Китай – голямото главоболие за световния футбол

Само след 1 коментар на 1 футболист, държавата отмени излъчването на мач
21 дек 2019 16:15, Нели Христова
55
Китай – голямото главоболие за световния футбол
Снимка: Reuters

В Китай феновете на футоболният клуб "Арсенал" са изключително много. Те наброяват близо 300 милиона души, което е три пъти колкото населението на Великобритания или 3000 стадиона "Емирейтс". За да благодарят на феновете си, футболистите от клуба дори правят видео за китайската нова година. Но един пост в Twitter и Instagram променя всичко. Националната телевизия отменя излъчването на сблъсъка между "Арсенал" и "Манчестър сити". Защо?

"Ако си футболист - коментираш само футбола"

Уйгурите са мюсюлманска общност, която е силно репресирана от режима в Китай. А футболистът Месут Йозил посмя да ги защити публично. Това, разбира се, не се хареса на властите в комунистическата държава, които отричат срещу малцинството да са извършвани дейности, нарушаващи човешките права. Само че доказателства за това има.

Много от феновете на "Арсенал" в Китай остават лоялни на родината си и изгарят и режат тениските на Йозил, а след това публикуват снимки в социалните мрежи. Образът на футболиста дори бе премахнат от китайската версия на FIFA. Но футболният клуб не застана зад Йозил: "Като футболен клуб, "Арсенал" винаги е имал принципа да не се намесва в политиката." Така спортитъст остана сам срещу всички. Но думите му са истина.

През последните няколко години Китай праща милиони уйгури в лагери. Там те са измъчвани, а мозъците им - промивани. Според свидетели, хората в лагерите са толкова изплашени, че правят това, което им се казва, включително да пеят и да танцуват. Но правителството на Китай категорично отрича това да е истина.

"Ще си платят цената за това"

Последствията от коментара на Йозил водят и до друг въпрос - с какви режими се справят футболните клубове. В тази история и от "Арсенал" имат право да не заемат страна, тъй като става дума за много, много пари, които идват от Китай.

А случилото се дори не е прецедент - съвсем наскоро между NBA и Китай се появи напрежение, след като тренюрът на Huston Rockets изрази подкрепата си към протестиращите в Хонконг. Заради това, Китай оттегли сделки за спонсорство и излъчване на баскетбол по телевизията. Шефът на NBA описа финансовите последствия като "крайно драматични".

С 300 милиона фена и 1 милиард евро похарчени за правата за излъчване на Висша лига на Англия, Китай държи 10% от международните приходи на лигата. А това предизвиква въпроса, готови ли са клуовете да вървят по тънкото въже между парите и човешките права?

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


55
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
26
0
 
1
 
! Отговори
АЗ преди 4 години
Нещо сметките не излизат. Великобритания е по-малко от 70 милиона и тези фенове на Арсенал са около 5 пъти повече от населението на страната, а стадиона на отбора е 60 432 места, което прави не 3000 стадиона а 6000 стадиона. Ако обичате ползвайте калкулатор.
25
1
 
7
 
! Отговори
Дъбов преди 4 години
А българското племе какво е? Клатикури?
24
2
 
2
 
! Отговори
Щ.Мл. преди 4 години
Най-чисти монголоиди впрочем са индианците от Южна Америка неБългарино- те показват, че най-типичните монголоиди винаги са били ниски и тъмни,понеже още не се били смесили с европейците. Тях в Щатите ги имат за цветнокожи, и то с основание а русия перчем на типичния тюркски потомък Борис Джонсън,който от чувство за неуточнена идентичност носи и Българско име сочи най-точно какви били дедите му. Старите угро-фини също са наричани от старите летописи ТУРЦИ,а са доволно руси както знаеш!
23
1
 
3
 
! Отговори
Щ.Мл. преди 4 години
Днешните тюрки може да са смесен народ,но "вчерашните" си били чисти европеиди. Като чуеш ЕВРОПЕИДИ не мисли за етиопи и индуски дравиди: дравидите са черна раса (НЕГРОИДНА,НЕЕВРОПЕИДНА), етиопите- също! Тюрките почнали да се смесват с монголоиди след VII-VIII в.,когато паднали под властта на китайците. Преди това ИЗОБЩО не били смесени- почти чиста нордическа раса дори са били! Оригиналните пра-тюрки били далеч по-бели от днешните "македонци"- такива са и Волжките татари ако не си забелязал!
22
1
 
2
 
! Отговори
Щ.Мл. преди 4 години
Щом е редно спомени го,но недей да проявяваш истерии и вместо по 1 отговор да даваш по 10. Дравидите са свързани генетично дири с индианците и ***,така че нищо не си доказал.
21
1
 
