Макрон предрече край на хегемонията на Запада

Френският президент поиска нов световен икономически ред
27 авг 2019 15:55, Елка Василева
80
Макрон предрече край на хегемонията на Запада
Снимка: архив, Reuters

В обширна външнополитическа реч френският президент Еманюел Макрон призова за нов световен икономически ред, като порица "безпрецедентната криза" в пазарната икономика, предаде Асошиейтед прес.

На фона на непостоянството в търговската политика на САЩ Макрон каза, че пазарната икономика вече е прекалено зависима от финансите, което създава неравенства, "разтърсващи нашия политически ред".

Президентът на Франция призова за глобално "преосмисляне", но не даде подробности.

Макрон каза, че "изживяваме края на западната хегемония" в света, отчасти в резултат на "грешки" на Запада през последните столетия.

Макрон говори в деня след завършването на срещата на високо равнище на Г-7 в Биариц, засенчена от загриженост от американската търговска политика, напрежението с Китай и забавянето на икономиката. Форумът на Г-7 завърши с призив за "честна" и "отворена" търговия, но без да се споменават валутни и финансови стимули, посочва АП, цитирана от БТА.

Президентът Макрон каза още, че е време Европа да предефинира отношенията си с Русия, да възпре глобалните й амбиции и да не допусне да бъде въвлечена в нова Студена война.

Макрон не каза дали е за отмяна на санкциите на ЕС, наложени на Москва след анексирането на полуостров Крим от Украйна, но посочи, че нови санкции "не са в наш интерес". Френският държавен глава предупреди, че още по-голямо отблъскване на Русия ще бъде "голяма стратегическа грешка".

Президентът на Франция подчерта, че "слабостта и грешките" на Европа са допринесли за засилване на съюза на Русия с Китай и за възраждане на влиянието й в Сирия, Либия и цяла Африка.

Макрон и руският президент Владимир Путин се срещнаха миналата седмица и се разбраха да дадат нов тласък на мирните преговори с Украйна. Двамата обаче бяха на различни позиции по други въпроси, включително за Сирия и руското смазване на опозиционните протести, припомня АП.
 

/БТА/
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


80
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
34
3
 
18
 
! Отговори
Енгелс преди 4 години
До Анонимен 31Много грешиш, пазарна икономика днес почти няма! Днес има монополистичен капитализъм, или както Ленин го нарече - Империализъм, последен стадий на капитализма.
33
4
 
13
 
! Отговори
Енгелс преди 4 години
понякога имам чувството, че тия хора не са чували за Маркс - достатъчно е да прочетат "Капиталът" и там всичко е обобщено - чакаме най-сетне истинският социализъм да дойде
32
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До Макронше ти пее шансони
31
10
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До невероятно,но факт!Капитализъм няма от почти век, днес има пазарна икономика! Както еволюцията е фундамента на живота, така конкуренцията е фундамент на пазарната икономика, това е най-нормалното положение, не е идеално, няма нищо идеално, но е най-добре работещия модел. Егоизъм, страх, алчност, безотговорност и т.н. са човешки качества, тях ги е има и във всяко едно комунистическо общество.
30
4
 
8
 
! Отговори
Макрон преди 4 години
Идват ми добри идеи защо си взех млада жена, в момента си чатя с една българка Лили Иванова, прекрасна жена,може да излезе нещо!
29
14
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
лошите капиталисти убиха производството на ПРАВЕЦ82, на касетофони РЕСПРОМ, на телефони с шайба, на дъвки ИДЕАЛ, на шоколади КУМА ЛИСА и други "качествени" стоки произведени в НРБ.
28
14
 
7
 
! Отговори
Само САЩ преди 4 години
до невероятно,ако ти беше прав СССР щеше все още да съществува. Прав ли си- НЕ! Истината е, че руснаците масово се махат от Русия и бягат към лошия Запад!
27
2
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Когато се появи европейски лидер, тропне по масата и каже на всеослушание първо ЕВропа и Европа отново велика, тогава ще имаме хегемония. С гей-паради, триумфално посрещане на нашественици, екоталибани и т.н. само регрес, само разпад, само деградация, пътя е само надолу.
26
5
 
13
 
! Отговори
невероятно,но факт! преди 4 години
капитализмът е много устойчива система,защото фундаментът е заложен върху многобройните човешки слабости и пороци,а те са много.Егоизъм,страх,алчност, безотговорност,кариеризъм,фанатизъм,разврат,мързел и т.н.всички слабости са описани даже в Библията.Капитализмът е намерил правилните инструменти,за въздействие именно върху болевите точки,получени от слабостите и пороците.Но както е казано в диалектиката,всяко предимство или слабост след време може да се превърне в своята противоположност!?
25
7
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Запада отимва на бунището на историтя заради ценостите,които изповядва,а те са ПАРИ,АЛЧНОСТ,ДЖЕНДЪРСТВО И ПЕДОФИЛИЯ. ОТВРАЩАВА МЕ ТОЗИ ЗАПАД,И СЕ РАДВАМ,ЧЕ СМЕ РАЗЛИЧНИ ЗАРАДИ ПРАВОСЛВИЕТО,КОЕТО СЕ Е ОТРАЗИЛО НА МАНТАЛИТЕТА НИ. И ПРИ НАС СЕ НАБЛЮДАВАТ ТЕЗИ ЦЕНОСТИ,НО НЕ ТАКА МОЩТНО.
24
1
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
отчасти в резултат на "грешки" на Запада през последните столетия.---не отчасти, ами изцяло ... като се биеш с един слабак, единствения начин да загубиш е заради собствените ти грешки ....Та оставихте населението да опростее, зада може да бачка като роб и да го водите за носа .... и ето че просстото население избра популисти!
23
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Субсидиите за определени производства не са пазарна икономика, а рецепта за икономическа криза.
22
5
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Френският президент поиска нов световен икономически ред.Преобу се Илия и пак в тия. Дребен тарикат.Андрешко е човеколюбец по сравнение с този.
21
9
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До Анонимен 16Споко! Никой няма да избяга в Китай.
20
10
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Това което направи европейската цивилизация всесилна е именно пазарната икономика и това е единственото което ни държи над водата в момента.
19
4
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До АнонВсъщност, не е казал това. Казал е, че трябва да се спре с държавния протекционизъм, защото той изкривява икономиката. Да се спрат субсидиите за земеделие и др. отрасли на икономиката, първо - защото натоварват данъкоплатците и второ - защото се помага на едни за сметка на други.
18
5
 
7
 
! Отговори
ай сиктир преди 4 години
Все си мисля, че редица водещи икономисти от години говорят за подобна възможност така, че какво по-точно е предрекъл геронтофила.
17
11
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До Анонимен13Кое производство ти убиха?това на чушкопеци и цървyли сърп и чук ли?
16
6
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Този френски хомосексуалист, освен да демагогства, нищо друго не прави. Най-грубата грешка на Запада беше, че допусна крайния феминизъм, той обезкърви европейската цивилизация, и роди издънки като гей-култа, бежанските нашествия и т.н. След това Запада се предаде военно, вместо да смаже всяка съпротива и да подчини света, след ВСВ се превърнахме в ревльовци като Макрон. И накрая допусна се възход на зелената деградантска секта, която ни съсипва икономически и научно - хегемонията вече е в Пекин.
15
7
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До Анонимен 13Викаш новия хегемон китай няма да ти убива производството и нама да ти вземе пазарите, а?И няма да им купуваш китайските ***.А младежта отива там където дават пари.Другия вариант е да пазиш с калашник децата ти да не избягат.