93,3 милиона литра бензин на цената на.... едно яйце

Във Венецуела има петрол, но бензин няма
30 май 2019 22:25, Елка Василева
84
93,3 милиона литра бензин на цената на.... едно яйце
Снимка: Reuters

Двеста коли чакат пред бензиностанция в западната част на Венецуела. "Чакаме цистерната от два дни", казва ядосано Луис, шофьор на такси от град Сан Кристобал, разположен на час и половина от колумбийската граница. Причината е недостигът на бензин, който засегна някои щати на латиноамериканската страна, информира Франс прес.

Венецуела има най-големите залежи от петрол в света, но е подложена на американско ембарго върху суровия петрол.

"Погледнете, няма бензин. Всички тук чакаме горивото да пристигне", казва шофьорът, описвайки мащаба на проблема.

Пред него има стотици коли, чиито шофьори, също като Луис, са прекарали нощта на задните седалки, за да са сигурни, че няма да изпуснат реда си, когато пристигне камионът цистерна.

Същата сцена се повтаря пред десетки венецуелски бензиностанции от близо седмица, най-вече в западните щати Сулия и Тачира, където се намира Сан Кристобал. Така е и в източния щат Боливар, разказват кореспондентите на Франс прес.

В столицата на Сулия, Маракайбо, която е силно засегната от прекъсвания на електрозахранването, Ариани Каруйо обяснява, че "не може да отиде на работа, нито да заведе дъщеря си на училище, тъй като няма бензин".

Във Венецуела бензинът не достига, но петролът е в изобилие. Страната разполага с най-големите доказани находища от над 300 милиарда барела.

Бензинът, който е под държавен монопол, е "почти безплатен", обяснява икономистът Хесус Касике. Доказателството - в супермаркета едно яйце струва 933 боливара (около 15 евроцента) или сума, която ще е достатъчна, за да се закупят...93,3 милиона литра бензин.

Венецуела: Инфлацията през 2018 г. е била 130 060%

"Как става така, че бензинът е толкова евтин? Това е заради галопиращата инфлация и цената на бензина, която остана стабилна", заяви пред Франс прес директорът на института Економетрика Хенкел Гарсия. Той подчертава желанието на правителството на Николас Мадуро да поддържа някаква форма на социален мир, задържайки цените на бензина.

Само че венецуелският петролен сектор, който е управляван от национална петролна компания Петролеос де Венесуела (PDVSA), е в много лошо състояние, което обяснява отчасти липсата на бензин в момента, пише БТА.

Още по темата

На фона на икономическата криза (брутният вътрешен продукт вероятно ще се понижи с 25 процента тази година според прогнозите на Международния валутен фонд) производството на петрол, което осигурява 96 процента от приходите на Венецуела, "е намаляло значително", твърди Хесус Касике. Преди 10 години страната произвеждаше 3,2 милиона барела на ден. През април производството е било само 1,04 милиона барела на ден, според ОПЕК.

В петък лидерът на опозицията Хуан Гуайдо обвини правителството на президента Николас Мадуро, че е унищожило петролната индустрия на страната с "корупцията, нехайството и апатията си".

Към вътрешните трудности се добавят и новите американски санкции срещу Венецуела, целящи да повишат натиска върху Николас Мадуро. Вашингтон иска той да се оттегли от поста си в полза на Гуайдо.

На 28 април САЩ наложиха ембарго върху венецуелския петрол, което забранява на всяка американска компания да купува петрол от Петролеос де Венесуела или филиалите й и на всяка чуждестранна компания да използва американската банкова система при сделки по закупуването на венецуелско черно злато.

Така Венецуела не може да изпраща суров петрол в САЩ, за да го рафинира, а й е "много по-сложно да внася продукти като разтворители (предназначени за рафиниране на петрол - бел.ред.), които преди това идваха от американския пазар", каза Хенкел Гарсия.

Недостигът на петрол обаче не засяга Каракас, подчерта той, тъй като "правителството винаги е имало склонност да фаворизира столицата от страх да не избухне социално недоволство".
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


84
Още по темата: петролбензинВенецуела
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
38
6
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
вижте се бе *** :( където и да вземете властта, яхвате народа и го водите към разруха.
37
2
 
9
 
! Отговори
БГ преди 4 години
за да си купиш мн евтина нова кола около 17000 лв ще ти трябват минимални заплати за 119г
36
2
 
5
 
! Отговори
БГ преди 4 години
по последни данни е 7 долара минималната заплата около 12лв
35
3
 
2
 
! Отговори
БГ преди 4 години
40 яйца струват 1 минимална заплата там или на бъ;гарски 14лв едно яйце
34
8
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Значи с един боливар купуваме точно 100 литра бензин. Някой знае ли колко боливара е минималната или средната заплата във Венецуела за да сравним с нашата? Защото с българската минимална заплата можем да купим около 250 литра бензин, а със средната около 500. Също така около 1866/3733 яйца. Вие какво предпочитате да можете да купите повече яйца или повече бензин със заплатата си?
33
3
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Поредния фейк !!! Но за сметка на това всеки убит сорросид е празник за всички нормални по света !
32
8
 
