Приемането на еврото в Словакия - история на успеха!

Щефанец: То не доведе до покачване на цените
Обновена: 23 фев 2020 22:26 | 23 фев 2020 20:14, Екип на Dnes.bg
170

В Словакия, която прие еврото през 2009 година, нямаше покачване на цените заради смяната на валутата, казва в специално интервю пред Милена Милотинова за предаването "Брюксел 1" по Bulgaria ON AIR словашкият евродепутат от ЕНП Иван Щефанец.

"Първата година след приемането на еврото в Словакия покачването на цените беше 2%. Толкова беше покачването и година преди приемането на еврото - при използването на местната валута. Така че няма промяна. А в сравнение с други държави от Централна Европа - страни, които все още не са приели еврото, като например Чехия, Полша и Унгария, където имаше скок на цените през последните 10 години, Словакия постигна най-добрия резултат - имаме най-ниско покачване на цените, най-ниската инфлация сред тези четири страни.

А сме единствената страна от Вишеградската четворка, приела еврото. Така че това е най-доброто доказателство, че въвеждането на еврото не значи покачване на цените. Независимо от многото коментари и очаквания в обратна посока, при нас това не се случи – еврото не доведе до покачване на цените. Минималното покачване на цените, доколкото го имаше, беше причинено не от еврото, а от други обстоятелства, но не от еврото," отбеляза словашкият евродепутат.

10 години след приемането на еврото от Братислава през 2009 година, повече от 70% подкрепят еврото, чувстват го като своя валута, обяснява Щефанец.

"Еврото прави живота им по-лесен – то им спестява пари, защото не се губят пари от курсовите разлики, когато пътуват, носи стабилност, бизнесът също спестява. Но най-вече - важно е за хората, спестява им пари. Нашата икономика е много свързана с еврозоната, логичният резултат беше страната да приеме еврото. И хората го разбраха. Затова в Словакия приемането на еврото е история на успеха," категоричен е словашкият евродепутат.

"А и по принцип е така – еврото като цяло може да се нарече история на успеха. Защото това е сравнителна млада, нова валута, но стана втората по сила валута в света. Мисля, че въвеждането на единна европейска валута беше добро решение от страна на европейските институции и страните-членки," казва Иван Щефанец.

Целия разговор на Милена Милотинова с Иван Щефанец - вижте във видеото.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


170
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
46
4
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До Анонимен"Дали да не приемем английския език като официален"Това няма как да стане. Официалния език на ЕС в най-скоро бъдеще ще бъде германски, а останалите езици постепенно ще замрът. Европа ще се превърне в единна държава с политически център Берлин и икономически център Франкфурт. Еврото е преименувана дойчемарка. България е длъжна по договор да приеме еврото. Скоро няма да има държави и народи, само европейци. Границите ще паднат и ще се омешаме по плана Калерги.
45
7
 
14
 
! Отговори
stiling преди 4 години
Например недоверчиви бългорино, дето мислиш че ЕС иска да те прекара, изклати, ограби зароби итнт. въвеждайки Еврото ще ти дам един *** пример.Като приемем еврото контрола върху наште банки минава в ръцете на ЕЦБ с централа във Франкфурт. И тогава твоите олигарси като Цветан Василев МУСТАКА много трудно ще бутнне едни пари под масата на чиновник от БНБ да си затваря очите как краде Вашите спестявания и ги раздава напред назад! Зотова е тоя вой. Контрола да е тук и да крадат ОЛИГАРСИТЕ
44
9
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Някой да каже защо Италия, Португалия не се радват на същия успех като Словакия. Защо цяла Южна Европа, дори Франция, са яко задлъжняли. Само Северна Европа е добре. Защо британски политици казаха, че монетарната политика е направена така да спечели Северна Европа за сметка на Южна Европа. Това в никоя евро медия не го пишеше защото всичките са под контрола на Германия. Единствено от американски и британски медии получават адекватно инфо за състоянието на Европа.
43
8
 
