Площадът пред руското посолство в Прага ще носи името на Немцов

Решението бе потвърдено от кмета на града
24 фев 2020 22:07, Нели Христова
243
Площадът пред руското посолство в Прага ще носи името на Немцов
Снимки: БГНЕС

Когато властите в Прага решават да почетат паметта на убития критик на Путин - Борис Немцов, като преименуват площад в негова чест, те знаят, че има само едно единствено правилно място - площадът пред руското посолство.

Днес градският съвет одобри промяната, с която познатият от десетилетия площад "Под кестените" вече ще носи името "Борис Немцов", съобщи лично кметът на града Зденек Гжиб, цитиран от BBC.

Официално името на площада ще бъде променено на 27 февруари, когато се отбелязва  петата годишнина от убийството на Немцов.

Така посолството в Прага се оказва четвъртото руско посолство, което се оказва в близост или на адрес в памет на Немцов, един от най-големите критици на Путин. На третата годишнина от убийството на опозиционера площадът пред посолството на Русия във Вашингтон бе прекръстен "Борис Немцов плаза". Това, разбира се, разгневи руснаците.

Няколко месеца по-късно в столицата на Литва, Вилнюс, също предприе подобно действие. А миналата година в Киев се появи парк на името на Немцов, в близост до руското посолство.

Това на пръвп поглед може да изглежда като политическо заяждане, но за семейството на Немцов всъщност става дума за "силен жест".

"Важно е да държим името му в публичното пространство, за да може бъдещото политическо ръководство на Русия да разследва смъртта му", казва дъщерята на Немцов пред CNN. По думите й, новият площад ще вдъхнови онези хора, които искат да се противопоставят на Путин.

Нито Руското посолство в Прага, нито Външното министерство на Русия коментират промяната на името на площада. Властите пък предприемат това действие след като стотици граждани подписват петиция.

За много чехи връзката на страната с Русия е емоционална тема. Много от тях помнят как танковете на Червената армия влизат в Прага през 1968 година, когато Москва решава, че преминаването на Чехословакия към демокрацията трябва да бъде спряно със сила.

Даниел Купшовски се завръща в Прага през 2017 година, след като дълго време живее в чужбина: "Чувах руския език навсякъде - не само от туристите, но и от местните жители... и някои от тези хора бяха доста недружелюбни", казва той. 

Както много други, Купшовски се чувства некомфортно, когато чува руска реч по улиците: "Роден съм през 1977 година и не помня инвазията, но ясно си спомням как в училище ми казваха какво да мисля и ме принуждаваха да уча руски език, както и руска пропаганда."

Говорителят на чешкия президент Ири Овчачек нарече решението за преименуване на този площад "недвусмислено политически ход“. На това решение се противопоставя група граждански активисти, сред които по-конкретно са чешки политици и журналисти.
 

 

 


 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


243
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
206
2
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Браво чехи!
205
2
 
5
 
! Отговори
Тодар Правешки преди 4 години
До аз-ътЩо не вземат чебурашките всичките си каменни тотеми пръснати из Родината и да си ги инсталират в пасольството си, просто да копират американците.Пък паметника на индобългарина Тодор I Правешки ще им го дадем даром!
204
2
 
6
 
! Отговори
Тодар Правешки преди 4 години
До аз-ътДа позная ли, че си фен на Ал Бънди и си бивш *** от БНА? Като ти чета коментарите, все едно слушам бившия си старшина от казармата!
203
4
 
7
 
! Отговори
Зозо преди 4 години
На американските летци поне костите им са тук, защото са умряли тук във война, която ние сме им обявили. А на единствените умряли от червената пасмина в БГ са натровилите се със спирт в Бургас. Аман от дръти, промити ***!!!
202
7
 
