Радост в Турция: След 84-годишни окови, "Света София" – джамия

Турски историци подкрепят отварянето на бившата църква като джамия
26 мар 2019 10:45, Елка Василева
264
Радост в Турция: След 84-годишни окови, "Света София" – джамия
Снимка: архив, Reuters

"Радост за Света София" - под това заглавие турският в. "Тюркие" информира за обществените реакции по повод обявената от президента Реджеп Ердоган възможност византийската църква Света София, която сега функционира като музей, отново да стане джамия.

"Падат 84-годишни окови", отбелязва още проправителственото издание, според което изявлението на Ердоган по турската телевизия ТГРТ е било прието с въодушевление в страната.

"Получаването отново на статут на джамия на символа на завладяването (на Константинопол, бел.ред.), ще премахне 84-годишни окови и ще има характера на отговор към убиеца расист, нападнал джамии в Нова Зеландия, и към ЕС, който написа доклад на тема "Ние сме против Света София да бъде превърната в джамия", пише "Тюркие", цитиран от БТА.

Историците също дадоха пълната си подкрепа за отварянето на Света София като джамия. Според проф. Бугра Екинджи "Света София е сграда, построена за богослужения и използването й като музей противоречи на универсалните принципи".

Още по темата

"Света София е червената ябълка на Истанбул, ключалката на нашата страна. Докато тя не се сдобие с истинската си същност, Турция няма да може да преодолее проблемите, които преживява. Защото над нея тегне проклятието на султан Мехмед Завоевателя", смята Фатих Джан, друг турски историк.

"Тюркие" обвинява кемалистката Народнорепубликанска партия (НРП), че като единствена политическа сила по онова време е превърнала "чрез свършен факт" Света София в музей през 1935 г.

"Онова, което западняците не можаха да сторят, го направиха хора измежду нас", посочва изданието. Според вестника "Западът с векове е живеел с фантазията да сложи кръстове на куполите на Света София, а британците дори мислели заради Света София да създадат отделна държава в Истанбул".

"Тюркие" отбелязва, че това, което не са могли да сторят те, било направено от хора вътре в страната през 1935 г. "с фалшиви документи и подправени подписи".

Вестникът напомня, че първият призив към молитва след завладяването на Константинопол през 1453 г. е бил прочетен в Света София. Също там султан Селим Първи Явуз е облякъл ризата на пророка Мохамед. Пак Света София е била сред първите места, където НРП е приложила реформата си призивът към молитва да се чете на турски, а не на арабски език. "Не стига това, но и превърна Света София в музей", пише още "Тюркие".
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


264
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
103
4
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Константинопол е християнски до 29 май 1453г. когато престава да съществува и се ражда мюсулманският Истанбул. Схващаш ли или си оставаш в 15 век като развитие?
102
5
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Понеже темата е за джамиите и превръщането на Св. София в джамия. Всеки ден при Халите вие минарето. Питам се защо мюсюлманите като са толкова привързани към религията си и към корените си не си отидат в Турция - уредена държава, мюсюлманска, не гяypскa. В Турция християните са 0.01%, а в България мюсюлманине са минимум над 10%. Не е честно. Тази джамия е голямо унижение за столицата и трябва да бъде превърната в църква както Ердоган превръща една БИВША ЦЪРКВА в джамия.
101
9
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Едно е ДНК анализ друго е 500 години генно инженерство. Погледни се в огледалото първом...
100
2
 
33
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Това са свети земи християнски, откраднати от османските завоеватели в момент на слабост и разделение между България, Визанния и Сърбия. Когато е трябвало да сме единни, все сме били скарани. Ислямофашистка милитаризирана Турция на разбеснелия се Ердоган Безумний представлява нова заплаха за християните както през 14 век. Готви се нова обсада на Виена. Войната между цивилизациите ислям и християнство продължава вече 1500г., а някакви левичари се опитват да ни обедят в успеха на мулти-култи.
99
2
 
22
 
! Отговори
Само питам преди 5 години
До ох 88Не е наша работа ли...?! В българия продължават да се строят джамии и земята тихомълком да се разпродава за строежа им, че даже и на *** дето не са турци им строят джамии! Това пак ли не е наша работа??? Европа и ние пак ще си затворим очите, а така не бива...Да се забравя историята и да се чертаят нови граници сега...е твърде опасно начинание, което само доказва, че не сме мръднали и на "милиметър" в развитието си като човешка цивилизация!
98
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Ручат жабетата, ама да не се разплачат после...Превръщат църква в джамия и им набиваме такива санкции, че пак да хрупат трева из мала азия...
97
4
 
