Гуайдо зове: Венецуела на улиците, да продължим операция "Свобода"

САЩ обвини Русия и Куба, че подкрепят Мадуро
Обновена: 1 май 2019 09:24 | 1 май 2019 07:15, Анисия Иванова
187
Гуайдо зове: Венецуела на улиците, да продължим операция "Свобода"
Снимка: БТА

Лидерът на опозицията във Венецуела Хуан Гуайдо призова демонстрациите срещу президента Николас Мадуро да продължат и днес, след ден, в който войници преминаха на негова страна, а между силите на реда и симпатизантите му имаше сблъсъци, предаде Франс прес.

"Призовавам въоръжените сили да продължат да изпълняват "операция "Свобода". На 1 май ще продължим. В цяла Венецуела ще сме на улиците", каза Гуайдо във видео послание, публикувано в социалните мрежи.

Още по темата

Гуайдо каза, че протестните акции във вторник са показали, че въоръжените сили не подкрепят и не уважават президента Мадуро.

По-рано вчера Гуайдо публикува в Туитър видеообръщение, в което призоваваше военните да излязат на улицата, за да "сложат край на узурпацията" на властта в страната.

Мадуро държи здраво властта във Венецуела

Председателят на венецуелската опозиционна партия "Народна воля" Леополдо Лопес, който избяга от домашен арест и беше в посолството на Чили в Каракас, се е преместил в дипломатическата мисия на Испания, съобщи вчера чилийският външен министър Роберто Ампуеро.

Министърът каза, че Лопес и съпругата му Лилиан Тинтори са взели това решение, защото в чилийското посолство вече е имало "други гости".

Близо 70 души бяха ранени вчера при сблъсъци между антиправителствени демонстранти и силите на реда във венецуелската столица Каракас, съобщи агенция ЕФЕ, цитирана от ТАСС.  "Срещу нас използваха бойни патрони, не ни разпръскваха, а стреляха на месо", цитира местна телевизия един от пострадалите.

Подразделения на Националната гвардия на Венецуела отказаха да участват в разгонването на мирната антиправителствена демонстрация в град Пуерто Ордас в щата Боливар, съобщи в. "Насионал". На видеозапис, качен на сайта на изданието, се вижда как бронетранспортьори на Националната гвардия, насочили се към група протестиращи, спират и се отдалечават под аплодисментите и одобрителните възгласи на хората.

Венецуелският министър на отбраната генерал Владимир Падрино заяви, че полковник, верен на президента Николас Мадуро, днес е бил ранен от куршум по време на бунта на група военни, подкрепящи опозиционния лидер Хуан Гуайдо.

Заради Венецуела: Ще се изправи ли най-сетне Тръмп срещу Путин?

Началникът на тайната полиция СЕБИН във Венецуела остро критикува президента Николас Мадуро - безпрецедентна до момента стъпка на висш представител на силите за сигурност, предаде Асошиейтед прес.
Ръководителят на СЕБИН Мануел Рикардо Кристофер Фигуера вчера написа писмо до венецуелския народ, в което казва, че е време "да възстановим страната". Високопоставен американски представител потвърди автентичността на текста, който се разпространява в социалните медии.

В писмото Фигуера казва, че винаги е бил верен на Мадуро, но Венецуела е претърпяла вреден упадък. Макар да не назовава по име опозиционния лидер Хуан Гуайдо, Фигуера пише, че "дойде време да търсим нови пътища за правене на политика". Според високопоставения американски представител съпругата на Фигуера е извън границите на Венецуела.

Президентът на САЩ Доналд Тръмп обвини Куба, че провежда военни операции във Венецуела в подкрепа на Мадуро и заплаши да наложи множество тежки санкции на острова, ако не се оттегли от Венецуела.

"Ако кубинските войски и милиции незабавно не спрат военни и други операции, които целят предизвикване на смърт и разрушения на конституцията на Венецуела, на остров Куба ще бъде наложено "пълно и цялостно ембарго, заедно със санкции на най-високо ниво", написа Тръмп в Туитър.  "Да се надяваме, че всички кубински войници ще се върнат назабавно и мирно на острова си", допълни Тръмп.

Президентът на Венецуела Николас Мадуро е бил готов да напусне страната вчера сутринта, изправен пред призива за въстание на опозиционния лидер Хуан Гуайдо, но променил плановете си, след като Русия се намесила, заяви държавният секретар на САЩ Майк Помпейо в телевизионно интервю, цитиран от Ройтерс.