12
 
! Отговори
До 28 преди 4 години
Вие не сте ,***" но ние преживяхме-3 пъти. Девет нули махнаха от парите ни от както аз помня.И кило леща беше 850лева,а кило сирене 4,000 при заплата 18-20хиляди Живота не започва преди 10 години мушморок невръстен Питай баба си и дядо си или баща си и майка си /ако не са под 40 години/ Не бил преживял той.....***!!!
31
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
представяли си били какво е било преди и при инфлацията.Добре тогава кажи ми колко е струвало едно яйце преди 100 000 000% инфлация като след инфлацията струва 15 евроцента или грубо 30 стотинки? Ако ти е по-лесно сметни и кажи тогава колко струва литър бензин ако 93 300 000 литра струват в момента 15 евроцента или въпросните 30 стотинки? Както разбрахме от статията цената на бензина и преди и след инфлацията не се е променила.
30
5
 
2
 
! Отговори
Бай иван преди 4 години
Венецуела - комунизъм. Катар - капитализъм. И арабелите са по-добре от ***.
29
2
 
9
 
! Отговори
До Димо преди 4 години
Наборе помня този ад.Но като гледам пуберите как си ,,играят на кокошки" ,представяли си били какво е било преди и при инфлацията,забавляват се и се майтапят и казват че тук било ужасно.За тях всичко е майтап и шоу и си мислят че винаги е било така. Пълно отсъствие от реалният живот.Жална България с толкова полуинформирани,полуграмотни съществаРядко има свестни коментари..Има и мислещи млади хора но те не висят непрекъснато пред клавиатурата и не ,,многозмайстват
28
6
 
9
 
! Отговори
комунизъм=разруха преди 4 години
Ако комунистите завладеят пустинята Сахара то със сигурност пясъка ще стане дефицит.
27
6
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Глупавите журналяги се опитват да ни внушат колко е зле положението във Венецуела като преписват статии които дори не си правят труда да разберат. Така пропаганда не се прави, дори напротив. Разбрахме, че едва последната седмица са се образували опашки за бензин който е по-евтин от водата която ние плащаме на ВиК, както и че едно яйце струва толкова колкото и у нас без да сме преживели хиперинфлация
26
8
 
8
 
! Отговори
комунизъм=бедност преди 4 години
Изводът е ***, където има *** народ има комунизъм(социализъм), а където има комунизъм(социализъм) се живее много бедно и безперспективно.
25
7
 
6
 
! Отговори
Венецуела-тъжно е! преди 4 години
Във Венецуела средната месечна заплата е около 5 долара. Това е голямото постижение след повече от 30 години реален социализъм. Затова хората по-цял свят бягат от социализма, заради беднотията и масовата тъпотия. Сега за пръв път им позволиха да имат частни леки коли и ограничен и контролиран достъп до интернет. Ето докъде води социализмът в чист вид !
24
4
 
16
 
! Отговори
Димо преди 4 години
Това ние го преживяхме в последните години на социализма когато чакахме 2-3 дни на опашка за 20 литра полагаем се бензин с купони.Само че бяхме хитри оставвяхме ключовете на един за 3-4 автомобила да ги придвижва и се въртяхме ,за да може всеки да поспи малко в тия 3 дни.На малките може да не ви се вярва но питайте тате или дядо.И тогава бензиностанциите не бяха като днешните - едно помещенийце,3-4 колонки,продаваше се само бензин и няколко смазочни масла и толкова.Нищо друго,даже вода нямаше
23
2
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
С три кокошки купувам цяла Венецуела . .....така излиза....
22
3
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Ако аз имах кокошка която да снася яйца струващи 186600000 лева (93300000*2=186600000) САЩ щяха да изпратят целият си военноморски и военновъздушен флот барабар с космическата си флотилия да ми я отнемат. Схванахте ли сега за какво е цялата дандания? За кокошката снасяща не златни ами не знам и аз вече какви яйца.
21
4
 
21
 
! Отговори
Просто е преди 4 години
Хубав (демократичен) петролАмериканскиСаудитски(никой да не споменава Кашоги)Лош (недемократичен още диктаторси) петролРускиИранскиВенецуелскиПреди и Иракския петрол беше лош и недемократичен ама откакто от 15 години го обработват с демокрация е друга работа.То скоро и във Венецуела ,ама що тия хора така се дърпат от демокрацията не моо разбера.Хем безплатно им я дават.
20
4
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
А защо по демократичните медии като CNN, Reuters, BBC не пускат репортажи за глада, опашките и празните магазини във Венецуела?
19
6
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
в супермаркета едно яйце струва 933 боливара (около 15 евроцента) или сума, която ще е достатъчна, за да се закупят...93,3 милиона литра бензин..30 ст. едно яйце след милионната инфлация? Че то и тука е толкова без да имаме такава инфлация. Представям си какво е било преди инфлацията и ми става ясно защо САЩ предизвикват всичко това там.