Турция благодари на Борисов за подкрепата за операцията в Сирия

Само той и Орбан от ЕС били направили това
15 окт 2019 10:11, Елка Василева
41
Турция благодари на Борисов за подкрепата за операцията в Сирия
Мевлют Чавушоглу. Снимка: архив, Reuters

Турският министър на външните работи Мевлют Чавушоглу благодари на българския премиер Бойко Борисов за подкрепата му във връзка със започналата миналата седмица турска военна операция в Североизточна Сирия.

"Аз благодаря за подкрепата, която бе изразена от министър-председателя на България Бойко Борисов тези дни по отношение на провежданата от турската армия операция в Сирия "Извор на мира", каза Чавушоглу.

„Турция и България са две съседни, приятелски и съюзнически страни, които активно и ползотворно си сътрудничат в много области. Осигуряването и запазването на мира и сигурността в региона е важно не само за Турция, но и за съседите й, на първо място за България", заяви турският външен министър.

Чавушоглу е в столицата на Азербайджан Баку, където участва в международен журналистически форум на тема "Тенденции в развитието на глобалните медии - рискове и обстоятелства". Форумът е организиран от Асоциацията на глобалните медии, базирана в Анкара.

На въпрос на кореспондента на БТА как се оценява позицията на България, той заяви още: "Завръщането на бежанците в изчистените райони от терора на Кюрдската работническа партия (ПКК), Партия на демократичния съюз (ПДС) и Сили за защита на народа (СЗН), при условие, че създадем безопасност, което може да се реализира само в рамките на една зона за сигурност, е в интерес както на народа на Турция, така и на народа на България. В това отношение смятам, че ще продължим да си сътрудничим с България и занапред, както беше досега".

По думите на Чавушоглу ясно и категорично изразената подкрепа от българския министър-председател, а също и от унгарския премиер Виктор Орбан, е много важна в момент, когато други европейски страни критикуват Турция, макар че са съюзници в НАТО.

"Използвам случая да благодаря още веднъж. Също така искам да подчертая, че операцията е ограничена, тя е насочена само срещу терористичните групировки, държим да бъдат сведени до минимум жертвите и ранените сред цивилното население", заключи Чавушоглу.

Преди дни премиерът Бойко Борисов заяви, че ще настоява „колегите в Брюксел да спрат с тези нападки /спрямо Турция/ непрекъснато, защото Брюксел е далеч, турската граница е тук и там /в Турция/ има близо четири милиона бежанци“, подчерта премиерът.

Борисов изтъкна, че „с президента Ердоган имаме ясна договорка на базата на споразумението, на базата на добросъседството, и турските власти абсолютно стриктно, коректно спазват споразумението към България“.

Премиерът беше категоричен, че споразумението с Турция трябва да работи.
"Нито лагери, нито огради, нито каквито и да било мерки могат да ги спрат, ако почнат да идват със стотици хиляди“, заяви Борисов.

Според него решението е дипломацията, натискът, спирането на военните действия, регулирането на събитията в Сирия. "Нито огради, нито армия, нищо не може да ни спаси, ако са жени и деца и ги нахвърлят ей така по оградата , какво ще правим", каза Борисов.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


41
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
15
5
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Чалмалията-дипломат лъже по-калпаво от Милиончева, *** и Галева, взети заедно - от тях трябва да се учи на логика, реторика и връзки с действителността.
14
5
 
23
 
! Отговори
до Бойко преди 4 години
Бойко, искаш ли с тази подкрепа за Турция да разочароваш електората си преди избори?
13
2
 
24
 
! Отговори
Възмутен преди 4 години
Боко, пак се изходил по въпроса! Кога ще се научи да пасува! По-добре мълчи, а не недомислица...!!!
12
2
 
17
 
! Отговори
13 преди 4 години
Гласувайте за ГЕРБ на местните, да осигурите на Баце пари за още един мандат. Таква ограда имаме, че ако минат едно стадо овце от ГЕБ ще я бутнат. Добре че Турция се справя и без нас, ако разчитаха на нас да ги пазим до сега всички бежанци да са при Меркел.
11
4
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Абсолютен позор за мутрата борисов...
10
3
 
19
 
! Отговори
Берач на души преди 4 години
Борисов, омитай се! Ние ще се справим с *** сами. Продажници такива!
9
3
 
19
 
! Отговори
бай х преди 4 години
султана похвали послушното куче ,може да го погали по главата а може и да го намаже някъде с вазелин ....
8
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
БОРИСОВ, ОРБАН И ЕРДОГАН,ЕРДОГАН-ПУТИН,ПУТИН-БАШАР АСАД,БАШАР АСАД-ХАСАН РОХАНИ.ПОДКРЕПЯЙТЕ СЕ!
7
4
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
турция благодари на борисов за южен потоктурция благодари на борисов за евтиния ток и спряния проект беленетурция благодари че ше харизаме и софийското си летище
6
12
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Каква подкрепа бе кой ни е питал нас народа които сме му Работодатели на Другаря пожар. Как може да взема решения без да се допита до Баш шефа си Народа. Колко народ подкрепят Турското нашествие в Сирия. Има ли 100 000 пеееераса. От държавната хранилка. Това ли е болшинството от народа.
5
2
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Логично беше ама кой да схване , 3 600 000 Бежанци сега в Турция , за тва им се прави место да се върнат в Сирия и да започнат наново нов живот Требва да започнат да мислят логически за схванат какво планува Турция
4
6
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
В очите на ЕС Борисов е бита карта. Въпросът е само един - Кога българите ще разберат това?
3
1
 
6
 
! Отговори
cky2kbg преди 4 години
Кой кого не е разбрал ???
2
5
 
37
 
! Отговори
zeus преди 4 години
Не му е лесно на Баце да угажда на САЩ, на Русия, на Турция, на ЕС, при това едновременно. Лошото е, че е забравил за кого всъщност трябва да работи: за народа.
1
9
 
37
 
! Отговори
One преди 4 години
Борисов освен да се снишава друго не умее. А да да се прави на всевластен пред бг репортерите само. Навън и пред дпс е като заек