Задава се нова грипна заплаха – щамът "Мичиган"

Той е братовчед на свинския грип и разболява младите
9 яну 2019 10:00,
18
Задава се нова грипна заплаха – щамът "Мичиган"
Снимка: pixabay

Братовчед на свинския грип ще разболее най-много млади и здрави българи. Това е щамът "Мичиган", срещу който обаче нямаме имунитет.

"Засяга и хората с наднормено тегло и бременните", казва пред "24 часа" главният държавен здравен инспектор д-р Ангел Кунчев.

"В момента сме в етап на повишаване на заболеваемостта. Процентът на положителните проби значително нарасна. Започна с 2, 3, 5, сега вече са над 30%. С други думи 30% от пробите, които изследваме за грип от хора с подобна симптоматика, са положителни. Все още обаче не сме стигнали дори предепидемиологична обстановка. Това предстои в следващите две-три седмици", обясни той.

По думите му преди Коледа заболеваемостта е била 130 на 10 000 души, а в момента може би е достигнала 150-160, ако не и повече. За да говорим за епидемия обаче, болните трябва да достигнат 280-300 на 10 000 души.

Още по темата

"Към момента има паралелна циркулация и на двата щама от тип А - H1N1 и H3N2. Леко започна да превалира H1N1, който вероятно ще се очертае като основен причинител на грипните заболявания. Това е т. нар. щам "Мичиган", който е братовчед на свинския грип. Те са много близкородствени от генетична гледна точка. Той е включен във ваксината и имунизираните могат да очакват ако не пълна защита, то поне не развитие на тежки усложнения", уточни Кунчев.

Той допълни, че начинът на протичане и клиничната картина са еднакви при всеки един грипен щам. H1N1 обаче засяга не толкова възрастните хора над 65 години, за които обикновено твърдим, че са рискова група, а по-скоро младите хора в активна възраст, децата, бременните и тези с наднормено тегло.

Характерно за H1N1 е, че може да засегне нервната система и да доведе до тежки неврологични усложнения като менингити и енцефалити.

Най-честото усложнение остава пневмонията. Тя е в над 50-60% от случаите, но при тези щамове много бързо се развива интерстициална атипична вирусна пневмония, която се вижда много добре на рентгенова снимка, но трудно се чува на слушалка и понякога се пропуска. Тя води до тежка дихателна недостатъчност и част от причините за смърт са точно тези. Другите са свързани със засягане на централната нервна или друга органова система.

"Мичиган" е нов щам, не е разболявал досега у нас и нямаме имунитет срещу него. Може да се очаква, че хора, които са се срещали със свинския грип и са го преболедували, ще имат някакви остатъчни антитела, но в повечето случаи те не са достатъчни, за да предотвратят заразяване", заяви здравният инспектор.

За какво да внимаваме?

"Не само за този вид, а по принцип за грипа най-голямата грешка, която се допуска, е подценяването. Обикновено, ако човек реши, че може да кара така и да продължи да ходи на работа, училище, увеличава риска от разивитие на усложнения. Затова е важно, когато очевидно става въпрос за грип, да останем 2-3 дни вкъщи, което значително ще облекчи симптомите", обясни д-р Кунчев.

По думите му е важно да се започне своевременно антивирусно лечение, защото то е ефективно в първите 24 до 48 часа от проявата на признаците. У нас има два антивирусни препарата.

"Другата болна тема, която непрекъснато повтаряме - чиста вирусна инфекция, лекувана с антибиотик, е хвърляне на пари на вятъра. Даже в някои случаи утежнява положението заради дисбактериозата, която предизвикват антибиотиците. Те не правят разлика между болестотворни и полезни бактерии, а атакуват всичко, затова трябва да се пият, когато има бактериално усложнение, когато е преценил лекар, като е най-добре да се прави антибиограма, която да прецени кой е най-подходящ. Даването на лекарства на сляпо няма ефект", каза още той.

Трябва ли да се носи маска?

"Медицинската маска не се препоръчва за здрави хора. Тя е подходяща, когато човек вече проявява определени симптоми, за да спре фините частици, които излизат при кашлица и кихане. В домашни условия и особено когато има малки деца, предпазването включва още често проветряване и забърсване на праха с мокра кърпа, миене на ръцете", обясни още лекарят.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


18
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
13
1
 
3
 
! Отговори
Влади преди 5 години
Стига де, нали мина времето за КУПУВАНЕ на ваксини, какъв грип от Мичиган ви гони! Оставете страшни щамове за есента, сега е късно.
12
1
 
2
 
! Отговори
Ми дааа преди 5 години
Платено, хамериканците ги пускат за да им купим аксината.Както корабите с зърно от хамерика, които разболяха едрия рогат ***.И разбираш ли само те имали лекарства.
11
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
"Засяга и хората с наднормено тегло и бременните", казва пред "24 часа" главният държавен здравен инспектор д-р Ангел КунчевДругите щамове не засягат ли хората с наднормено тегло и бременните?
10
2
 
13
 
! Отговори
Ядосан преди 5 години
"вирусна инфекция, лекувана с антибиотик, е хвърляне на пари на вятъра." !!! Не му слушайте глупостите на тоя! Вярно е, че антибиотика не действа на вирусите, но лично аз, за 24 часа от първите симптоми на грип, вече бях със скоротечна пневмония. В отделението любезно ми обясниха, че още 24 часа и щях да му слушам глупостите на тоя пипон, ама от небето! Изобщо, усетите ли симптомите, бегом в болница. 4 дена е клиничната пътека. Ще ви сцепят от системи, но ще оживеете.
9
5
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Всичко е изкуствено създадено! Как не се хванаха международни разследващи и да стигнат до тези убийци, и те сигурно не са един и двама а в тая схема най-вероятно са замесени стотици!
8
2
 
16
 
! Отговори
Казан преди 5 години
Задава се нова ваксина- пещерска
7
2
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
от 21.12 все още го боледувам, нещо страшно е. гадост. от парвиа момент го лекувам с лекари. минах на тежки антибиотици. най-силно напада синусите. яки болки и непрекъснато тече нос. и от там кашлица. не знам какво повече да се направи. и лекарите не знаят.
6
2
 
21
 
! Отговори
да,да преди 5 години
Тоя от къде знае името и кога щял да дойде а?.
5
2
 
15
 
! Отговори
Др. Дулитъл преди 5 години
Не.Не идва от мястото му на създаване а от имената на създателите му Мичо и Гана.
4
1
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Какви са тия грипове, какво е това чудо? Ясно е, че някой има облага от цялата тази работа. този щам как ща бъде пуснат, по въздуха или по друг начин?
3
3
 
27
 
! Отговори
дърт преди 5 години
Името на щама от мястото на създаването ли идва?
2
3
 
20
 
! Отговори
Ще го пускаме ли преди 5 години
Мичиганеца ли е наред?
1
1
 
34
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Пуснаха ги, трябва да спечелят някой милиард, време е!