Напрежението продължава: Хиляди мигранти на турско-гръцката граница

Гръцките гранични пунктове остават затворени
1 мар 2020 09:55,
251
Напрежението продължава: Хиляди мигранти на турско-гръцката граница
Снимка: БГНЕС

От Истанбул и Турция към границата продължават да отпътуват още автобуси с желаещи да напуснат страната, а версията на държавния канал ТРТ на арабски език "ТРТ – Араби" публикува в социалните медии карти, на които с жълто и синьо са обозначени маршрути за достигане до Западна Европа по суша и море през България и Гърция.

Хиляди бежанци прекараха нощта под открито небе на границата между Гърция и Турция. До струпването на хора от различни страни се стигна след като Анкара обяви в петък, че отваря границата си.

До 23,50 часа местно време вчера броят на напусналите Турция през област Одрин бежанци е над 47 хиляди, съобщи вътрешният министър Сюлейман Сойлу.

Още по темата

Над 6 хиляди мигранти са в момента на границата с Гърция и правят опити да влязат в страната. Няколко групи от десетина човека успяха да преминат по река Марица. Полицията ги арестува за незаконно преминаване на границата.

Военни сили и полиция реагират на всеки опит за влизане. Движението се следи с термокамери. Днес властите очакват силен бежански натиск към гръцките острови.

По информация от Турция над 30 хиляди  мигранти са отсреща на турския бряг.

Тъй като гръцките гранични пунктове са затворени и силите за сигурност прилагат сила, за да не позволят преминаване, все повече хора се опитват да минат не по суша, а през река Марица.

"Сириец съм, исках да отида в Гърция. Пътят не е отворен, от тази страна гърците са го затворили. Изстреляха газови гранати срещу нас, след това стреляха във въздуха. Всъщност, от всички, които отиват натам, сирийците са малко, има много иракчани, афганци. Много отиват на другата страна, забравих името, да го видя тук на телефона… Марица. Бутат хората натам, как да мина, братко, на онази страна през реката, кажи? За мен няма проблем, но има хора с деца", обяснява един бежанец.

По-рано президентът Реджеп Тайип Ердоган отново заяви, че Турция няма да задържа повече бежанците, които искат да напуснат, защото не може да поеме нов поток от Идлиб. Той се мотивира с това, че до момента в страната вече има около 4 милиона сирийци.

"Евросъюзът е силно заинтересован от поддържане на споразумението с Турция и подкрепя Гърция и България да защитят външните граници на общността", се казва в съобщение на европейската служба за външна дейност, публикувано след телефонен разговор между Председателя на Европейския съвет Шарл Мишел и турския президент Реджеп Тайип Ердоган.

За високо напрежение между мигранти и гръцките гранични власти, които не позволяват влизане в страната, свидетелства и кореспондентът на БНР в Гърция.

Това е провокация и натиск на Анкара към Брюксел, коментираха гръцки депутати по повод мигрантската криза и заканите на турския президент Ердоган. "Гърция беше цел на организиран, масов, незаконен опит за нарушаване на нейните граници", заяви говорителят на правителството Стелиос Петцас.

По-рано на границата в област Еврос по нареждане на премиера Мицотакис са съсредоточени мащабни сили на полицията и армията.

Още стотици мигранти се придвижват към гръцката граница, предават медиите от Турция. Охраната на морската граница е подсилена от 52 военни кораба и сили на европейската агенция "Фронтекс".

Министърът на външните работи Никос Дендиас поиска свикване на извънредно заседание на външните министри на Европейския съюз.

Няма миграционен натиск на границата между България и Турция, съобщи в Пловдив по-рано премиерът Бойко Борисов, който се включва в дипломатическите усилия за търсенето на изход от кризата.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


251
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
185
3
 
1
 
! Отговори
Привет от Анкара преди 4 години
Извинете, допълнение към коментар 207, изхарчените средства от турската държавна за бежанците през последните години е 45.000.000.000(четиридесет и пет милиарда щадски долара) ЕС е изпратила до сега 5.000.000.000(пет милиарда) ЕВРО помощ. Не искаме помощ от Европа, искаме да споделят последствията от това коете те, емпериалистите,САЩ и евреите натвориха в Ирак,Афганистан, Сирия, Либия, Сомалия, Еритре...Просто трябва хуманна Европа да прегърне тези , окито от алност остави без държава, подслон
184
4
 
