Песни и танци на прага на конфликт във Венецуела

Страната затваря частично границата с Колумбия
Обновена: 23 фев 2019 07:59 | 23 фев 2019 07:55, Александър Попов
30
Песни и танци на прага на конфликт във Венецуела
Снимка: Reuters

Венецуелското правителство нареди да бъде затворена частично границата с Колумбия само часове преди началото на подкрепяния от САЩ план да бъде доставена хуманитарна помощ въпреки възраженията на президента Николас Мадуро.

В Twitter венецуелският вицепрезидент Делси Родригес съобщи, че правителството нарежда временно да бъдат затворени три гранична пункта в щата Тачира поради "сериозните и незаконни заплахи" срещу мира във Венецуела и венецуелския суверенитет, идващи от колумбийското правителство.

Пограничният район е мястото, откъдето привържениците на опозиционния лидер Хуан Гуайдо искат да доставят няколко тона спешни доставки с храни и лекарства, докарани по въздух през последните дни в Колумбия от правителството на президента Тръмп.

Още по темата
Провъзгласилият се за временен президент на Венецуела Хуан Гуайдо заяви, че е преминал границата на Венецуела с Колумбия с помощта на венецуелската армия. Тя обаче засега е на страната на президента Николас Мадуро, който иска тя да не допусне днес да започнат доставките на хуманитарна помощ.

Правителството на САЩ може още следващата седмица да обяви нови санкции, за да постави под натиск Маудро, освен ако военните му не пренебрегнат заповедта да блокират влизането на автоколоните с хуманитарната помощ, заяви пожелал анонимност високопоставен източник от управляващите среди във Вашингтон, цитиран от Ройтерс.

Стотици хиляди хора се събраха на благотворителния концерт, организиран от британския милиардер Ричард Брансън за Венецуела в колумбийския пограничен град Кукута. Венецуелското правителство организира контраконцерт от другата страна на границата, предаде БТА.

Концертът в Колумбия, който включваше 35 испаноезични изпълнители, се състоя в Кукута на моста "Тиендитас", свързващ Венецуела и Колумбия. Венецуелският опозиционен водач Хуан Гуайдо иска да използва този мост, за да започне днес да вкарва в страната си хуманитарна помощ.

Според Гуайдо, когото десетки страни признаха за временен президент на Венецуела, стотици хиляди хора във Венецуела са в риск заради недостиг на храна и лекарства, отбелязва ДПА. Но президентът Николас Мадуро, който се противопоставя на натиска да се оттегли от властта, разглежда хуманитарната помощ като претекст за военна интервенция на САЩ и не иска да я пропусне.

Концертът, който беше кръстен "Венецуела лайв ейд", има за цел в рамките на 60 дни да бъдат набрани 100 милиона долара за хуманитарна помощ.

Брансън заяви, че концертът се е състоял "в ден на надежда". Певци призоваха за "свобода", докато публиката скандираше: "Правителството ще падне".

Телевизия "Каракол" оцени броя на присъстващите на 250 000. Според организаторите, цитирани от Ройтерс, те са били близо 200 000.

На концерта дойде и самият Гуайдо, който е успял да влезе в Колумбия. Той пристигна на концерта заедно с колумбийския президент Иван Дуке.

Правителството на Мадуро организира паралелен концерт от венецуелската страна на границата под надслов: "Нищо за войната".

Венецуелските изпълнители, участващи в тридневния концерт, ще изпратят послание, че "Венецуела е свободна и независима", каза представител на регионалните венецуелски власти, цитиран от Венецуелската информационна агенция.

Венецуелската телевизия "Телесур" излъчи кадри на голямо множество, пляскащо с ръце, докато гледа изпълнение на рок певеца Пол Гилман, който на кадрите се провиква, че Венецуела "е най-добрата страна за живеене в света".

"Колумбийските власти дават на заем територията си за опасна интервенционистка операция под предводителството на САЩ", написа в Туитър венецуелският министър на външните работи Хорхе Ареаса.

Колумбийският президент Дуке призова венецуелската армия да се обърне срещу Мадуро и да пропусне помощта. Армията трябва да бъде "от правилната страна на историята", каза той при пристигането си в Кукута.

Парагвайският президент Марио Абдо Бенитес и чилийският Себастиан Пинера също дойдоха в Кукута, за да подкрепят операцията за доставянето на хуманитарна помощ. Пинера призова за свободни избори във Венецуела и определи Мадуро като "част от проблема".

