Никнат луксозни имоти, а опашките за общински – големи

Все повече ще липсват достъпните жилища
Обновена: 24 окт 2019 09:49 | 24 окт 2019 09:49, Александър Попов
18
Никнат луксозни имоти, а опашките за общински – големи
Снимка: Pixabay

Градовете по света са изправени пред жестока реалност – няма достатъчно достъпни жилищни площи за населението им. Жилищата в повечето големи градски зони се считат за недостъпни за средния работник.

Това подхранва усещането на много хора, че собствения дом е привилегия за малцина имащи на фона на мнозинството нямащи.

Така възникват и важни въпроси като например – трябва ли да има нови и луксозни апартаменти в Лондон, много от тях собственост на чужденци, които да стоят празни, докато хиляди чакат в списъците за общински жилища? Мигранти от селски области в Китай се стичат в Пекин в търсене на по-добър живот и често населяват опасни и незаконни постройки, но къде биха могли да отидат, ако тези жилища бъдат разрушени? Най-лошото предстои – делът на хората по света, живеещи в градове, ще се увеличи до 68% през 2050 г., при 55% днес, пише в свой анализ Bloomberg.

Повишаващите се цени направиха жилищата в 58% от големите градове недостъпни спрямо под 50% преди пет години според проучване на изследователската компания Demographia. Това означава, че покупката на жилище на средна цена би струвало повече от четирикратното средно годишно възнаграждение. Типичен апартамент в Хонконг сега струва средно над 916 хиляди долара, което подхранва и политическите протести. Други горещи пазари са Берлин, където кампания за национализация на жилища доведе до радикален план за замразяване на наемите за пет години. Ванкувър въведе първия в Северна Америка данък върху празните жилища, а градове от Ню Орлиънс до Атина се борят с ефекта на краткосрочните наемане през платформи като Airbnb.

Ню Йорк въведе законова защита за наемателите на жилища, като ограничи поскъпването на наемите. Това се случи след като плановете за разрастване на Amazon.com бяха предотвратени от местни общности, които се опасяваха, че за жителите на града може да стане твърде скъпо да живеят в него. Други правителства залагат на засилено строителство – Индия планира да построи повече от 40 милиона жилища до 2022 г. Големите компании също се включиха – Alphabet, компанията майка на Google, обеща един милиард долара за създаване на 15 хиляди жилища в Калифорния. Това е капка в морето, сравнено с оценките, че щатът има годишен недостиг на около 180 хиляди нови жилища.

Целият анализ четете тук

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


18
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
18
0
 
5
 
! Отговори
Само аз ли подозирам преди 4 години
или и на други им се струва, че определени кръгове са се прицелили точно в онзи вид имоти, в които средната класа влага парите си, за да се защити от банкови крахове и финансови пирамиди, а също и за да получава рента, по-солидна от мижавите банкови лихвени проценти, които се подхвърлят на вложителите и после им се взимат чрез всевъзможни такси?
17
0
 
0
 
! Отговори
До Факт (№ 14) преди 4 години
Е хей, къде така?Пропуснал си две много важни неща - гараж поне за два автомобила и стая, която да служи за кабинет. В "Изток" - София, преди доста години, още през соца, имаше случай, когато един шофьор беше поставил и такова искане, когато разпределяли жилищата в предстоящ строеж - поискал в неговия апартамент да има и една стая за кабинет!Предполагам, че само от скромност не си отбелязал, че в сградата трябва да има сауна и закрит плувен басейн, а до нея - тенис корт и голф игрище.
16
2
 
3
 
! Отговори
Справедлив критерий преди 4 години
За общинските жилища - с предимство да бъдат:1. Трудови пенсионери, които не са притежавали свое жилище, което да е продадено от тях самите или да е прехвърлено на друго лице (те са дали своя принос за обществото и занапред не са способни да печелят толкова, че да плащат свободен наем).2. Млади семейства с висше или средно образование и с по две деца минимум (на техните гърбове ще се крепи България занапред). Ако създадат трето дете, жилището да им бъде подарено.
15
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Първа крачка към комунизма!
14
1
 
5
 
! Отговори
Факт преди 4 години
На сам човек не му е нужно много. Стига да има тоалетна, баня, спалня, кухня, трапезария, хол, тераса, веранда, килерче, складче, мазе, таванче, гостна, стая за тренировки с тренажори, всичко около 250 кв.м. площ. За семействата с деца и възрастни трябва повечко, да кажем около 400 кв.м.
13
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До 1Статистиката е пълен мираж за пред ЕК. Според нея имало над 200 000 човек с доход на 9000 лева.
12
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Така възникват и важни въпроси като например трябва ли да има нови и луксозни апартаменти в Лондон,Това пръква отговор - Частна собственост. Ако някой е толкова загрижен, да разширява градовете и да ги преустройва, вместо 85% ит офисите да са събрани в 2% от града, което да вдига цените на всичко около тях до глупости от рода на 800 паунда за двустайна ... на седмица.
11
0
 
2
 
! Отговори
Опа.. преди 4 години
Констатации *
10
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Само констации..
9
1
 
1
 
! Отговори
До 8 преди 4 години
Хаха как не се е сетил някой пишман политик да обещава общински Ролс Ройс на всеки, ако го изберат. Ще гласувам за теб нямаш грижи.
8
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Мъчно ми е, че не мога да си купя Ролс Ройс - Кулинан и сега съм се записал за общински такъв. Гласувайте за мен!
7
7
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Общински, тоест безплатни жилища. Хиляди безотговорни неудачници, чакали за жилище? И това защо трябва да ме вълнува, че даже искате от мен да им съчуствам? Да си напънат дупетата и да си купят, това си е техен проблем. Пазара е безпристрастен, като няма кой да купува цените падат.
6
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Ако мислим трезво за какво му е на хакер да заличава данните за дългове на бездомници!Има доста пари от всякакви корупционни схеми и те се влагат в недвижими имоти уж собственик е някоя офшорка а тя е на някои корумпиран чиновник
5
4
 
14
 
! Отговори
Шенол преди 4 години
От единия джоб в другия. Продадох нивите в Джебел, купих си кутийка в Младост. Май на нивите ни беше по- хубаво. Ама дай да гражданеем всичките
4
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Ами то след като уж Хакери заличиха от масивите на НАП дълговете на бездомници за 20 милиарда те явно част от тия пари се влагат в апартаменти
3
8
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Който е умен се спасява в Русия. Високи заплати, красив президент и евтин ток и бензин и хубави пътища
2
2
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Масовата свръх урбанизация на света ще доведе до бум на клошарството, както е от 50 години насам в САЩ. Скоро и Европа ще се превърне в подобно бунище.
1
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Къде в по-големите градове в България има такива цени?"Това означава, че покупката на жилище на средна цена би струвало повече от четирикратното средно годишно възнаграждение."Според статистиката август средната заплата в София е 1730лв, което означава, че търсим апартамент от 43к евра. Успех