Грета Тунберг отказа приз за околната среда и ?40 хил.

"Движението за климата не се нуждае от повече награди", заяви тя
30 окт 2019 20:50, Нели Христова
33
Грета Тунберг отказа приз за околната среда и ?40 хил.
Снимка: Reuters

"Движението за климата не се нуждае от повече награди. Това, от което имаме нужда, е политиците да започнат да се вслушват в науката", това написа Грета Тунберг в Instagram, отказвайки Скандинавската награда за околна среда. Тя върви с парично възнаграждение от около 40 хил. евро.

Наградата се връчва от 87 членове на Скандинавския съвет, формиран от всички скандинавски държави, включително и дома на Грета - Швеция.

16-годишната активистка благодари на съвета за честта, но не спести критиките си. Тя заяви, че скандинавските държави "се хвалели" с успеха на комбинираната политика срещу промените в климата, но истината била, че "те не са направили нищо".

"В Швеция ние живеем все едно имаме още 4 планети според WWF. Същото важи за целия скандинавски регион. В Норвегия, например, държавата даде рекордна сума пари, за да търси още нефт и газ. Новооткритият завод ще произвежда твърди горива в следващите 50 години. Нефт и газ, които ще генерират 1,3 тона въглеродни емисии", пише Грета и припомня, че именно тези емисии трябва да бъдат във възможно най-малко количество.

"Ние принадлежим към страните, които са способни да направят най-много. И все пак, те не вършат нищо", категорична е Тунберг в поста си в Instagram.

"Докато не започнете да действате според думите на науката, за да спрем покачването на температурата с 2 градуса, няма да приема наградата на Скандинавския съвет, нито сумата от 500 хил. шведски крони", заявява Грета.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


33
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
31
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Грета явно влиза пубертета. Един еко брикет да я успокои няма ли в тая Швеция?
30
2
 
1
 
! Отговори
Пореден пример преди 4 години
за това, че човечеството става все по-инфантилно, съпреживявайки все по-дебилните медийни форми на внушение.
29
2
 
4
 
! Отговори
Бай Свен преди 4 години
Шведските социалисти са болни хора.
28
15
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Поклон Грета! Велика си!!!
27
3
 
9
 
! Отговори
УМЕН преди 4 години
Колкото и клиширано да звучи - тази е продукт на Сороссссс черното влечуго. Факт! В ютюб има видео с журналистическо разследване.
26
1
 
15
 
! Отговори
Архангел Псувнаил преди 4 години
Преди климата да довърши шведите ще го сторят милионите алахакбарци, муджахеди и талибани които Швеция така любезно прие. Също така очевидно шведските психодиспансери са с много либерален режим и пациентите им се разхождат на свобода. Даже и в чужбина. Което също не е никак безопасно.
25
2
 
15
 
! Отговори
А сега сериозно преди 4 години
До до - 22Ти по-добре ни обясни как Грета от момиче с плакатче на улицата, стана звезда. И как световните лидери я поканиха на срещата на ООН за да им се кара и навиква, че не дерат достачъно кожи от хората. Грета им се кара люто, а те и ръкопляскат. Гледай видеото.
24
1
 
8
 
! Отговори
Грета-олигофрета преди 4 години
не беше се появявала отдавна.Мдаа...
23
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Пропаганда майна
22
4
 
4
 
! Отговори
до - преди 4 години
Ти на *** не му излизай с факти насреща. Той си знае най-добре. А ако реалността му дойде нАпреки, значи е финансирана от Шо.рош, който си е поставил за цел да затрие най-умнокрасивата раса, очевидно.
21
0
 
5
 
! Отговори
преди 4 години
Доста глупости в тези коментари.До 10: Динозаврите не са докарали ледникова епоха. Евентуалният астероид е предизвикал такава, според основната научна хипотеза.До 4: Озоновата дупка се затвори сама, ама друг път. Затваря се (все още не е напълно) заради стриктното спазване на протокола от Монреал за намаляване на аерозолите.
20
5
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Този аутист да бяга да се скрие някъде.
19
2
 
11
 
! Отговори
аЛов преди 4 години
Тез пари ги изкарва за два дена, от дарители като Хелзингския комитет и Путин
18
1
 
16
 
! Отговори
туньо бре преди 4 години
разсърдила се е,че малко са и предложили трябвало е минимум нобелова награда да и предложат и тя ще си замине като волен без да каже довиждане
17
0
 
6
 
! Отговори
Грешка - милизиверти преди 4 години
Годишната доза е в милизиверти. Котките се ступаха и ме разсеяха.
16
0
 
14
 
! Отговори
12 - нищо и половина преди 4 години
Един хитрец в Щатите си защити доктората с тази тема. Според неговите изчисления след стотиците ядрени опити в атмосферата сумарното облъчване на човек е 2,7 микрозиверта - това при средно годишно облъчване около 2 микрозиверта от естествения радиационен фон. Щом можем да понесем такава гавра без последствия, помисли колко струват страшните приказчици за деца за климата, платени от кандидатите за екотрилионери.
15
0
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
къде са всичките организации за защита на дететодето отнемат деца от родителите им заради един шамартова което са направили с това дете е все едно да му забиеш пирон в главата
14
0
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
детето е болно няма винасамо си представете какви са и.з.роди тези които го изролзватоб.ес.ването им е малкотия същите колко беди са натворили на хората само заради едните *** - не е истинаи всички се крият зад едни и същи параваниправат на ачовека, демокрация, опазване на околната средалошото е че тия дето им се връзват хич не са малко и те го правят от чисто сърцетова е най- грознотона тия същества не трябва да им се прощава
13
0
 
5
 
! Отговори
anon преди 4 години
Вземи ги и ги дари за някоя кауза. Много зле.
12
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Някой да ми обясни кога и колко бяха ядрените опити на САЩ, СССР, Франция, Великобритания и т.н. и какво предизвикаха на природата. Колко време мина от тогава?