Бизнесът алармира: Кризата в индустрията дойде!

Фирмите отчитат спад, искат подкрепа от държавата
74
Бизнесът алармира: Кризата в индустрията дойде!
Снимка: архив, БулФото

Кризата в индустрията дойде, според председателя на Асоциацията на индустриалния капитал Васил Велев.

"За юни статистиката отчете спад на износа с 6,4%. За юни и юли отчете спад на индустриалното производство. Стопанската конюнктура за август е 3,1%. За пръв път от много време несигурността изпреварва проблема с човешките ресурси", обясни Велев пред БНР.

По думите му в редица отрасли като машиностроенето, електротехниката, в текстил и облекло, в производството на мебели, на метали има спад в продажбите от месеци.

"Очакваме за цялото трето тримесечие спад на индустриалното производство в страната", добави още Велев.

Според него има два начина на поведение - да се правим, че нищо не се случва, за да не се свива допълнително потреблението и оттам да не се усилва допълнително кризата, и да се каже честно на хората да бъдат по-разумни.

На въпрос дали ще се стигне до рецесия в България, Васил Велев отговори: "Когато индустрията тръгне надолу, икономиката е инертна, процесите се развиват бавно, но посоката е тази".

След големия харч за изтребители може да се окаже в един момент, че ERM II ще се отдалечи поради голям дефицит, ако не се вземат своевременно мерки, смята председателят на Асоциацията на индустриалния капитал.

От МТСП е поискана подкрепа за експортно ориентираните компании, при които има проблем.

Време е да се действа, няма какво да чакаме, категоричен е Велев. По думите му очакваната помощ от държавата е за десетки хиляди работни места:

"Не са огромни средства и те безалтернативно трябва да се намерят. Не трябва да допускаме грешката от миналата криза, когато не подкрепихме предприятията. Надяваме се тази да не е нито толкова дълбока, нито толкова дълга – няма такива предпоставки", посочи той. 

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


74
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
47
2
 
69
 
! Отговори
РУССКИИ ОККУПАНТ преди 4 години
Такаааа, да си дойдаем на думата. Така нареченият "бизнес" вместо да инвестира в човеши ресурс посредством обучение и подобаващи работни заплати, реши да инвестира в имоти, яхти, коли и любовници. В следствие на това ниската покупателна способност довежда до логичнят спад Г Ъ З глава затрива !
46
3
 
42
 
! Отговори
Истинате е друга преди 4 години
Икономическите показатели в цифри говорят точно обратното - износа ни се повишава постоянно!И това са частни компании продаващи на Запад - печелят много яко!Тези търсят причини да не вдигат заплати на работниците си!
45
3
 
19
 
! Отговори
До 46 преди 4 години
Бъркаш понятията.Около 63% от хората са на брутна заплата под 600 лева, вкл. и на държавна служба.Около 80% са с брутна заплата под 1000 лева, вкл. и тези на държавна служба.Около 94% от хората са под 2000 лева заплата, вкл. и тези на държавна служба.Около 1,4% от хората са с брутна заплата над 5000 лева и между тях почти няма хора на държавна служба.
44
1
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Ами продавайте си продукцията бе, кой ви е крив че сте некадърни, пак Държавата ли е виновна ?!Или народа ?
43
1
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Никаква криза няма, паникьори гнили!
42
7
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
80% от народа работи за минималната заплата. Останалите 20% са лежачите на държавната софра и в чужди фирми в които що годе заплатите са до 1700 лв бруто. След отдръжките им остават пари да си платят тока водата и уравниловките за парното които тази година са за над 200 лв за месец.и малко за ядене. После пляскат с ръце па се прегърнат очи тъмнеят глава се люшка а слънцето пече ли пече.
41
15
 
30
 
! Отговори
Социация на кстофона преди 4 години
Българи , напускайте тази корумпирана и престъпна кoчина пълна с дебели прасета .От 15г съм в Бългия и никога няма да се върна в кoчинaтa c мизерията на тази Tъпa cмpaдливa и болна държава.! Живота не е за да се пилее в служба на отрепацикато крадливата политическа класа в БГ
40
1
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Ей криб, как така спад ! Нали казахте , че сте готови за завода на фолксваген ?
39
6
 
5
 
! Отговори
inatut преди 4 години
Напротив напротив. Прочети малко икономикса и ще видиш доста неща
38
1
 
17
 
! Отговори
Както казваше .... преди 4 години
Ще се сетите.... но сега да си дойдем на думата.Искахте ли ? --- искахте.Дадоха ли ви? --- дадоха ви.Че да си дойдем на думата.Едно е да искашДруго е да ти се даде.Трето и четвърто е да можеш да си го купиш.
37
2
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Кризите са характерна черта на капитализма - четете класиците.
36
2
 
17
 
! Отговори
До 38 inatut преди 4 години
Не си наясно с основите на икономиката. Това, което пишеш се отнася само когато има свръхпроизводство, а такова в България няма още от Освобождението от турско робство. Примерно преди 1944 година са наложили ограничение на закупуването на големи жилища в София, както и на преселението на провинциалисти в София, което е вид спестяване, а тогава никакъв социализъм не е имало, а си е бил див капитализъм.
35
3
 
32
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Тази криза, измислена или истинска ще е повод за мутрите от ГЕРБ да обяснят защо заплатите и пенсиите няма да се повишават. Вместо 1000 лева минимална заплата за 2020 година, както поискаха от Подкрепа или 610 лева, както досега обещаваха ГЕРБ, минималната заплата ще си остане същата - 560 лева или най-много 570-580 лева. Колко много банани и тоалетна хартия обаче може да се купят с 560 лева заплата.
34
17
 
6
 
! Отговори
inatut преди 4 години
Дори самата мисъл че ще дойдат комунистите кара хората да потребяват по малко, а да спестяват повече и от там да идва криза в потреблението.. само мисълта за жив комунист води веднага до икономическа криза.. за ужас на маркс и енгелс..
33
2
 
33
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Уж криза, но след всяка криза, мафията на демократите управляваща в България след 1989 година, все повече забогатява.
32
3
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Така е при истинският капитазлизъм - криза, после пак криза. Нали за кризи подрипвахте и ревяхте като мага рета по площадите или беше за банани?
31
4
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
В България има демокрация и пазарна икономика от 1990 година, но има и криза след криза. Сега при управлението на мутродемократите това е втора криза.
30
3
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Крадливите демократи станаха бизнесмените днес.Ето ви резултата !!!
29
4
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
В същото време банки, брокери, и имотни агенции, строителни фирмо, агитират хората да задлъжняват и теглят кредити, на фона на безумните цени на жилищата!!!
28
3
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
В България няма никаква индустрия!