16
 
! Отговори
42 преди 5 години
До 96Съвременните ДНК анализи ясно говорят, че тюркските гени в българите са около 5%, което ясно отхвърля тезата за тюркския произход на прабългарите, както и за тежък турски примес. А близо 70% от генетиката ни се покрива с тази на древните ни предци отпреди хилядолетия. Българите сме изключително древен европеиден народ, дал основата и на много от по-късните европейски народи, може би и келтите, германските племена, етруски и римляни. С ирландците и до ден-днешен си приличаме много.
96
13
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Историята е написана да помнят поколенията и да не се забравя на какво е подлаган народа ни заради тази вечна вяра ..Заради тази вечна вяра Борис изкла истинските българи и ги замени с византийци. Който от народа не се съгласи го помъчи.
95
4
 
24
 
! Отговори
анонимен преди 5 години
Държа да уведомя читателите, че Св. София в Истамбул никога не е била българска черква. Византииска черква превърната в джамия. Какво правят турците с нея си е турски проблем. Стига сте ревали! Всички джамии в турция са свободни за посещение от посетители от всякакви религии.Българската черква в Истамбул се казва Св. Стефан и все още е българска черква.
94
17
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
България е била империя? Бързо хапченцата, бързо!!!!
93
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Ето защо и днес се е навъдило едно войнолюбиво агресивно псевдопатриотично население което мисли за двете любими неща на тюрките диктатурата и геноцида срещу всичко различно от него.Тия прекрасни ценности наследниците на античните народи и двете предни царства ги нямаха.Тогава България беше мултиетническа империя с над 11 различни народа в нея и беше най-толерантната в Европа впрочем първата отменила робството не днешния неонацистки каганат.
92
5
 
33
 
! Отговори
Shark преди 5 години
Заради това трябва всички българи да спрат да ходят в Турция, има и други дестинации за море и почивка. А, също така и премахване на джамиите в България, какво е това, в центъра на София вие джамия, в центъра на Пловдив също, ай сиктир...
91
11
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
От 95 татари и сие тюркски и монголски нашественици преселвали са на наша територия дори иранско население.Ето защо сега историците все дрънкат за тюркски и ирански пройзход защото найстина в днешното население има стабилен такъв примес.Докато този примес в първите две цярства тюркски и ирански не че го нямаше но беше под 15 процента от населението основното бяха траки и други културни народи.Ето защо и днешните българи с жестокостта и агресивността си приличат точно на тюрки.
90
9
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Забавно тон коментари и нищо по темата траки гърци славяни прабългари етиопци какво ли не видях и нищо по темата.Българите днешните имам предвид колкото и да ги боли нямат нищо общо с българите от първото и второто царство.Защо ами защото онези найстина бяха смес от прабългари славяни траки романци илири авари и т.н. Тоест стари и културни народи.Днешните са минали през турската колонизация която е докарала на Балканите тонове турци и черкези да не говорим за нахлулите междувременно узи печенеги
89
2
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Журналстите спрете да пишете за Турция,там всичко е ясно,промяна с този примитивен народ и мислене няма да има.В БГ има достатъчно проблеми по добре за тях да се пише,ако това помогне да се оправи нещо.Но има някой неща който колко да пишете няма да се променят в турция завладените земи турците са техни ВЕЧЕ те си решават съдбата.Историята на българите е кървава и се знае какво е преживял народа,БЛАГОДАРИМ РУСИЯ.
88
4
 
23
 
! Отговори
АТАКИСТ преди 5 години
Ехаааа супер сега икономиката им ще цъфне и върже... Бате тия са по-*** и от нас :( Техния вожд им хвърля пясък в очите и те му се кланят. Тая страна няма да мръдне напред близктие векове
87
4
 
32
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Ердоган е полудял, истина ви казвам...Света София ЗАВИНАГИ Е МАЙКАТА НА ПРАВОСЛАВИЕТО. ТУРЦИЯ НЯМА НИЩО ОБЩО С НЕЯ. САМО Я СКВЕРНИ.....
86
4
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Анонимен 81Как така, какво общо имаш с траките?И геномът ти, и основната част от традиционната култура на народа ти какви са? Много повече си трак, отколкото прабългарин и славянин.
85
8
 
4
 
! Отговори
До 87 преди 5 години
Ти пък кога дойде на коня от великите азиатски степи, кога стана европеец?
84
22
 
11
 
! Отговори
ох преди 5 години
Ще напиша нещо ,което няма да се хареса. Сградата си е турска,каквото решат това ще я правят. Решили преди време,че ще е музей и беше музей,като решат,че ще е действаща джамия,ще бъде джамия. На нас може да не ни харесва,ама не е наша работа.