Швейцария дава награда: Разбийте системата за е-вот!

Организира се мнимо гласуване, поканени са хакерите
8 фев 2019 07:38, Елка Василева
30
Швейцария дава награда: Разбийте системата за е-вот!
Снимка: архив, Reuters

Швейцария отправи предизвикателство към хакерите, които успеят да пробият системата й за електронно гласуване от ново поколение, като обяви награди в общ размер 150 000 швейцарски франка (132 000 евро), предаде Франс прес.

Федералното канцлерство съобщи, че ще се организира мнимо гласуване от 25 февруари до 24 март и покани желаещите компютърни гении, които искат да изпробват уменията си, да се запишат на адрес https://onlinevote-pit.ch.

Участниците ще могат "да се опитат да манипулират бюлетините, да прочетат подадените бюлетини, да нарушат тайната на вота и да извадят от строя или да заобиколят предпазните механизми, които защитават както бюлетините, така и данните за сигурността", уточни канцлерството в изявление.

Размерът на наградата ще зависи от степента на проникване на всеки хакер.

Голямата награда от 50 000 швейцарски франка ще получи този, който успее да манипулира бюлетините, без да бъде засечен. Нарушаването на тайната на вота ще се възнагради с 10 000 швейцарски франка, а унищожаването на електронна урна носи 5000 швейцарски франка.
/БТА/
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


30
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
20
0
 
2
 
! Отговори
да 26 преди 5 години
Браво това се нарича позитивно надъхване за голямата награда.Действай смело напред към голямата награда първата крачка си я направил, остава ти дълъг път но ще го извървиш имаш вяра в себе си , а това е много важно когато минаваш такъв дълъг път. А ние се гордеем че има българи като тебе които са готови да се борят докрай.
19
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
няма нещо което да не може да се хакне. хакер в затвора или за който се пише в медиите не е професионалист, щом се е оставил да го разкрият. има нещо повече от т.нар zero day exploits, има такива които дори не излизат в нета. щом една система е направена от хора, може да бъде хакната от хора. всичко е хакнато в момента, дори гугъл, правителства и банки, но само се наблюдават. самите nsa са хаквани многократно. дори и да няма изтичане на данни, не означава, че системата е сигурна.
18
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Виждам тука че има много желаещи да участват в тестването на системата им.Пожелавам ви успех, и да спечелите някоя от наградите.Ако не спечелите награда поне ще имате малко увеличени познания които един ден ще ви се отплатят.Но да вземете наградата определено ще е по яко.
17
0
 
2
 
! Отговори
Nezakonno преди 5 години
Kakto I da go 4etesh tyrsim teroristi za zatvora I pitat koi iska.
16
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
хората си тестват системата в реални условия, отделили са си средства за тестване.Това на всички бъргари вече стана ясно защо се прави ,защото има една фирма в България която пусна не тестват софтуер.настана една бъркотия.Явно хората не си падат по бъркотиите в които българите се забърват.
15
0
 
3
 
! Отговори
Ха-ха преди 5 години
Цецо,ти си на ход!
14
0
 
7
 
! Отговори
Adolf Eichmann преди 5 години
Ако някой ти плати примерно 15 милиона франка за да хакнеш системата и да промениш гласуването в полза на друг, би ли приел оферта от 150000 за да им докажеш, че можеш и за да могат да запълнят дупката? Не нали?
13
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Спокойно швейцарци. Поемете въздух. ще бъдете разбити само заради предизвикателството но няма да знаете кога , как и откъде ще дойде
12
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Ако системата е разработена от тия дето разработиха системата за винетките нямат шанс. :D
11
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
а само за идея дават ли нещо?разпространяваш вирус, като се целиш основно в швейцарски IP-та. Той спи и се активира точно в деня на изборите, като единствената му цел е да бомбардира с ddos сървърите. Така сървърите ще блокират голяма част от IP пространството, хората няма да могат да гласуват и изборите се компроментират.
10
2
 
3
 
! Отговори
До 15 преди 5 години
До АнонименОграниченията по IP адрес са отживелица и не вършат работа. През TOR мрежата можеш да завъртиш адреси на ръка 3-4 пъти в минута, и то адреси от целия свят.
9
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
По-скоро ги е страх от МАШИННОТО гласуване, там няма как да минават фантоми и ***.
8
0
 
6
 
! Отговори
vse edno преди 5 години
До Анонимен 9: електрическо гласуване?? електрически винетки?? Съвет: пази се да не те хване електронно напрежение ако сбъркаш контакта...:)
7
1
 
7
 
! Отговори
Китай преди 5 години
Дано обявата не стигне до китайски или индийски хакери, че ще откраднат вота и всичко, което се съхранява на тези сървъри. Ония са просто богове.Иначе защо му е на Китай да прави център с най добрите хакери на хонорари, със ултра модерни сървъри и удобства ако не краде информация в своя полза?
6
2
 
5
 
! Отговори
Хахакер преди 5 години
Първо да се регистрират, а пък после да не ги засекат.Другото условие сигурно е да го направят без да ползват интернет.
5
3
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Тука ако направят електрическо гласуване, системата сама ще се разпадне, не трябват хакери. Справка -- електрическите винетки.
4
2
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Сега да видим нашите какво ще плямпат за е-гласуване, швейцареца пари на вятатъра не дава, значи е сигурна системата.
3
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Пак са измислили нещо умно!
2
0
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
50000 франка са нищо, който може да проникне ще му дадат много повече като дойдат изборите
1
6
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Щом БСП искат електронно гласуване с електорат от пенсионери и неграмотни значи не е чиста работата там. Баба Донка и Айшето най обичат модерни технологии нали така.