Чуждите бойци да напуснат Либия, зове пратеникът на ООН

Представители на над 10 държави ще участват в конференция утре
Обновена: 18 яну 2020 20:32 | 18 яну 2020 20:19, Веселина Йорданова
35
Чуждите бойци да напуснат Либия, зове пратеникът на ООН
Снимка: Bulgaria ON AIR

Специалният пратеник на ООН за Либия призова за изтегляне на всички чуждестранни бойци от северноафриканска страна, която от години е разкъсвана от въоръжен конфликт, предаде ДПА.

"Представихме план за сигурност, който предвижда изтеглянето на всички чуждестранни бойци независимо от националността им", посочва пратеникът Хасан Саламе в интервю за панарабския вестник "Аш Шарк ал Аусат", публикувано днес, ден преди международната конференция в Берлин за постигането на мир в Либия. По думите му прекъсването на незаконния трафик на оръжие за Либия също ще бъде в дневния ред на утрешната конференция в германската столица.

Според вътрешен документ на ООН на срещата ще се работи за постигането на трайно прекратяване на огъня в Либия и прилагането на обявеното оръжейно ембарго.

Представители на над 10 държави, включително турският президент Реджеп Тайип Ердоган, държавният секретар на САЩ Майк Помпейо и руският президент Владимир Путин се очаква да участват утре в конференцията, чийто домакин ще бъде германският канцлер Ангела Меркел.

Премиерът на международно признатото либийско правителство Файез ел Сарадж и командирът на бунтовниците Халифа Хафтар също са поканени, но не е ясно дали ще участват.

По-рано тази седмица в Москва се състоя конференция с цел да се постигне мир в Либия, но Хафтар я напусна, без да подпише споразумението, припомни ДПА.

Либия е обхваната от хаос от 2001 г., след като бе свален от власт дългогодишният диктатор Муамар Кадафи. Сега в страната има две паралелни правителства: признатото от ООН на Сарадж в Триполи и второ в източния град Тобрук, което е лоялно на т.нар. Либийска национална армия на Хафтар.

Европейските държави искат стабилизиране на Либия, която заради вътрешния хаос, стана главният транзитен пункт за мигранти от Африка към Европа през Средиземно море. (БТА)

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


35
Още по темата: ООНЛибия
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
5
0
 
8
 
! Отговори
Бай х преди 4 години
2011 година не 2001 - това са 10 години разлика ... От тогава са проблемите
4
1
 
16
 
! Отговори
минувач преди 4 години
Що ли ООН не направи същия призив и за Сирия навремето?
3
1
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Либия....................такава държава имаше по времето на полковник Муамар Кадафи...............сега Либия е само една територия, на която се бият отделните племена и която е експериментално поле на великите сили!!!
2
4
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Какъв е смисъла от ООН превърнало се е в говорилня и приют за феодални дъртаци които никой не ги бръсне за нищо.
1
9
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Турция е агресор в Сирия и Либия................Ердоган- султан съвсем се самозабрави тоя луд диктатор!!