Площадът пред руското посолство в Прага ще носи името на Немцов

Решението бе потвърдено от кмета на града
24 фев 2020 22:07, Нели Христова
243
Площадът пред руското посолство в Прага ще носи името на Немцов
Снимки: БГНЕС

Когато властите в Прага решават да почетат паметта на убития критик на Путин - Борис Немцов, като преименуват площад в негова чест, те знаят, че има само едно единствено правилно място - площадът пред руското посолство.

Днес градският съвет одобри промяната, с която познатият от десетилетия площад "Под кестените" вече ще носи името "Борис Немцов", съобщи лично кметът на града Зденек Гжиб, цитиран от BBC.

Официално името на площада ще бъде променено на 27 февруари, когато се отбелязва  петата годишнина от убийството на Немцов.

Така посолството в Прага се оказва четвъртото руско посолство, което се оказва в близост или на адрес в памет на Немцов, един от най-големите критици на Путин. На третата годишнина от убийството на опозиционера площадът пред посолството на Русия във Вашингтон бе прекръстен "Борис Немцов плаза". Това, разбира се, разгневи руснаците.

Няколко месеца по-късно в столицата на Литва, Вилнюс, също предприе подобно действие. А миналата година в Киев се появи парк на името на Немцов, в близост до руското посолство.

Това на пръвп поглед може да изглежда като политическо заяждане, но за семейството на Немцов всъщност става дума за "силен жест".

"Важно е да държим името му в публичното пространство, за да може бъдещото политическо ръководство на Русия да разследва смъртта му", казва дъщерята на Немцов пред CNN. По думите й, новият площад ще вдъхнови онези хора, които искат да се противопоставят на Путин.

Нито Руското посолство в Прага, нито Външното министерство на Русия коментират промяната на името на площада. Властите пък предприемат това действие след като стотици граждани подписват петиция.

За много чехи връзката на страната с Русия е емоционална тема. Много от тях помнят как танковете на Червената армия влизат в Прага през 1968 година, когато Москва решава, че преминаването на Чехословакия към демокрацията трябва да бъде спряно със сила.

Даниел Купшовски се завръща в Прага през 2017 година, след като дълго време живее в чужбина: "Чувах руския език навсякъде - не само от туристите, но и от местните жители... и някои от тези хора бяха доста недружелюбни", казва той. 

Както много други, Купшовски се чувства некомфортно, когато чува руска реч по улиците: "Роден съм през 1977 година и не помня инвазията, но ясно си спомням как в училище ми казваха какво да мисля и ме принуждаваха да уча руски език, както и руска пропаганда."

Говорителят на чешкия президент Ири Овчачек нарече решението за преименуване на този площад "недвусмислено политически ход“. На това решение се противопоставя група граждански активисти, сред които по-конкретно са чешки политици и журналисти.
 

 

 


 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


243
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
146
2
 
1
 
! Отговори
до 157 преди 4 години
дааа орез 47 *** ски туриьма е бил осожено важен коз, да си тръгнат руснаците, а руските олигарси точно са се раждали. Чудесен довод нсправи, за особената важност икономическа на следвоенна Аестрия
145
1
 
2
 
! Отговори
до 155 преди 4 години
отново си противоречиш, уж вдички в европа мразели руснаците, сега изведнъж , австрийците ги обичали и паметник им направили, четеш евангелието кскто ти изнася. В Бг паметника бил рудки щото ни го натрапили и в Австрия руски щото пък обичали руснаците и им го вдигнсли. Нещо се оплете.
144
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До АнонименАвстрия е в сърцето на зимния туризъм в Европа, и една от люлките на Западната култура. Препилите с одеколон русофили не ги разбирате тези неща, защото за вас те не са важни, н дори руските олигарси се натискат да имат собственост в Австрия, а любима дестинация е Виена по Коледа, за да си покажат бгатството придобито от откраднати природни ресурси, които цар Джуджи щедро им е раздал срещу процент.
143
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
ди150и какво толкова и е било важно икономически на територията Австрия през 47 ***, че рашките да си тръгнсли. Икономиката на Авструя 39 та е по малка от тази на Чехословския.. Ама и тоеа не си схвансл че просто договирката на тримста е била Виена да остане едно относително неутрално политически място в Европа. Не знсм сешсш ли се защо.
142
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До до 150Не си противореча. Това е искал Сталин, не аз. Това, че са му казали че това вече няма да стане не е противоречие, а исторически факт. Монумнета във Виена е руски, защото е посветен на русите. Това че австрийците са решили да го сложат показва разликата между това какво значи един народ сам да взема решенията за това какво и къде да почете, а не някой да му ги наложи, както е в Бългрия от "братска" Русия,но на русофилЕте тези неща не са ви важни, тъй като ви е важно какво иска Москва
141
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До до 146Значи ти си "знаел", но си отишъл "на манифестация". Да се чуди човек да се смее ли или да плаче на русофилските ви глупости.Аз химия не ям. Мен не ме мързи да си намеря здравословна храна, за разлика от вас. Облаците от обеднен Уран също ги дължим косвено на братушките, които подкрепяха режима на един полудял сърбин и неговата клика и заради която се налагаше да го узаптяват с всякакви методи, но то за русофилЕте, които сте свикнали с диктатурата това не е проблем.
140
1
 
