Площадът пред руското посолство в Прага ще носи името на Немцов

Решението бе потвърдено от кмета на града
24 фев 2020 22:07, Нели Христова
243
Площадът пред руското посолство в Прага ще носи името на Немцов
Снимки: БГНЕС

Когато властите в Прага решават да почетат паметта на убития критик на Путин - Борис Немцов, като преименуват площад в негова чест, те знаят, че има само едно единствено правилно място - площадът пред руското посолство.

Днес градският съвет одобри промяната, с която познатият от десетилетия площад "Под кестените" вече ще носи името "Борис Немцов", съобщи лично кметът на града Зденек Гжиб, цитиран от BBC.

Официално името на площада ще бъде променено на 27 февруари, когато се отбелязва  петата годишнина от убийството на Немцов.

Така посолството в Прага се оказва четвъртото руско посолство, което се оказва в близост или на адрес в памет на Немцов, един от най-големите критици на Путин. На третата годишнина от убийството на опозиционера площадът пред посолството на Русия във Вашингтон бе прекръстен "Борис Немцов плаза". Това, разбира се, разгневи руснаците.

Няколко месеца по-късно в столицата на Литва, Вилнюс, също предприе подобно действие. А миналата година в Киев се появи парк на името на Немцов, в близост до руското посолство.

Това на пръвп поглед може да изглежда като политическо заяждане, но за семейството на Немцов всъщност става дума за "силен жест".

"Важно е да държим името му в публичното пространство, за да може бъдещото политическо ръководство на Русия да разследва смъртта му", казва дъщерята на Немцов пред CNN. По думите й, новият площад ще вдъхнови онези хора, които искат да се противопоставят на Путин.

Нито Руското посолство в Прага, нито Външното министерство на Русия коментират промяната на името на площада. Властите пък предприемат това действие след като стотици граждани подписват петиция.

За много чехи връзката на страната с Русия е емоционална тема. Много от тях помнят как танковете на Червената армия влизат в Прага през 1968 година, когато Москва решава, че преминаването на Чехословакия към демокрацията трябва да бъде спряно със сила.

Даниел Купшовски се завръща в Прага през 2017 година, след като дълго време живее в чужбина: "Чувах руския език навсякъде - не само от туристите, но и от местните жители... и някои от тези хора бяха доста недружелюбни", казва той. 

Както много други, Купшовски се чувства некомфортно, когато чува руска реч по улиците: "Роден съм през 1977 година и не помня инвазията, но ясно си спомням как в училище ми казваха какво да мисля и ме принуждаваха да уча руски език, както и руска пропаганда."

Говорителят на чешкия президент Ири Овчачек нарече решението за преименуване на този площад "недвусмислено политически ход“. На това решение се противопоставя група граждански активисти, сред които по-конкретно са чешки политици и журналисти.
 

 

 


 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


243
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
126
1
 
1
 
! Отговори
вън тройкаджите преди 4 години
абе вие нормадци ли сте или профанутоиди, какви чернобилски салати бе. Я си погледнете степените на заразяване от аварията в Украина и Белорус и тук на Балканите. там с хиляди пъти бе по висока.а тия нашите пекапести някой ги излъга да си копуват от Куба целулозите, а тук ги миха с със "заразената"вода.тия трябваше да ги съдим че са ***, проЗти и скапани.Нито в Белорус нито в Украина има променена генетика; повишена статистика на рак в дихателните и храносмилателни пътища както ина кожата
125
3
 
2
 
! Отговори
до 126 преди 4 години
.....Па то истината е била по-различна!Освободиха ги.,,,от СВОБОДАТА им и собствеността им!.....я като ди толкова отворен кажи що се сърдиш на руснаците че взели нечия свобода след ВСВ ксто реално Рузвелт и Чърчил ги оставят на Стслин, парцелирайки следвоенна европа на една салфетка.
124
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До до 113Това не е "клише", а самата истина. Руснаците са виновни за това, че криеха информацията за това какво е станало в критични за хората моменти, поради което сега България (и не само) е залята от ракови заболявания.
123
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До до127На думи всички сте силн, но като станете от компа даже и русофилЕте не искате "руско". Яко лицемерие
122
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До Анонимен 109Обикновените руснаци нямат пари да се снимат, тоя взел да ми обяснява за Ролекс у 18 годишна. За разлика от теб, който съм сигурен че не е един и два пъти се е "пробвал" да забива руската ***, аз не си пъхам *** там където вече са били повече от половината руска армия, тъй че, драги ми русофиле, както казват англичаните Nice try, but no cigar.
121
4
 