3
 
! Отговори
аз-ът преди 4 години
Не само че не е "все едно" ами няма нищо общо. Ние сме били във ВОЙНА са американците по това време. Ще оставя на бомбе като теб да видим дали ще успееш да го добуташ до правилния извод. Що се отнася до ръчичките, не само че ще разкараме мръсните символи на руската окупация, но ще маргинализираме такива като вас още повече. То вие вече сте си маргинали, само ще поразчистим още.----Нищо няма разкараш чиче. 30 години разкарвате и толкоз го разкарахте. А паметника на бомбетата ще го бутнем.
201
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До 200Ако табу теми всички съветски паметници и символи в руската амбасада няма са остане място за руските шпиони, а Макаров трябва да спи на палатка !
200
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До аз-ътНе само че не е "все едно" ами няма нищо общо. Ние сме били във ВОЙНА са американците по това време. Ще оставя на бомбе като теб да видим дали ще успееш да го добуташ до правилния извод. Що се отнася до ръчичките, не само че ще разкараме мръсните символи на руската окупация, но ще маргинализираме такива като вас още повече. То вие вече сте си маргинали, само ще поразчистим още.
199
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До аз-ътС други думи, на територията охранявана като част от посолството. Но понеже бомбета като теб искат да показват колко са велики, пропускате да имате досег с реалността, която е: паметника е на място тясно асоцииран с американските дипломати и като част от тяхната "зона". Пък ти се пипай в екстаз, че паметника не е вътре в посолството.
198
3
 
2
 
! Отговори
аз-ът преди 4 години
Ами че паметника на американските летци беше издигнат в градинката до Народното събрание от червената Мафия по соц време бе !!!---Пий си хапчетата, няма такова нещо.
197
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До 200Ами че паметника на американските летци беше издигнат в градинката до Народното събрание от червената Мафия по соц време бе !!!
196
9
 
1
 
! Отговори
аз-ът преди 4 години
Либеци, да има паметник на Американските бомбета в София, е все едно да има паметник на Саудитските терористи от 9/11 в Манхатън. Нема пипате паметника на съветската армия, ви изрежем ръчичките мръсни.
195
3
 
1
 
! Отговори
аз-ът преди 4 години
С други думи, най-вероятно на територията на посолството----С други думи либек, ако най-вероятно си беше дигнал комсомолският г***з да провериш преди да ми ръсиш опорките на Рустю Бойкики щеше да видиш че паметника на бомбетата в ПРЕД портала на посолството Извън посолството.Посредствен либек. *** те такива ви избират.
194
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Браво на чехите !Предлагам участъка на булеварда пред руското посолство да се нарича "Горбачов"
193
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До аз-ът"на ливадата пред него"С други думи, най-вероятно на територията на посолството ...
192
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До аз-ът"пражка пролет"Не ставаш за идейна война: чехите с гордост биха имали посолство на улица, чието име напомня за това че са били и са гражданско общество с морал.
191
3
 
0
 
! Отговори
аз-ът преди 4 години
Абе 30 години се давите в жлъчта и злобата си а паметника на съветската армия е още тук ? Кофти тръпка а ? Ще махнем паметника като махнете паметника на американските бомбета.
190
5
 
1
 
! Отговори
аз-ът преди 4 години
Няма такъв паметник.Има паметна плоча на военни, загинали по време на мисия и тя е вътре в оградата на американското посолство.Тоест, ние нямаме нищо общо с този паметник.---Недей лъга линеракис. Паметника на бомбетата е Извън посолството, на ливадата пред него.
189
4
 
0
 
! Отговори
аз-ът преди 4 години
Сега ако съм на мястото на руснаците ще кръстя улицата на пражкото посолство Пражка Пролет.
188
5
 
1
 
! Отговори
аз-ът преди 4 години
***. Че пръднат на Путин на к.ро с този площад. Той си го претрепа па ако искат и цялата столица да си прекръстят. На тях не им хрумва на акълеца че ако поискат руснаците ще им направят живота черен на всички чехи в Русия. И що ?за един олигарх ама либералка олигарх. Че ви тричаме либералите идва моментът.
187
2
 
6
 
! Отговори
Як гърч преди 4 години
За блядистснци!Одобрявам!