2
 
! Отговори
Щ. Младши преди 4 години
Пак не си разбрал основната ми мисъл. Не ставаше реч за цвета на кожата по принцип,а за расовия тип на тези хора. Южните монголоиди да тъмни до кафяви не защото живеят до Екватора,а защото са смесени с дравиди. Северните пък са бели,защото са смесени с европейски народи (Скити, пра-тюрки, тохари и пр.). Основата на пра-тюрките е европейския расов тип- не смесения и не монголоидния. Тирените не случайно са деди на тураните а "германското" племе ТЮРИНГИ станало основа на азиатските ТУРАНКИ.
20
3
 
3
 
! Отговори
До БЪЛГАРИН БУДИСТ преди 4 години
Ти очевидно не знаеш нищо за близкото родство на тюрки,германци и руснаци. Древните руси някога били считани за тюркско племе за разлика от Българите,най-старите сърби- също! Племето СЕРБИ било добре познато в източна Монголия и ако има Българи,които са дошли от Азия,това са именно руснаците и сърбите!
19
0
 
11
 
! Отговори
Sasho преди 4 години
"Те наброяват близо 300 милиона души, което е три пъти колкото населението на Великобритания"Б***х тая Англия, кога стана 100 млн.
18
1
 
4
 
! Отговори
До БЪЛГАРИН БУДИСТ преди 4 години
Щ. Младши:Приемам че имаш някакви познания,но най-важното ти е убегнало. Първите тюрки са европейски Скити но имали малшанса да се преселят в източна Азия. Били под робство 2-3 века на Рураните и се освобождават значително променени. Владетелските им династии са от руси и синеоки хора- включително Тимур, Чингиз и първите им ханове. Днешните уйгури са остатък от тях но вече са по-тъмни,приличат на арменци и грузинци но често са зеленооки- неоспорим факт,за който тюрколозите не искат и да чуят!
17
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Либерастите хем за 30 години направиха котай суперсила, хем реват че били комунисти. Еми другари, вое създадохте чудовището. Пт алчност!! Сега не ревете. Късно е. Чудовището ще ви изяде с парцалите!!
16
6
 
9
 
! Отговори
До 1 преди 4 години
До 1,Има много повече българи по света, които крадат и се занимават с измами, отколкото уйгури които правят атентати. Това означава ли че всички българи трябва да бъдат превъзпитани, включително и ти?
15
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Верноли мищо тогава японците и китайците са жълти на цвят.
14
8
 
4
 
! Отговори
НЕбългарин преди 4 години
АНАДОЛСКИТЕ ТУРЦИ ПЪК ПО ГЕН СА НАЙ-БЛИЗКИ ДО СЪСЕДИТЕ СИ АРАБИ,КЮРДИ,АРМЕНЦИ ДОРИ И ДО ИНДИЙЦИ И МАРОКАНЦИ!!!! КАКВА БЯЛА РАСА ВИДЯ У ТУРЦИТЕ ЯВНО ХАЛЮЦИОНИРАШ ХАХАХАХАХХА-Само съседите българи си изпуснал.
13
1
 
11
 
! Отговори
Българин преди 4 години
Йозил защитава мюсюлманите в Китай и последва ответна реакция. А кюрда е на страната на каталунците в Испания и какво?
12
4
 
12
 
! Отговори
ерджоган преди 4 години
за кюрдското малцинство малтретирано от турция нищо ли няма да каже резил?
11
9
 
10
 
! Отговори
Щ. Младши преди 4 години
Както личи и по тоя турчак, тюрките винаги са били чисто бяла раса включително в Уйгурия, където единствени монголоиди са китайците, монголците и родените от смесени бракове ! Руската "наука" ги изкарваше жълти за да потурчи "пра"-Българите, но номерът й не минава: Интернет и Нешънъл джиографик доказаха, че дори тюрките са били чисти европеиди напук на ония суданци, които "наши" "художници" представят за ранни Български князе !
10
6
 
16
 
! Отговори
Шопо преди 4 години
Па Месут си с мусульманин ! Он нема много акъл !!!
9
4
 
10
 
! Отговори
42 преди 4 години
До 8Недей да си мислиш, че е толкова лесно. Има и друга милиардна страна, която е противник на Китай. Да не говорим за Япония или Русия. Вещи анализатори на световната политика знаят, че всъщност ядреният баланс не се крепи от традиционните ядрени сили, а се крепи от традиционната миролюбивост на Индия.
8
1
 
4
 
! Отговори
Totenkopf преди 4 години
Това не може да е верно ушанките са приятели с Китай, Путин не би търпял това.
7
7
 
21
 
! Отговори
42 преди 4 години
Който изповядва исляма е психично болен и то в тежка форма.