Трюдо: Да свалиш граждански самолет е ужасно!

Иран трябва да поеме пълната отговорност, заяви той
12 яну 2020 07:30, Александър Попов
180
Трюдо: Да свалиш граждански самолет е ужасно!
Снимка: БГНЕС

След като проведе разговор с украинския президент Володимир Зеленски, иранският президент Рохани е провел телефонен разговор и с канадския премиер Джъстин Трюдо.

След разговора Трюдо каза, че е изискал от Рохани да се изясни всичко за катастрофата с украинския Боинг, в който пътуваха близо 60 канадци. Трюдо заяви, че е казал на Рохани, че признанието на Иран за отговорността му в катастрофата, е важна стъпка с оглед да се даде отговор на семействата на жертвите за това какво се е случило. Но Трюдо е подчертал пред Рохани, че трябва да бъдат взети и други мерки.

Той допълни, че Иран трябва да понесе пълната отговорност за свалянето на самолета, допълва Ройтерс.

"Онова, което Иран призна, е много сериозно. Свалянето на граждански самолет е ужасно. Иран трябва да поеме пълната отговорност", заяви Трюдо на пресконференция след разговора с Рохани.

Същевременно френското Бюро за разследване и анализи на сигурността на гражданската авиация каза, че работата по разшифровката на черните кутии на украинския самолет ще се извърши в Украйна, предаде БТА. Бюрото потвърждава своето участие в техническата работа по разшифровката на черните кутии.

Още по темата
Значителна част от канадците, загинали при самолетната катастрофа край Техеран, са от ирански произход и са били учени, професори, лекари и студенти от престижни канадски университети. Това съобщи в събота професорът по международно право в университета Макгил в Монреал Паям Ахаван, който е представител на иранската диаспора в Канада.

Вчера Рохани е обещал на Зеленски, че отговорните за катастрофата с украинския самолет, ще бъдат съдени.

Президентът на Украйна Володимир Зеленски заяви, че иранското признание, че ирански военни са свалили с ракета украинския пътнически самолет е стъпка в правилната посока, но е нужно на онези, които са отговорни за това, да бъде потърсена сметка, предаде Ройтерс.

Иран призна, че украинският самолет е бил свален с ракета по грешка.

В съобщение на украинското президентство относно телефонния разговор на Зеленски с Рохани се казва, че иранският президент е обещал на украинския си колега, че виновните за катастрофата с украинския самолет ще бъдат съдени, предаде Франс прес.

"Рохани се извини от името на иранската страна за трагедията, която отне 176 живота", се казва в изявлението на канцеларията на Зеленски.

Той каза, че е постигнал съгласие с иранския президент за започване на съвместна работа по дешифриране на данните от черните кутии на украинския самолет, допълва Ройтерс.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


180
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
26
9
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
На война, като на война. Нормално да има цивилни жертви. В случея са били на неподходящаото място в лош момент. Какво ще направи западния свят? Ще си бръкнат отзад и ще си нарисуват мустаци.
25
3
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
"Ужасът причинен от ирански страх,дивотия,простотия и некадърност"Във всеки човек има страх. Проблемът е кой насажда този страх.Очевидно значи, няма проблем в иранците, а проблемите ги създават разни други народи.
24
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
"Трюдо: Да свалиш граждански самолет е ужасно!"Не думай!
23
10
 
14
 
! Отговори
Хан Омуртаг преди 4 години
Бог да прости невинните жертви на ужаса. Ужасът причинен от ирански страх,дивотия,простотия и некадърност плюс руска ракета и оръжие. Но виновни са " лошите"- американци, канадци, евреи,бели,черни,хомосексуални,бисексуални. Най- виновни хетеросексуалните американци. Те това е да си безродник- русофил.
22
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До rusnakВече ти казах, руснак си, ама друг път. Запомни това което ти казах и като отидеш пак да се молиш на тоя и оня за да продължиш жалкия си живот не забравяй, че искаш подаяня от тия дето мразиш. Хахахаха
21
7
 
