Диетите не са на мода, търси се "еко", "био", "натурален"

Как да се ориентираме в многообразието от храни?
19 мар 2019 11:28, Петя Славова
16

"Еко", "био", "натурален". Диетите вече не са на мода. Хората се обърнаха към здравословното хранене. Как обаче да се ориентираме в многообразието от стоки на пазара? И можем ли да сме сигурни, че даваме парите си за качествена храна?

"Много потребители, водени от едни или други съображения, изключват от менюто си определени хранителни категории. Понякога това е поради здравословни причини - непоносимост, алергия. Друг път поради екосъобразни, етични, религиозни или морални такива. Напоследък все повече се набляга върху възможността на потребителя да прави информиран избор за храната, която консумира", посочи в студиото на "България сутрин" експертът по здравословно хранене Яна Данаилова.

Тя отбеляза, че когато купуваме храна, която не е пакетирана, се предполага, че тя е в максимално естествен вид. Когато обаче е пакетирана има риск в нея да са вложени съставки, водещи до определена реакция на човешкото тяло.

"Производителите са длъжни да посочват подобна информация върху етикетите. Това, което е изключително важно обаче, е да ги стимулираме да комуникират на разбираем език, тъй като често хората не познават термините, с които са обозначени някои макронутриенти", коментира още нутриционистът.

Пред Bulgaria ON AIR Яна Данаилова посочи, че към днешна дата ставаме свидетели на един световен бум на потребителско търсене на храни с био или органичен произход. В българското законодателство има регламентирано обозначаване на тези храни - два знака у нас идентифицират, че храната е именно такава.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


16
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
14
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Наблягайте на повече натурални продукти от дребни производители на село.А много от съвременните болести,липсваха през соца и никога не бяхме чували за тях,това са изкуствено създадени болести.
13
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Ако ще да е Еко и Био ядеш ли повече калории от колкото изразходваш ще дебелееш. Проста математика.
12
0
 
3
 
! Отговори
Бау преди 5 години
До Анонимен 12Аз ще ти кажа. Гледаш сертификата - немските са ок, екосерт - също. Листото със звездичките обикновено е на гръцките храни, има го и на някои български. Там може да се съмняваш - този сертификат се взема лесно, защото инспекторите са подкупни и не следят строго (за разлика от екосерт, които те режат и за хвърлен фас в нивата). А що се отнася до плодове и зеленчуци - най-добре от пазара и от някой дребен производител - има начини да разбереш дали не е прекупвач.
11
3
 
8
 
! Отговори
Я па я..! преди 5 години
Еко , био , натурален, измамата на века. На скоро имаше материал че са голямата измама. Не си давайте парите.Колкото е писано у толкова ще живеете ако ще да се влачите по корем.
10
1
 
5
 
! Отговори
Ха-ха преди 5 години
"търсят храни с био или органичен произход" ... имало по-зле и от веганитеИ да питам, много ли са храните с неорганичен произход
9
5
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До анонимен 2 Засаждай ти и продавай ... Пфффф, ама какво ли да ти казвам :)
8
5
 
13
 
! Отговори
анонимен преди 5 години
Онзи ден си *** еко, био, натурална салатка. ***, *** и гледам бе нещо, некви надписи по салатката ми се виждат. Пак гледа и тъпея, май цайси ще слагам. Викам жената и тя гледа и кава "Надпис има бре" Взех лупата и се задзверих по салата. Маа му стара надпис има - "Вие хрупате салата с любезното съдействие на Дюпонт". Как са ги изписали надписите по салатите пустите американци??
7
12
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До геноцидБаба ти е живяла скапан живот ...
6
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Йееее! България хвана тренда от преди 10 години!И какво ще е това еко? Не вярвам, че повечето може да си позволят пиле за 45 лева, или еко домати за по 12 лева килограма. Ама да се пробват.
5
1
 
18
 
! Отговори
анонимник преди 5 години
Еко, био и натурален - само на село, кога си поливаме зарзавата, другото е най-наглата реклама пускана някога от производители и търговци от алчност. Купуват холандски оранжерийни *** и ти ги продават за био, еко натюрлих. Аре балиците да се ръсят.
4
3
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Нито са еко, нито са био.
3
4
 
15
 
! Отговори
геноцид преди 5 години
Баба ми само с гума гуар, ксантан и карагенан е правила салата навремето..
2
4
 
25
 
! Отговори
анонимен преди 5 години
Планетата ни вече е толкова замърсена, че няма "еко и био"! Смешни са хората, които търсят такива храни в магазините, а през живота си не са засадили едно растение, било то дърво или цвете! За чушки и домати, да не говорим! Грижат се за здравето си, а не виждат разхвърляните *** около себе си!
1
3
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Точно мода, нищо повече.