Австрийският вицеканцлер искал дарения от рускиня

Жената се представила за племенница на руски олигарх
Обновена: 18 май 2019 09:11 | 18 май 2019 09:05, Анисия Иванова
61
Австрийският вицеканцлер искал дарения от рускиня
Себастиан Курц и Хайнц-Кристиан Щрахе. Снимка: БТА

Голям скандал се разрази в Австрия с вицеканцлера и лидер на крайнодясната Австрийска партия на свободата (АПС) Хайнц-Кристиан Щрахе, който бил записан тайно от две германски издания да обещава строителни проекти на мнима племенница на руски олигарх в замяна на дарения за неговата формация. Аферата, която се разрази броени дни преди изборите за Европейски парламент, поставя под натиск управляващата коалиция, като опозицията поиска оставката на Щрахе, а канцлерът Себастиан Курц планира да направи днес изявление по случая, предаде ДПА.

Видеозаписът бе публикуван вчера от списание "Шпигел" и вестник "Зюддойче цайтунг". Той е бил направен на испанския остров Ибиса още през юли 2017 г. - три месеца преди парламентарните избори в Австрия, които изведоха АПС до властта и направиха Щрахе втория човек в правителството.

Жената на записа се представя като племенница на руски олигарх и казва, че иска да инвестира около 250 милиона евро в Австрия. Щрахе й обяснява как да дари пари на неговата партия посредством сигурна неправителствена организация.

Лидерът на АПС дава на жената да разбере, че може да се надява да получи строителни проекти, които преди са били поверявани на голямата австрийска компания Щрабаг (Strabag).

"Тя получава всички проекти, които Щрабаг получава сега", е цитиран да казва Щрахе от "Шпигел".
Австрийският вицеканцлер освен това съветва жената да купи най-големия вестник в страната - "Кронен цайтунг" - който след това да го подкрепи по време на предизборната кампания.

Някои от журналистите в медията обаче ще трябва да бъдат сменени, отбелязва той и добавя: "Ще доведем петима нови и ще ги настаним там. Това е сделката." Срещата е била организирана от Йохан Гуденус - политик от АПС, който е учил в Русия и е в управителния съвет на Австрийско-руското дружество за приятелство.

Щрахе и Гуденус признали за срещата, след като били попитани от германски медии. В писмено изявление лидерът на АПС отбелязва, че на няколко пъти е казал на жената, че австрийското законодателство трябва да бъде спазено. Записът потвърждава тези негови думи, потвърждава "Шпигел".

Щрахе освен това твърди, че става въпрос за "строго частна" среща в "небрежна, спокойна ваканционна атмосфера с пиене във весела обстановка".

Канцлерът Себастиан Курц от консервативната Австрийска народна партия (АНП) е свикал кризисна среща късно снощи, предаде Ройтерс.

Курц ще направи днес изявление по случая, съобщи неговият говорител, цитиран от ДПА. Агенцията отбелязва, че въпреки че АНП и АПС управляваха съвместно досега до голяма степен в хармония, през последните седмици на повърхността се появиха напрежения заради връзки на крайнодясната партия с екстремистко, ксенофобско движение.

Опозицията поиска оставката на Щрахе и нови парламентарни избори, предаде ТАСС. Сметната палата на Австрия пък поиска от АПС да даде разяснения за своето финансиране.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


61
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
48
0
 
3
 
! Отговори
Идеалист преди 4 години
Работата много прилича на номера, който скроиха навремето на Батето - Иван Славков. Лошото е, че се е хванал на въдицата. Знаели са, че и друг път е ставало и са го подвели. Да не се хващал като шаран.
47
5
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Нищо извинявайте че е Латвийка !Вие продължавайте то няма значение, искате рускиня рускиня да е :)Гледам някой чак пяна са пуснали по устите да плюят по Русия, няма да ви чупя хатъра :)))
46
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Рускинята се оказа Латвийка :))))Горе доло медиите в бъ л ха рия са като рибарлъка !Хващаш цаца казваш кит!
45
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Ами от кого да иска пари австриецът -западните фирми са частни и си стискат парите, щото знаят как се изкарват при ко..му..ни..с..ти..че..ските държавици е лесно - бачкаш за партийния бос и той ти дава минимална заплата , щото се бори с капиталиЗЪМА -няма пари даже да избягаш в чужбина пак пращаш пари в ко..му..ната , защото тук са болните ти родители и ком..партиецът ги цу..ца с високи цени на парно , ток ,вода , калпави храни просто сме златна мина с тъпо..тията си да гласуваме за тези
44
12
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Едно време СССР финансираше комунистическите партии по целия свят. Сега Русия финансира крайно десните и националистите. В крайна сметка, резултатът е един и същ. Руските пари отиват на запад а мужика набива картошки и се трови с боряшник.
43
9
 