1
 
! Отговори
Привет от Анкара преди 4 години
Гърция е "люлка на демокрацията", виждам,че цяла Европа се е научила на "демокрация" от нея.Именно тази Европа,която даваше наставления на Турция как да се грижи за бежанците,размахваше пръст и по някога спираше паричните помощи(всичко 5.000.000 ЕВРО ,от изхарчените 45.000.000 Щ.Д. от турската хазна). Сега е лици в лице с проблема.Хуманно е, това коете сами са причинили западните емпериалисти,САЩ и евреите да си сърбат сами Хуманна Европа трябва да приеме всеки беженец без предварителни уговорки
183
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
на Меркел и трябват роби колкото по трудно стигнат с повече жертви толкова по послушни ще са
182
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До Анонименпо-голямата част са мъже млади, но бутат по една жена напред с дете съвсем съзнателно
181
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
ПО-ИНТЕРЕСНОТО ЗА НАС Е КАКВО ПРАВИМ НА НАШАТА ГРАНИЦА И КАК Я ПАЗИМ ОТ НЕЗАКОННО ПРЕМИНАВАНЕ.ГЪРЦИТЕ ОЧЕВИДНО СЕ ОПРАВЯТ.НО ЗА НАС ТОВА НЕ Е СИГУРНО.
180
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Минат ли през България,ще плъзне веднага ,,свински грип''.И свинското колкото е скъпо сега,ще стане поне двойно заради търсенето.
179
1
 
14
 
! Отговори
Щирлиц преди 4 години
Бавно но сигурно Европата се ислямизира.Бъдните поколения ще си скубят косите..
178
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
от кое последно трябва да се паникьосаме сега, от корона вируса ии от мюс.литата
177
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Веднъж да влезнат в Бг и веднага ще съжалят за това.В това ни е "силата".
176
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Требва по един нагорещен до червено Пуялник в занника на арабите и после да ги пуснат да бягат ОБРАТНО към Саудитска Арабия с РАЗПРАНИ гъззове както бягаше Осман Ага през 1865 г.. И другите като ги видят, също ще избягат обратно.
175
1
 
6
 
! Отговори
1 преди 4 години
Със турци, араби, иранци и сирийци- Ислямсити трябва да сте толкова ТОЛЕРАНТНИ както те са били спрямо хората живели в ВИзантия( християните) и Персия( вярвали в някава религия- зороастризъм).. Ислямските змии са изяли и изтребили всички други там и затова сега в Иран и Турция има САМО Ислямски змии..
174
2
 
8
 
! Отговори
2 преди 4 години
Затуй и ние трябва да правим с тях както е правил Влашкия цар- Дракула. Оня набучвал на колове Ислямистите. Кола влизал през гъзза и излизал през устата на Ислямската змия.. Така когато за ВТОРИ пореден път Ислямистите нападат Влашко( Румъния през 15 век), Ислямистите видяли цяла гора от набучени на колове Ислямски змии и избягали обратно.
173
12
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Идвайте беееееееееееееееееееееееееееееееееееееееее.Тук е рая.
172
3
 
13
 
! Отговори
Някой преди 4 години
В Европа ще стане страшно!..... още Ванга го е казала
171
3
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Да се стреля на месо! Без предупредителни!
170
1
 
12
 
! Отговори
Човек преди 4 години
В играта на големите, потърпевши са единствено и винаги са малки държави като нашата, жалко за което! Третата световна е в ход, но се води с други средства и кой би могъл да каже дали сме на правилната страна?
169
1
 
9
 
! Отговори
Рикиджия преди 4 години
Затова ли е цялата истерия с коронавируса ??мама ви ционистка
168
3
 
11
 
! Отговори
Fool преди 4 години
Нека да мигрират, но в Европа сме толерантни, а не трябва. Ако искат да влизат на Гръцката граница се покръстват, стават християни и спират да спят с овцете. Като искат да мигрират да се претопяват, не да дойдат тук и да си живеят като там, така не става.
167
12
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Не е Ердоган. Тази манджа я забърка Путин. Обединена Европа му е като трън в ***.
166
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
СПРЕТЕ ТЕЗИ , КОИТО ГОНЯТ ХОРАТА ОТ ДОМОВЕТЕ И РОДИНАТА ИМ , ЗА ДА НЯМА БЕЖАНЦИ ! КАСАЕ И НАШИЯ НАРОД - ДЕМОГРАФСКОТО ПРЕСЕЛЕНИЕ ! МОЛЕТЕ БОГ , ХОРА И СЛЕДВАЙТЕ МАКСИМАЛНО ПРАВИЛАТА МУ , ЗА ДА СЕ СПРАВИМ С ВСИЧКИ ЗЕМНИ ПРЕДИЗВИКАТЕЛСТВА , ДА НЕ КАЗВАМ БЕДСТВИЯ ! НЯМА ДРУГ ПЪТ ЗА НИТО ЕДНО ЧОВЕШКО СЪЩЕСТВО , ПОВЯРВАЙТЕ - ИЗХОД ЗА ЩАСТИЕ ИМА ! НЕ СЕ СТРАХУВАЙТЕ И СЛЕДВАЙТЕ БОГ - СИЛИТЕ И УМЕНИЕТО ИДВАТ ОТ НЕГО , ЕДИНСТВЕНО И САМО ! НИМА НЕ СМЕ РАЗБРАЛИ ВСЕ ОЩЕ ?!... НЯМА НИЩО ПО-ЛЕСНО ОТ ТОВА !!!