In vino veritas! Какво всъщност е убило Александър Македонски?

2000 години по-късно разгадават мистерията на смъртта му
31 яну 2019 07:10, Нели Христова
158
In vino veritas! Какво всъщност е убило Александър Македонски?
Снимка: Wikipedia

Алкохол, инфекция или убийство? Какво всъщност е убило Александър Македонски? Около смъртта на древния владетел има много неясноти, дори и след 2000 години. Той бил в изключително добра форма и почти винаги сам влизал в кървавите си битки. След като завладял Индия, Александър Велики се върнал обратно във Вавилон, където се отдал на няколко дни, пълни със забавления.

Докато планирал следващата си атака на Арабския свят, владетелят пиел огромни количества вино, докато един ден, страшни болки не сковали тялото му. В следващите няколко дни изгубил говора си, а след това мускулите му се сковали и той не можел да се движи. Накрая изпаднал в кома. Умира на 10 или 11 юли 323 г. пр. Хр. без явна причина.

Според някои, огромното количество изпито вино е отговорно за смъртта му. Според други – Александър Македонски бил отровен от недоброжелатели.

Възможно е обаче рядка болест да е сложила край на славното бъдеще на завоевателя. Според малкото останали записки, които свидетелстват за смъртта му, тялото на Александър Велики не започнало да се разлага в продължение на шест дни. Според гърците, това било доказателство, че владетелят им е Бог.

Ала според д-р Катрин Хол, това означава, че Александър Македонски е починал 6 дни по-късно от датата, която е записана в свидетелствата. В своя Бюлетин за древна история, д-р Хол твърди, че причина за смъртта на завоевателя е Синдромът на Гилен-Баре.

До момента на гибелта му, разсъдъкът на Александър Велики останал ясен, въпреки болките в стомаха, треската и прогресивната парализа. Рядкото неврологично заболяване има същите симптоми – то парализира тялото на човек, докато ясното му съзнание остава заключено. 

Александър Велики не се разлага заради чудо, а защото... все още не е бил умрял.

В древните времена, за да се определи дали един човек е мъртъв, хората не разчитали на пулс, а на това дали болния диша. И често бъркали.

В случая на Александър Македонски, смъртта му настъпила шест дни след обявената. Нямало почти никакви видими призраци за дишане, защото кислорода в кръвта му бил с занижени нива. Зениците му били разширени, вперени в тавана, сякаш уплашено . Всъщност, той вади късмет, че неговите подчинени не са решили да го погребат жив.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


158
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
46
14
 
0
 
! Отговори
Един от народа преди 5 години
Всички велики владетели са измрели от алкохолизъм и кУ....рвалък!
45
2
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
"На некомпетентните трябва да им се обясни че Александър Македонски е грък и няма нищо общо, повтарям - НИЩО ОБЩО с днешната измислена държава Македония!"Хиперпрост си, Саше.
44
13
 
4
 
! Отговори
проф.Александър Фол преди 5 години
"А, и действително са го разреждали. Почти никой не го е пиел виното неразредено. Дори се е смятало за просташко да се пие неразредено вино"Естествено че семитските простаци на юг от нас ще кажат така. Щото не могат да носят на алкохол. Липсва им един ензим за разграждането му. Само варварин и/или финикийско-сахарско шимпанзе разреждат виното и се гаврят с него. А Александър си го е къркал чисто щото е тракиец. Това е доказан исторически факт.
43
14
 
3
 
! Отговори
СПАРТАК преди 5 години
Щеше да е много по-добре ако глупавата псевдо историчка и пишман изследователка Катрин Хол се беше заела с нещо много по-умно, достойно и полезно за човечеството, като например да опровергае една световна лъжа- тази според която Александър Македонски е грък. Че е тракиец е ясно и на децата вече, но този факт трябва да се набива здраво и ежедневно в чугунените шовинистични ромейски кратуни. Иначе пак ще вдигаме наздравици с тях, защото нашето търпение е огромно, но не и безкрайно. Долу маляците!
42
9
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Джедай МастърЩо да не става. На Кубрат грoбът е намерен, например. И е почти сигурно, че е неговият грoб
41
11
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Toва по чуждите сайтове излезна като новина преди 2 седмици. (ПОНЕ!)
40
17
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Че още незнаят къде е гроба му,той май е литературен герой за такъв малък престой.
39
6
 
18
 
! Отговори
Джедай Мастър преди 5 години
"Около смъртта на древния владетел има много неясноти, дори и след 2000 години." По-ясно няма да става с годините :)
38
17
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Култът към АМ за мен си е един фетиш. Разбира се, непобеден успешен пълководец и главорез, мечтаната събирателна фигура за всякакви сатрапи, тирани, военни предводители след него, които мечтаят да му приличат. С какво толкова ги привлича, елементарно - всеки социопат с власт мечтае за повече от същото - да е непобедим, да има плячка, да го обожават и да завладее света.
37
17
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
"Много градове е направил. Все на негово име."__________________Koи градове е "направил"?Тя и Варна по едно време се е казвала град Сталин. Да не би Сталин да я е основал?
36
6
 
9
 
! Отговори
11 преди 5 години
"никакви видими призраци" - че те призраците са невидими, бе лалугери.
35
5
 
15
 
! Отговори
Горан преди 5 години
А, пък колкото до това, че е бил в много добра форма, силно се съмнявам! Има достатъчно свидетелства, че на 2-3 пъти е бил доста сериозно раняван в битките, в които е бил все начело, и това е съвсем логично да е разклатило сериозно здравето му!
34
5
 
14
 
! Отговори
Горан преди 5 години
Не може да изпие толкова вино, че да се докара до това! А, и действително са го разреждали. Почти никой не го е пиел виното неразредено. Дори се е смятало за просташко да се пие неразредено вино.
33
7
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Анонимен 35Много градове е направил. Все на негово име.
32
19
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
"Друг факт е, че е бил непобеден и с малка армия завладява най-могъщата, богата и многолюдна империя в античността - Персийската."Да де, античен главорез, смазал цяла предна Азия, убил безброй хора, разрушил много градове и грабил, докато му приседнало. И кое точно му е великото? Пазил родината си от нашественик? Направил нещо за народа си? Изобщо правил ли е друго, освен да руши? Много велик, няма що.
31
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Пиели са виното разредено с вода. Няма да е от алкохола.
30
2
 
16
 
! Отговори
Euroslayer29 преди 5 години
До професор Иво Христов!!! Дано да прочетеш статията и коментарите под нея! Или дано някой твой приближен ти каже да прочетеш! Не си прав професоре-в дълбока грешка си! Съвсем не са 80% уважаеми професоре-много повече са!Съдейки по коментарите някъде към 98% са!!!
29
8
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Най-великия пълководец, заедно с Наполеон и Чингис Хан. За съжаление, мaлоумния Холивуд избоде очите на света какъв гей бил и по този начин му сринаха престижа и го изкараха мека китка. Всичко с цел пропаганда на негов гръб и за да се промотира гей културата. Но реално не е доказано, че Александър е бил гей. Фактите са, че е имал НЯКОЛКО съпруги. Друг факт е, че е бил непобеден и с малка армия завладява най-могъщата, богата и многолюдна империя в античността - Персийската.
28
1
 
8
 
! Отговори
Euroslayer29 преди 5 години
Уау!!!
27
19
 
9
 
! Отговори
А бе преди 5 години
И каква е разликата между Ал.Македонски,Наполеон и Хитлер?Май неголяма.Обаче прилики много,вкл. и нетрайността на създаденото от тях.