"Те имаха самолет на пистата. Той беше готов да си тръгне сутринта, както разбираме. Руснаците са изискали той да остане", каза Помпейо в интервю за телевизия Си Ен Ен. Мадуро е щял да замине за Куба, съобщи БТА.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


187
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
104
0
 
0
 
! Отговори
ПЕНКО преди 4 години
ВСЕКИ БЪЛГАРСКИ ЖУРНАЛИСТ "МОЖЕ" ДА ДОКАЖЕ ,ЧЕ ПИСМОТО Е "АВТЕНТИЧНО" И НЯМА НАМЕСА НА ЦРУ !!! САМО МАНУЕЛ ФИГУЕРА НЕ МОЖЕ ДАКАЖЕ , ЧЕ НЯМА НИЩО ОБЩО С "АТАКАТА " !!!!!!!!!!
103
0
 
1
 
! Отговори
Мухаха в 9 клас преди 4 години
До До МухахаИзвинявай. Сигурно те обърках. Писах против марионетката на Русия и срещу марионетката на САЩ в един коментар.Чудиш се от "вашите" ли съм или от "врагът", и не можеш да прецениш как да ми отговориш. Нека го напиша възможно най- просто за да ме разбереш : Дали ще победи Мадуро/Русия или Гуайдо/САЩ венецуелския народ ще си продължи същото мизерно съществуване .Кой ще ги граби за тях е без значение. Лошото е че докато се разберат страната ще бъде разрушена и това е зле за народа.
102
0
 
0
 
! Отговори
До Мухаха преди 4 години
Писането на коментари не е задължително за да завършиш 8 ми клас.
101
0
 
3
 
! Отговори
Мухаха преди 4 години
Ще я изравнят със земята тази Венецуела докато се разберат кой да бъде на власт - марионетката на Русия - Мадуро или марионетката на САЩ - Гуайдо .
100
1
 
3
 
! Отговори
Www преди 4 години
Абе Пимпейчо ти всичко знаеш ве...брееейй...и разговор с руснаците чул....брей глей ти
99
3
 
18
 
! Отговори
Морски преди 4 години
Терористите във Венецуела,начело с Гуайдо,се опитват да направят държавен преврат,но няма да ги огрее.
98
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Е къде е публикуван списъка?
97
0
 
8
 
! Отговори
Скептик преди 4 години
Този койот няма ли да го озаптят накрая.
96
1
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
101, Пиндостан няма да ни спретне гражданска война не защото няма какво да вземе, а защото е назначил тук послушна мутренска марионетка, която стриктно и мирно изпълнява всички заповеди.
95
29
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Мадуро да хваща към рашка просташка, докато е време, там че си играе карти с оня украйнския сатрал
94
1
 
32
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Кокаин произвеждат Колумбия, Перу, Боливия, които захранват кокаиновия глад на САЩ.
93
30
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Този сайт е антибългарски, платен от Москва!Всички коментари са манипулирани!Трият се обективните коментари, а се мултиплицират анонсите за проруските!
92
0
 
33
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
"Външно" подкрепя един опит за военен преврат. Не е питало никого от народа, за да говори от името на българския народ и България. Оставка за Калинката.
91
24
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Този червен бoклуб трябва да го вържат за маду-рите и да го овесят на центъра на Каракас!Тези двамата с Чавес и мръсниците от Москва докараха богатат просперираща страна до мизерията на Русия. Най накрая народа събра смелост и ще ги изтрие от историята!
90
1
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
"Операция Свобода"?? :)))) хахахаха
89
24
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Народът на тази богата държава най- накрая ще изрине червеният бoклуб!А у нас?
88
2
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Тълпата е линчувала Гуайдо. Ами сега?
87
19
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Венецуела произвежда кокаин Официално още от Чавес са Центара на нарко мафията... транспортират го През Куба и руската мафия ..Ей за това хибридите реват за чарвения Мaдурко
86
15
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
ако комунистите дойдат на власт в сахара и пясъка ще им е дефицит
85
2
 
32
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Поредната държава в която САЩ организират цветна революция за да и заграбят природните богатства. Добре че нямаме петрол а златото сме го дали на чужди компании срещу 2% от цената му. Може да сме бедни но поне САЩ няма да ни спретнат гражданска война. Щото няма какво да вземат от нас.

Спонсорирани публикации