. Разхищение...
16
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Само до края на тази календарна година от космодрум Восток ще бъдат качени на орбита 20 американски, 3 германски и още 5 - 6 спътника, които не са на Русия. Плюс 2 руски, доколкото знам. Между другото не разрешиха и на върджин галактикс да изстрелва пилотирани кораби поради същата причина - имидж - преди 50 години хора на луната, а днес жертви при височина на полета под 500 километра. Ще е смешно ;)-И доста показателно ;)-А имаше вече продадени билети и хора, платили и готови да летят...
15
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
За момента, а и за близките 40 години Мъск няма как да бие Роскосмос. Причината е, че в световната история САМО РОСКОСМОС има над 30 години пилотирани кораби БЕЗ НИТО ЕДНА ЖЕРТЪВА. Мъск се опита да продава билети, но му попариха мераците, понеже за имиджа на "космическата" държава САЩ ще изглежда много зле тепърва да дават човешки жертви. Това е отношението на самите американски специалисти към него.
14
0
 
0
 
! Отговори
до (*-*) преди 5 години
Точките на Лагранж не са единствените възможни точки за сателити ;))))))) И дори не са най - използваните ;)))Най - евтиния начин за качване на сателит в космоса е на руснаците - употребата на извадени от употреба балистични ракети - Практическата(производствена) цена е под 1 милион за товар около тон. Ако намериш по - евтино, обади се ;)-Единственото предимство на Мъск е, че правителството на САЩ го потдържат за да имат НЯКАКЪВ имидж на космическа държава.
13
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Сателитния интернет не може да конкурира наземния. Единственото му предимство е наличността навсякъде.
12
1
 
0
 
! Отговори
(*_*) преди 5 години
До До 10В момента и Индия има по-авангардна космическа програма от русия (но за сега изстрелват само сателити).роскосмос не може да се оправи със собствените си крадливи служители - скоро съобщиха ,че от касите им са откраднати 11.4 млн. долара (нещо нечувано за която и да е друга космическа програма по света). Договорът на САЩ с роскосмос изтича феврурари 2020-та и САЩ не са се разбързали да го подновяват.Нямат пари да довършат разработката на Съюз-5. Изостава русия.
11
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Четох че тоя гад ще опита да подбива местните доставчици на интернет със сателити. Законодателите да действат да не ни хване по бели *** че ако достатъчно хора клъвнат и американци ни контролират нета...
10
0
 
3
 
! Отговори
До 10 преди 5 години
Чак пък да ги закопат....Не се извърляй толкова Добре че са американците Та Русия да си изпраща хората в космоса Ха ха ха.....
9
4
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Руските ракети са по добри.
8
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До БобГлупаво момче си :)
7
3
 
3
 
! Отговори
Боб преди 5 години
Наркомачето почнало Спеис ЕКС с $350 мил, сега събрал $500, а ние ще дадем $100000 за БЕХ, чоплим семки пред ТВ-то и викаме колко са глупави хамериканците и колко е яко на изток.
6
3
 
9
 
! Отговори
(*_*) преди 5 години
До Анонимен 9Кои са тия всички възможни орбити? Има 5 точки на Лагранж до които могат да се изстрелват спътници и Фалкън Хеви може да достигне и 5-те.Фалкън Хеви е 3-тата по-големина ракета правена някога и е НАЙ-евтиният начин за доставяне на полезен товар в космоса - за сега се преизползват само бустърите ,но скоро ще започнат да ползват и главните двигатели за повече от един полет. Има 66 успешни излитания и не МОЖЕ да насмогне на поръчки.И скоро ще закопат роскомсос.
5
8
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Мъск не може да прави ценови дъмпинг на роскосмос. Особено про пиложение, че руснаците използват изтеглени балистични ракети за пусковете. Той изстрелва само до 4 орбити, а роскосмос работят със всички възможни. Само до края на декември тази година от новия космодрум на роскосмос ще бъдат изстреляни 20 американски, 3 немски, един испански, 1 южноафрикански и 2 руски спътника. Единственото предимство на Мъск е, че го финансира американското правителство.
4
9
 
9
 
! Отговори
Коко преди 5 години
Както каза дрОгаря ,тавариш Рогозин американците и най-вече Мъск са виновни за неуспехите на РосмехКосмос!Защото правели дъмпинг !!!Свърши се с "безаналоговите" Союз","Прогрес"....Остана само ТОАЛЕТНИ да правите за МКС!Там сте номер 1 тавариши!!!
3
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
500 милиона са около 15 пуска на роскосмос ;)-
2
3
 
11
 
! Отговори
123 преди 5 години
В същото време руснаците активно работят по най-новия си проект. Ракета, която за гориво използва препарат за вана :D
1
12
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Будали - имали бол пари дали..