5
 
! Отговори
бг преди 4 години
само като прочетеш заглавието и ти става ясно че нещо не е наред! каква история на успеха като мои 2ма приятели се махнаха от там веднага след като го въведоха а пък чувам че и самите словаци хич не им харесва еврото ...и те понатрупаха дългове като гърчолята и италианците и ше потънат много скоро ако не са потънали вече ... световните финансови пазари само това и чакат и ше разкъсат слаби държавички и корумпирани като Булгаристаня и Словакия ...щявно и техните политици не са стока !
42
3
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
1 Евро = 69.50171358 рублей
41
8
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Дали да не приемем английския език за официален? Ето, САЩ говорят английски език и са най-великите. Приемем ли английския език, веднага ставаме като тях.
40
9
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Словакия е приела латиницата и е отхвърлила кирилицата. Трябва ли да я последваме и копираме?Петър Стоянов предлагаше да приемем латиницата като цивилизационен избор. Всеки против латиницата е предател на западноевропейските ценности
39
7
 
12
 
! Отговори
stiling преди 4 години
Абе щом е толкова лошо що никой не се отказа от това евро бе а?Словаците са по-прости от нас така ли? Ние сме най-големите тарикати и хитреци?Всички тука дето пишат хабер си нямат от финанси, икономически и митнически съюз, обща валута, но знаят точно какво ще стане. Българина специалист по всичко и акъл да дава. Гърците най-големите тарикати заплашваха че ще върнат драхмата, ама какво стана?НЕ Я ВЪРНАХА!ИНАЧЕ СМЕ НАЦИЯ ОТ ПРОФЕСОРИ ПО ВСИЧКОЛОГИЯ! ВСИЧКО НИ Е ЯСНО И ЗА ТОВА СМЕ ПОСЛЕДНИ!
38
5
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
В САЩ имат един лаф: Видиш ли, че на политика му мърдат устните, излиза дъх от устата му или се чува звук от там - политикът лъже.
37
9
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Рублоробите дано четат!
36
10
 
14
 
! Отговори
бг 2 преди 4 години
;;приемането на еврото е краят на суверинитета на България като държава ! как може да сте толквоа наивни и глупави да не виждате че еврото разсипа 2/3 от Европа ...махнеш ли си собесвената валута си обречен чужд да ти решава съдбата ....ам,ан от глупав народ ! БГ в никакъб случай не трябва да влиза в еврозоната !
35
3
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Силен лев - силна България!
34
10
 
10
 
! Отговори
Бах преди 4 години
Наистина е лъжа! Словаците сега ходят да пазаруват в Полша! Кво лъжете, аз не знам.
33
7
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Никакъв успех нямат Словакия от еврото, а напротив след еврокризата в 2009 г. задлъжняха яко и сега не могат да платят и трупат нови заеми и просто не могат да се измъкнат.
32
7
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Нагли лъжи!!! Само не знам тоя ли лъже или нашите поръчкови "журналисти".Имам близки в Словакия, които бяха там по времето, когато валутата беше крона, бяха и когато приеха еврото.Всичко поскъпна сериозно, народа го отнесе както винаги.Словаците бяха много недоволни от приемането на еврото, но явно и техните политици не са много стока, щом набутаха страната си в тая ситуация.И те можеха да изчакат или да си останат с кроната, както можем и ние да си останем с лева.
31
7
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
От цялата статия има само едно предимство, че като ходиш в чужбина няма да обръщаш крони в евра. Но ако пък не ходиш в чужбина не ти е нужно изобщо евро както и в България. Заради едно-единствено предимство и то е съмнително, но чак да си ликвидираш валутата лев, е айде мерси. Ами ако ходиш в САЩ ще трябва да обърнеш евро в долари и тогава по-добре да приемем долар вместо евро. хахахахаха
30
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Словакия е до Германия, Австрия и Швейцария, а ние до Гърция - ето тук идва проблемът и разликата
29
3
 
4
 
! Отговори
бг 2 преди 4 години
тук има хора които абсолютно нищо не разбират от финанси ! то и ББ и Гораноб нищо не разбират ....
28
11
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
България не може да напусне ЕС и никой няма да й го позволи. Англия напусна ЕС защото има ядрени оръжия. България е длъжна да приеме еврото и да участва в изграждането на европейска супердържава. България е поднписала договори. Ако България не се съобрази ще има много тежки икономически последици и отлив на капитали. Германците не търпят неподчинение, още по-малко от малки и бедни народи.
27
1
 
7
 
! Отговори
1234 преди 4 години
аз знам и други успехи на унгария чехия полша