2
 
! Отговори
до 150 преди 4 години
сам си противоречиш, до префи малко твърдеше че където бил руския ботуш руско щяло да е, сега ми развиваш нови теории. Монумента във Виена не е руски, а е на кметствито на Виена и е по проект на архитект от Линц.
139
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До до 139Не се притеснявай, знаем, че не знаеш за какво става дума.
138
2
 
1
 
! Отговори
до 146 преди 4 години
много добре знам какво как е било, даже на манифестация съм бил тогава. А хората си знаеха и без да са го обявили нашите. Свободна европа го обяви още на 27 ми вечерта . А нещо замълча за обеднения уран и химията в храните....мсй само което ти изнася
137
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До до 139Австрия е една от най-важните икономически територии в Европа, затова "не е била на салфетката". Чел си, но главно от етикетите на одеколоните.Що се отнася до паметника, личи си колко сте комплексирани, щом в тема която няма нищо общо ми говориш за поредната съвеЦко-руска демонстрация на окупаторска политика. Там има един монумент, не хиляди, отгоре на десетките хиляди други символи на руската окупация.
136
2
 
3
 
! Отговори
до 139 преди 4 години
сз съм чел където трябва , за разлика от теб по седянките. Руски ботуш е бил и в Австрия и то до 57 ***, но на въоросната салфетка австрия не е била за Русия и се изтеглят. А ако не знаеш най големия мемориал в западна европа нс съветскста армия е точно във Виена и е в перфектен вид и нилой не реве да го маха или преименива площада пред него. Ифи и го виж. Там е с поьлатени букви изписан.
135
3
 
2
 
! Отговори
до 139 преди 4 години
сз съм чел където трябва , за разлика от теб по седянките. Руски ботуш е бил и в Австрия и то до 57 ***, но на въоросната салфетка австрия не е била за Русия и се изтеглят. А ако не знаеш най големия мемориал в западна европа нс съветскста армия е точно във Виена и е в перфектен вид и нилой не реве да го маха или преименива площада пред него. Ифи и го виж. Там е с поьлатени букви изписан.
134
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До до 135Явно си голобрадо момченце и не знаеш, че "нашето ЦК" правеше каквото му нареди Москва (също както сега русофилете в сайта се опитвате да налучкате какво иска Москва и правите това, особено с Ердоган комедията беше уникална). Също така явно не знаеш, че обявяването на авария от такъв мащаб е МЕЖУДНАРОДНО задължение, но другарЕте от Москва "забравиха".
133
3
 
4
 
! Отговори
до 135 преди 4 години
руснаците нищо не да скрили щом нашето ЦК е знаело, нсшето ЦК е забавило информацията с 4 дни. И тез измишльотини че Чернобил ти вдигнал ръста на раковите болни у нас е чиста демагогия, А химията която ядеш вече 30 години или облаците от към сърбия 99 та с обеднен уран от бомбардировките те къде са в здраводловния ти живот. Клишета пич , това е, ограмоти се.
132
4
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До Анонимен 142И двете страни загубиха, но едната от двете спечели уважението на целия цивилизован свят. То за рашките тва не значи нищо, тъй че всичко е наред за Джуджеландия и нейните "фенове" тук.
131
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До ERICHКак ли щеше да изглежда Прага без руската окупация?
130
5
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
"по-късно в столицата на Литва, Вилнюс, също предприе подобно действие.""миналата година в Киев се появи парк на името на Немцов, в близост до руското посолство."---------------------------------------------------------В отговор Русия пристъпи към спиране на транзитните товари през Литва.На 31.12.2019 г. Русия спря огромна част от своя транзит чрез укропската ГТС.И Литва и Украйна се лишиха от значителна част от своя БВТ.Кой загуби от това преименоване? Накривихте ли капата на руснаците?
129
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До ДокторТи си "доктор" колкото баба ми е "генерал". Продължавай да пиеш одеколон.
128
2
 
3
 
! Отговори
ERICH преди 4 години
Пражката операция е завършващата Втората световна война в Европа голяма военна операция,която започва на 5 май 1945 г. и приключва на 12 май 1945 г. с превземането на Прага от Червената армия.На 5 май 1945 г. в Прага започва народно въстание срещу немската окупация.В това време в Прага и в Чехия се намират Първа и четвърта танкови групи на Вермахта.При обезвреждането на немските части загиват към 12000 съветски войници.Как ли щеше да изглежда Прага,ако не беше съветската армия.
127
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До до 126Не си чел достатъчно. Сталин им е заявил, че там където е стъпила руската армия е "руско". Руските сатрапи са и винаги ще си останат такива, защото те са си такива по природа.