6
 
! Отговори
до 51 преди 4 години
До АнонименПо скоро само на Русия ,защото финансирането на мюрето марешки е изцяло от руски компании.Затова продава по-евтино гориво.Нали го питаха аткъде купува и за колко та продава на тези цени за да могат и другите да продават евтино ,но той мълчи като дупе,защото това са цени на работодателите му от КГБ
42
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
В момента Марешки Льо Пен Вилдерс лъжат че са национализъм за да предизвикват разцепление в Европа.Не знам обаче защо на един истински патриот му пречи това държавата му да е световна сила пък и в съюз с други.Даже на хитлер не му пречеше за това създаде съюза познат като сили на оста.Ес трябва безспорно да се промени.Но те не то променят а се опитват да го разцепят на парчета както беше България преди турската инвазия.Пак и реалната цел е същата да помогнат на САЩ и Русия да командват Европа.
41
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Сега разбрахте ли защо съм против ОП Марешки и сие не не защото не съм а точно защото съм патриот а Марешки ОП Щрахе Льо Пен Вилдерс това са лъжци представящи се за националисти за да измамят истинските патриоти и повтарящи един през друг глупостите на господарите си Тръмп и Путин че вече и тези на Ердоган.Отбор национални предатели са.А интереса на България и Европа е да са обединени и силни не на парчета а че ЕС трябва много болезнено да се реформира така е.Но не и като станем група колонии.
40
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До 45 казах ти защо защото в политиката има само интереси.Много ясни че го правят предизборно, както и самият неонацист си търси от рано подкрепа от руснаците предизборно.Пък защо две години мълчали защото политика и да знае истината ще я каже когато му изнася в случая преди избори.В Австрия в момента се надига вълна на недоволство срещу крайно десните и Курц усеща че стават много проблемен партниор с нисък вот като нашето ОП и е време да се отърве от тях.Защото с тях няма да може да кабинет.
39
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Айде още един платен *** неонацист лъсна.Само едно не знам как не го е срам Путин да чества Отечествената война в която толкова руснаци бяха убити от нацистите и в същото време да е в съюз и с хора в партията изповядващи точно тази идеология но парите и политиката нямат нито родина нито идеология нали те имат само интерес.Не че умерено десните като Курц са по-хубави те управляват като Бойко в коалиция точно със нацистите добре че идват избори да поразберем нещо се чудят кой да е сатрап.
38
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
А защо някой си е мълчал две години за това престъпление, а го изкарва седмица преди евроизборитеЗа да така да го удари, че никога повече да не се занимава с политика. Колкото по-отвисоко падне, толкова по-зле. Тоя е приключен вече, както и партията му.
37
5
 
3
 
! Отговори
А защо? преди 4 години
А защо някой си е мълчал две години за това престъпление, а го изкарва седмица преди евроизборите? Питайте Евгени Михайлов и и за нищо негодните седесари - те знаят защо!
36
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Как става все така, всички националисти, че дори и крайните, се оказват с оцветени от рубли ръце :D
35
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Щрахе е един от новите партньори на Марешки, според самия Марешки...
34
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Пак като няма тераса на Виенската филхармония, простено му е...!!
33
0
 
4
 
! Отговори
Ха-ха преди 4 години
Че то това е нормална гербаджийска практика от години.А при ДПС-от самото начало.
32
2
 
3
 
! Отговори
Жоро преди 4 години
Дарението е било в рубли и е донесено в 5 куфара.
31
8
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Гласувайте за ДСБ за да се оттървем от руските нашественици.БЪЛГАРСКИЯ НАРОД ЗАСЛУЖАВА ПОВЕЧЕ!
30
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Тук акцента е в политиците..Вижте, кой ни учи на чест и правила?А кой,колко и на кого-втори план.Корупцията има много лица.Америка знае много примери за това.
29
2
 
12
 
! Отговори
Гостенин преди 4 години
И австрийските патриоти като нашите за шепа копейки продават и предават род и родина.