3
 
! Отговори
до127 преди 4 години
факт е че са 73% и то по данни на изследване от западна европа а не е руска пропаганда както ти се иска да е. Всеки гласува както е решил, но и всеки е свободен да симпатизира на когото иска , дали Русия дали СаЩ или Германия. Вие обаче демократично отричсте симпатии към Русия. Да Ви имам евро ценностите...от типа кой не скача е червен
120
4
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До Анонимен 111Ахахаха. "Чернобил бил атентат срещу Русия", "нямало Чешка или Унгарска пролет".Русофилете пак налазиха бояришника.
119
2
 
2
 
! Отговори
до 113 преди 4 години
само не схванах какво е виновна днешна Русия че си пасал салати на 1 май с агнешко 86 та. Или просто това клише намери и се изцвъка.
118
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До Анонимен 116Без България и САЩ нямаше да има Русия. Това СЪЩО трябва да се знае.
117
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До до 119А тези 73% за руснака или за Запада гласуваха с парите си?
116
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
За първи път ходих като дете с родителите ми в Чехия още към края на комунизма. Някъде 88-*** или 89-та. Помня че приятелското семейство чехи на родителите ни им казаха из града ако искаме да питаме за нещо, да говорим на български а не на руски. По-трудно щели да ни разберат, но нямало да ни помислят за руснаци :)Тогава много се чудех какво толкова е лошо да си руснак. Щото тука ни учеха че ни били братски народ...
115
7
 
3
 
! Отговори
ERICH преди 4 години
Ами реципрочно,в Москва не далеч от Чешкото посолство може да се появи площад "Клемент Готвалд".Така в София се казваше преди години отсечката от сегашният бул. "Евлоги Георгиев" от моста при бул."Мадрид"/"Заимов/ до Орлов мост.Няма да се изненадам,ако у нас една групичка блюдолизци подадат подписка, улицата пред руското посолство ,вече да не е "Драган Цанков ,а "Немцов" или нещо подобно
114
3
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Абе има и "граждани" в България, които харесват Русия, но те са такива дето са наследници на онези които са напуснали селата.А Чехите са десетилетия преди нас. Не само икономически, но и духовно и въобще като общество. Сплотени са... Затова там русофилията не може да вирее.
113
2
 
4
 
! Отговори
до 119 преди 4 години
чудно ,ще излезе че 73% от българите живеят на село, как става това не знам, при положение че селата са обезлюдени.
112
9
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Чудният площад с прекрасното и романтично име "Под кестените", вече ще носи името на никаквеца Борис Немцов. Лошо и прocтo решение, но си е тяхно.
111
8
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Крим е признат за руски само от 6 държави: Афганистан, Сирия, Куба, Венецуела, Северна Корея и Никарагуа. Русия е мразена и подигравана по цял свят, ако изключим българските села.
110
7
 
5
 
! Отговори
ат йедоу до пърделе преди 4 години
Боря Нмецов който взе името НЕМЦОВ като благодарност към Немския народ комуто всеки жив евреин има особенни сметкидобре че цайзлите не са решили да кръстят площада Власов-Хотлеровски-Бадеровичи
109
13
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Единствените русофоби в Европа са поляците и половината украинци (другата половина са русофили). За да бъде добре ЕС, Европа и Русия трябва да търгуват, трябва да са в добри отношения и това го признаха както Меркел, така и Макрон. Европа има нужда от Руските ресурси, а Русия има нужда от европейските технологии. Уин уин. Англоамериканците трябва да бъдат изгонени, остатъчна Англия да плава към САЩ.Крим е руски.Въпроса е затворен.
108
5
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Без Франция през 1919г. и Русия през 1945г. нямаше да я има Полша. Това ТРЯБВА да се знае.
107
15
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Кат Русия няма вторатъй могъща на света;тя е нашата подпора,тя е нашта висота!Руска сила, руска воля,руска кръв и руский потще избавят от неволянаший падналий народ.