Макрон предрече край на хегемонията на Запада

Френският президент поиска нов световен икономически ред
27 авг 2019 15:55, Елка Василева
80
Макрон предрече край на хегемонията на Запада
Снимка: архив, Reuters

В обширна външнополитическа реч френският президент Еманюел Макрон призова за нов световен икономически ред, като порица "безпрецедентната криза" в пазарната икономика, предаде Асошиейтед прес.

На фона на непостоянството в търговската политика на САЩ Макрон каза, че пазарната икономика вече е прекалено зависима от финансите, което създава неравенства, "разтърсващи нашия политически ред".

Президентът на Франция призова за глобално "преосмисляне", но не даде подробности.

Макрон каза, че "изживяваме края на западната хегемония" в света, отчасти в резултат на "грешки" на Запада през последните столетия.

Макрон говори в деня след завършването на срещата на високо равнище на Г-7 в Биариц, засенчена от загриженост от американската търговска политика, напрежението с Китай и забавянето на икономиката. Форумът на Г-7 завърши с призив за "честна" и "отворена" търговия, но без да се споменават валутни и финансови стимули, посочва АП, цитирана от БТА.

Президентът Макрон каза още, че е време Европа да предефинира отношенията си с Русия, да възпре глобалните й амбиции и да не допусне да бъде въвлечена в нова Студена война.

Макрон не каза дали е за отмяна на санкциите на ЕС, наложени на Москва след анексирането на полуостров Крим от Украйна, но посочи, че нови санкции "не са в наш интерес". Френският държавен глава предупреди, че още по-голямо отблъскване на Русия ще бъде "голяма стратегическа грешка".

Президентът на Франция подчерта, че "слабостта и грешките" на Европа са допринесли за засилване на съюза на Русия с Китай и за възраждане на влиянието й в Сирия, Либия и цяла Африка.

Макрон и руският президент Владимир Путин се срещнаха миналата седмица и се разбраха да дадат нов тласък на мирните преговори с Украйна. Двамата обаче бяха на различни позиции по други въпроси, включително за Сирия и руското смазване на опозиционните протести, припомня АП.
 

/БТА/
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


80
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
54
14
 
3
 
! Отговори
Само САЩ преди 4 години
Запада бил в колапс от 30 години. Чакай малко, не е вярно, според русофилите Запада е в колапс от 1917г., това са повече от 100 години, противоречите си пак.
53
10
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До ???глупости на търкалетаКренвиршите бяха по-долнопробни от сегашните.Не случайно на салама му викаха кучешка радост
52
8
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До ???Мога от първа ръка да ти кажа, как се правеха кремвиршите тогава (не, че сега са много стока, но ВСЕ ПАК има малко от малко санитарни и хигиенни изисквания).Та ако ти разкажа за "онуй убаво време" ще си изповръщаш червата.
51
2
 
0
 
! Отговори
??? преди 4 години
кренвирш, а не кремвирш - пусти гугъл ....
50
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Божеее, на тия взе да им светва! Нормалните хора от цял свят, отдавна са разбрали, че царят е гол, само на тия не им беше ясно. Западните икономики и най-вече тази на сащ, от 30 години са в колапс. Почти нищо не произвеждат, понеже от алчност си изнесоха производствата в Китай. Запада е колос на глинени нозе и го крепеше единствено това ,че сащ печатаха необезпечена валута. Явно това вече не е достатъчно и започват да си признават края.Жалко за Европа, но лакомо дупе кръв ака!Честтито!
49
14
 
3
 
! Отговори
Само САЩ преди 4 години
Енгелс е разглезено богаташче склонно да фантазира, а Маркс гладен философ, който пише как работи капитализма и как се правят пари, какво, моля?!?!? Народа си има поговорка по този случай: "гладна кокошка просо сънува". После руснаците бяха толкова глупави да градят на основата на книгите на Маркс и Енгелс от раздела "Фантастика". Продължавам да не мога да си обясня, как е възможно цял век по-късно да има вярващи на тези фантасмагории.
48
6
 
8
 
! Отговори
??? преди 4 години
Де го оня кремвирш от преди 1989, който тогава го считахме за не особено добро качество на пълнежа. Сега кремвршите не са кремвирши и да, някои, които не знаят какво е това истински вкус на кремвирш, мляко, домат, ... ще го изплюят без да разбират, че това е истинската храна, а не сегашната.
47
5
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До До 39Е защо го изнасяха тока, щом всичко е било наред и сме били "презадоволени"???:))
46
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До Анонимен 37"В какво виждаш монопол?"Гугъл Плей СторДържат пазара на Андроид приложения и ако не публикуваш при тях, никой няма да те знае, нямаш шанс да те разберат и да се разпространи апликейшъна ти сред потребителите. Нямаш шанс и да се издържаш, защото ВСИЧКИ рекламни мрежи имат изискване апликейшъна ти да е публикуван в Гугъл Плей Стор. Монополът е бетониран.
45
3
 
2
 
! Отговори
Енгелс преди 4 години
До АнонименПрезадоволени бяхме в НРБ, сега няма какво да си купиш, защото магазините са пълни с ***.
44
7
 
5
 
! Отговори
До 39 преди 4 години
Хайде не отпочвай тази темаПреди 1989 и дънки съм носил, за Москвчи се чакаше до първа доставаа, а те бяха няколко пъти в годината. Същото беше и за останалите модели леки коли с изключение на Лада, за която се чакаше малко повече. За Жигулата преди това също беше до първа доставка. Купвал съм кола един месец след вноската и знам как беше. За режимът на тока - то ток имаше, ама се изнасяш, защото западните държави искаха да сменят управляващите и не ни даваха заеми, а поне ток произвеждахме, н
43
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До ШопоРедно е все пак французите да си решат кой да ги управлява.Ние, чужденците, можем само да си казваме мнението.
42
9
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До ЕнгелсСега ако ти дадат кренвирши от НРБ, сигурно ще ги изплюеш.Ама тогава и те бяха дефицитни и пени се не пени - нагъваш, щото утре може и да няма.А сега си презадоволен и намираш кусури.
41
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Алчността и надменноста ще погуби САЩ, а покрай тях ще пострадат и останалите развити държави.
40
5
 
6
 
! Отговори
Шопо преди 4 години
Това момче с Едипов комплекс не може да ръководи велика държава като Франция ! Той няма мъжки хормони! Иначе щеше да спи с жена ,а не с бабичка..
39
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До Анонимен 38Много човек и всичкото иска да кльопа.
38
3
 
2
 
! Отговори
Енгелс преди 4 години
До АнонименСтока кренвирши, айде напиши ми марки за кренвирши, истински комунистически кренвирши, не заместители.
37
9
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До ЕнгелсИ какво е истинския социализъм?Режим на тока ще има ли?Ще се чака ли 10 години за москвич?Дънки ще дават ли да носим?
36
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До ЕнгелсВ какво виждаш монопол?
35
9
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До ЕнгелсНапиша една стока и ще ти изброя десетки марки, които можеш да си купиш - това е пазарната икономика. При комунистическата планова икономика, не само че нямаме избор от различни марки, а даже имаме недостиг на основни стоки и услуги.