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


30
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
19
1
 
8
 
! Отговори
Реплика преди 5 години
До Анонимен 12Няма нищо такова. Военните са си с Мадуро и са разположили своите части по всички гранични зони на страната. Така че провокациите няма да минат.
18
4
 
1
 
! Отговори
ПЕНКО преди 5 години
" ПРИ ВСИЧКИ СЛУЧАИ " НЕ Е РАЗДАВАН КОКАИН НА УЧСТВАЩИТЕ В ПРОВОКОЦИЯТА !!!
17
3
 
12
 
! Отговори
КРАЛИ МАРКО преди 5 години
Ха,ха. Колумбия е най наркотизираната мафиотска държава в света. Точно пък тя да поучава съседа си...май забравиха за Ескобар който колапс и бесеше. Ужас. Всеки народ сам си решава как да живее. У нас да не е много хубаво !?
16
4
 
15
 
! Отговори
Г.Драганов преди 5 години
Отвратително подбуждане на гражданска война в неудобните страни също като в Украйна. Очаквайте нещастни жертви на подлите САЩ. Май няма да получи нобеловата Доналд
15
6
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Руснаците няма да допуснат това ла стане. Ще има голяма патаклма.
14
18
 
8
 
! Отговори
Creeping death преди 5 години
На концерта на Мадуровците са се събрали едва 1000 души, половината - с чинове!А Опозицията събра 200 000!ХА ХА ХА ХА
13
6
 
15
 
! Отговори
до12 преди 5 години
С всеки изминал ден все нови и нови части от венецуелската армия минават на страната на законния президент Гуайдо. ..........явно ти долага лично бай Дончо
12
5
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Първо платените сoрoсoиди пеят и танцуват в предчувствие на обещаното разграбване на народните богатства, а после умират от куршумите на неизвестни снайперисти, които никой никога няма да търси и да преследва. Както в Куев.
11
6
 
34
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Според мен е време някой опозиционен лидер да се самообяви за временен президент на САЩ и да отвори границите за хуманитарни помощи за 18-те милиона американци, които според официалната статистика живеят в крайна бедност.Смятам, че щом за САЩ подобно поведение спрямо други държаву е нормално, значи няма да имат нищо против да се случи и на тяхна територия. Нали така?
10
27
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Още една проруска диктатура отива в историята. С всеки изминал ден все нови и нови части от венецуелската армия минават на страната на законния президент Гуайдо. При нелегитимника Мадуро остават само военните части които контролирт наркотрафика и извличат безумни печалби от него заедно с руските вагнеровци. Само че наркоканала по море вече е отрязан, остават единствено въздушния наркоканнал по който сноват руски военни бомбандировачи и руски правителствени самолети.
9
6
 
26
 
! Отговори
Кубинска пура преди 5 години
Ако успеят да устоят венецуелците, ще бъдат за пример.. Дано победят империята на злото САЩ.
8
15
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Песни и танци от които Путин бавно и сигурно полудява.
7
7
 
26
 
! Отговори
Иван преди 5 години
Страхотен цирк разиграват американските еврейски душегубки, само и само да прилапат природните залежи на Венецуела. КОфтито е че има много природно надарени ***, дето им се връзват.
6
3
 
5
 
! Отговори
8 поправка преди 5 години
да влезе в Колумбия
5
7
 
33
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
"Гуайдо, който е успял да влезе във Венецуела" Що за глупости пишете? Границата с Колумбия допреди ден е била отворена. Ежедневно около 33 000 души са отивали в Колумбия и почти всички са се връщали. Сега са я затворили и Гуайдо си е останал извън Венецуела. А до концерта се е придвижвал с тежък конвой джипове.Между другото, нашата външна министърка е казала, че ако САЩ започнат военна операция, България ще запази неутралитет. Късно, с половин уста, но призната политическа грешка.
4
5
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Латиносите са така и трагедии да има и веселия да има,те си танцуват и си пеят
3
5
 
38
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Ако е като помощта към България навремето , един кораб мухлясала царевица - по-добре да си я задържат и да не вдигат напрежението в района.
2
9
 
43
 
! Отговори
ИзМъдростНаНародите преди 5 години
Пази се от краварска "помощ"!
1
6
 
36
 
! Отговори
Мариела преди 5 години
Хората искат да живеят весело и леко.А конфликта други ще им го създадат. Такива които обичат войната и вече не могат без нея.