5
 
! Отговори
Олд преди 4 години
Персите стигнаха дъното...
20
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До Анонимен"целия ислямски свят ги е уважавал"Ко речИ? В Саудитска Арабия имаше награда за главата на тоя. Иракчаните празнуваха когато го гръмнаха американците.
19
9
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Ген. Сюлеймани с още един иракски генерал са убити от американците. И двамата генерали са се борили срещу ИДИЛ а през 2017 дори той е сътрудничил на САЩ срещу терористите, но явно разбира по късно че нещо куца при американската борба срещу ИДИЛ. Тези двамата са спасили Багдат от ислямският терор и затова целият мюсюлмански свят го е уважавал. Та защо САЩ убиват двама чужди генерали които се борят срещу ислямска държава без никакви доказателства че те са причина за много американски живота?
18
7
 
12
 
! Отговори
ИРАН КАКТО КРЕМЪЛ преди 4 години
Отначало аятоласите отричаха, че нямат нищи общо със сваления самолет и отказваха да предадат черните кутии. Но понеже американците следят всичко от космоса и като им показаха видеозаписа с иранската ракета, джихадистите започнаха да лъжат, че уж допуснали грешка. Жалки ***...
17
8
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До АнонименДо Анонимен 3С какво Канада е допринесла за разрухата на Близкия изток?Всички членки на НАТО са допринесли за разрухата на близкият изток, включително и българските еничарчета които НАТО наема. И с подкрепата на Израел разбира се.Ако си сляп и глух може и да не го знаеш обаче, съжалявам.
16
5
 
2
 
! Отговори
дърт преди 4 години
До ДртПрч 14Искаш да кажеш, може би, украинцитене си признават?
15
2
 
3
 
! Отговори
ПВО преди 4 години
Е нали се извини човекът с нервните пръсти на пулта с ракетите, ко искате повече?!
14
5
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Трудо, бъди добър да ни светнеш кой е , който със завидно постоянство използва самолети на гражданската авиация на трети страни за провокации срещу строго секретни обекти на считани за врагове на хегемона държави?
13
12
 
15
 
! Отговори
ДртПрч преди 4 години
Чест им прави на иранците, че си признаха. Руснаците още на са го направили за сваления над Украйна самолет.
12
20
 
14
 
! Отговори
Хан Крум преди 4 години
Ужасът станал с руска ракета. Ужасът сътворен от ирански военни,но виновни са САЩ и " лошите" американци!!!- Това е висша форма на русофилство.
11
20
 
14
 
! Отговори
ДртПрч преди 4 години
Колкото до Солеймани - той си заслужаваше да бъде изпарен от американците. Отговорен е за много терористични атентати по света, вкл и за този в Сарафово.
10
4
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До Анонимен 3С какво Канада е допринесла за разрухата на Близкия изток?
9
10
 
15
 
! Отговори
ХА-ХА-ХА !!! преди 4 години
До 7Общото между канадския президент и обгазавянето на протестиращи във Франция е това, че и Франция, и Канада принадлежат към един и същ евроатлантически блок.Трюдо вижда правата на загиналите граждани в сваления от Иран граждански самолет, но не вижда битите и обгазени френски граждани.Двойният стандарт е нещо характерно за евроатлантическия свят.
8
15
 
24
 
! Отговори
Хан Крум преди 4 години
Всички знаем,че това е ужасно. Само нашите ***- българските русофили не приемат това за ужас. Ужасът е причинен от иранци с руска ракета и руско оръжие. За нашите ***- русофили това няма значение.
7
9
 
13
 
! Отговори
ДртПрч преди 4 години
Преди 20-30 г отново по грешка американски военни свалиха пътнически самолет над Персийския залив. Помислили го за ирански изтребител. Стават такива работи. Няма нужда от истерии.