Гуайдо призова за мирни демонстрации пред казармите

Армията играе централна роля във властта във Венецуела
3 май 2019 14:34, Елка Василева
50
Гуайдо призова за мирни демонстрации пред казармите
Хуан Гуайдо. Снимка: архив, Reuters

Венецуелският опозиционен лидер Хуан Гуайдо призова за мирни демонстрации пред всички военни бази в страната утре с призив към армията да изостави президента социалист Николас Мадуро, съобщи Франс прес.

"Събота 4: мирна национална мобилизация към основните военни бази, за да се присъединят към Конституцията", написа Гуайдо в туит тази нощ.

Армията играе централна роля във властта във Венецуела, отбелязва агенцията. Тя държи петролния сектор, откъдето страната получава 96 процента от приходите си, както и няколко министерства, и до момента демонстрира непоклатима подкрепа за Николас Мадуро.

Гуайдо зове: Венецуела на улиците, да продължим операция "Свобода"

В интервю за бразилския в. "Фоля ди Сао Пауло" Гуайдо заяви, че голяма част от венецуелската Боливарска служба за национално разузнаване /СЕБИН/ не подкрепят Мадуро, предаде ТАСС, цитирана от БТА.

Още по темата

"Мнозинството служители в СЕБИН са настроени против Мадуро, защото виждат, че властта му е силно разклатена", казва опозиционният лидер, който се самопровъзгласи за временен президент на 23 януари. Именно с това, по думите му, се обяснява отсъствието на реакция на властите при освобождаването от домашен арест на известния опозиционен активист Леополдо Лопес. "Аз, в правото си на и.д. президент, го помилвах, и служителите на СЕБИН се подчиниха", уточнява Гуайдо.

Лопес беше осъден през 2015 г. на 13 години и 9 месеца затвор за организиране на антиправителствени протести, завършили със сблъсъци и гибел на хора. През 2017 г. той беше преместен под домашен арест, откъдето избяга тази седмица, припомня агенцията.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


50
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
15
5
 
40
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Този юнак не натрупа ли вече стаж като протестър за американска пенсия? Във всяка една нормална държава , вкл. САЩ човек , който агитира за насилствени протести ще бъде съден. Тук не го закачат, тъй като целта му очевидно е да бъде арестуван , че да имат повод янките да нахлуят да го спасяват.
14
6
 
41
 
! Отговори
инсектицид преди 5 години
Гауйдо взе бая да буксува на място и да не оправдава кинтите , вложени в него и както върви в скоро време май малко ще го самоубият и него !
13
6
 
39
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
САЩ ми напомнят на разпада на западната Римска империя не могат да запълнят зеещите дупки в отбрана, а икономиката им се движи благодарение на трупане на огромни дългове.
12
6
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Абе отивай в Маями и от луксозното имение продължи борбата, така правят по-отворените опозиционери, дрогата е подарък от правителството на САЩ,за проститутките незнам, може и да се наложи сам да си ги плащаш.
11
5
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Самозванец
10
6
 
36
 
! Отговори
позор преди 5 години
По всички меж. закони това се нарича тероризъм и лицата който призовават и участват в подобни акции подлежат на арест и военен съд,но незнайно защо "демократични"страни мълчат и даже подкрепят тероризма.
9
34
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Джон Болтън и Помпейо мачкат и ще продължат да мачкат Мадуро.
8
7
 
40
 
! Отговори
Владимир Путин преди 5 години
Гайдьо е пробит *** клоун ала Плевнелиев. И него за вярна служба към САЖД ще го обзаведат с една синоптичка.
7
5
 
31
 
! Отговори
Abigeil преди 5 години
Гайдата свърши парите.
6
6
 
40
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Същото стана в Сирия първо създадоха Умерена сирийска опозици после триполовите я признаха и после Асад и Путин им скъсаха дирниците. Крим е руски свикнаха ли вече триполовите евросюрюнтии ?
5
6
 
36
 
! Отговори
ай сиктир преди 5 години
Тоя май не осъзнава, че ако не се справи с поръчката приживе господарите му като нищо може да го опушкат за да имат още "по-голямо основание" да "демократизират" поредната държава с много петрол.
4
5
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Самозванците трябва да са повече. Да станат трима-четирима президенти на Венецуела и да спорят кой е истинският.
3
26
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Путин вече изпрати два самолета снайперисти от киевския Майдан...пак ще има: "фашистите избиват генералите на Мадуро" !
2
5
 
38
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Къде се намира Говейдо? Откъде призовава за военен преврат?
1
5
 
19
 
! Отговори
Самет преди 5 години
И аз се самопровъзгласявам за президент на Русия!